Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Хич не е пасивна къщата ми :) Но явно съм уцелил правилните настройки на горелката, и като цяло системата ми работи добре.
А, и сменена външна врата, изолиран под на коридора пред нея - явно доста допринасят към запазване на топлото в къщата.
kotarankat - специалист
чет дек 20, 2018 9:26 amkalin72 написа:
Тия два дни, при минус 10 рано сутрин, до плюс 1 през деня, разхода ми е същия, като преди, при плюсови температури - 40-45 кг слънчогледови пелети на 24 часа. Единствения им кусур е, че пепелника се пълни с връх за това време, както и че котела го чистя на 3 седмици...
Ако сложа отражател над пламъка на горелката, дали ще има ефект за падането на повечето пепел в пепелника, и по-добро горене, разбира се? Сега основно гори на 1ва степен, температура на газовете около 80-90 градуса, мерени с инфрачервен термометър.
При мен има ефект от отражателя точно в тази насока. Доста пепел е полепнала по него и съответно в основата на котела. Има доста повече пепел отпреди дори по вратата на котела. Не съм отварял още да видя в димоградните тръби как е. През почивните дни прогнозата е за затопляне и ще отделя време да почистя котела и да направя снимки.
kalin72 - майстор
Благодаря :) Твоя отражател от чугунен спирачен барабан ли е?
kotarankat - специалист
Спирачен диск 260 мм, влиза точно в чисто пелетния Грейко. Не знам точно от какъв материал е. Понеже го спретнах набързо върхо диска сложих една огнеупорна тухла от стара нафтова печка, така че да запуши централния отвор.
andy_forresite - майстор
Стоманен е. Ако е от чугун ще се пръсне :)
За мен този отражател не подобрява горенето, а влияе върху качващата се пепел към ходовете на котела и доизгаряне на излетели частици. Виждам перфектната му форма като гъба (чадъровидна). Но не са много материалите с придадена готова такава форма, които ще издържат дълго там.
шоп - майстор
чет дек 20, 2018 12:03 pmandy_forresite написа:
Но не са много материалите с придадена готова такава форма, които ще издържат дълго там.
Доста снимки съм качил на моя отражател. Проста неръждаема чиния тип МО. Който е ходил в казарма е ял в такива чинии. Струва около 2 лева и вече 3 година се мъча да я прогоря с моята горелка на въглища.

Има перфектната форма на чадър и връща всички излетели частици обратно за доизгаряне.
kalin72 - майстор
Шопе, точно за теб се сетих, и сега ровя за такава чиния :mrgreen:
Доколкото си спомням, твоята е провесена отгоре...дали да й направя нещо като триножник и се държи отдолу?
шоп - майстор
Точно така, моята виси на доста дебел синджир и доста дебел болт М14 или М18...не помня вече. За да не прогори болта от високата температура съм му нанизал отдолу и един бутален болт от Москвич 408

Пък и да тежи за де се клати чинията от вентилатора.

За триножник...не знам :? Трябва сериозна стомана за да не прогори. При мен чинията се нагрява до бяло. Руснаците на това му казват катализатор или дожигател. Всички сажди, които не са изгорели като се ударят в бялата чиния изгарят и падат надолу като искри.
kalin72 - майстор
Ясно...обаче баща ми не си дава една от трите МНО чинии :lol:
Ще трябва да търся по битаците...
шоп - майстор
Има много обяви в Базар Бг и ОЛХ, при които продавачите са изкупили на търгове вещи на МНО
Доскоро гледах из обавите, манерки, чинии, купички за десерт, противогази и т.н.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: