Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
gargara - помощник
Здравейте майстори! От скоро забелязах че когато съседката отдолу си пусне водата водомера в нашата тоалетна върти. Нямаме възвратен клапан преди или след водомера, но съм на последният етаж. Някой има ли представа как е възможно това и какво мога да направя за да не се получава?
zz_stefanov - майстор
Накъде върти. Нарастват ли ти показанието, или върти на обратно. Имаш ли централно топла вода,ако да нейния водомер също ли върти.
gargara - помощник
Здравейте, мерси много за отговора. Водомера ми навърта или поне се движи в същата посока както като пусна водата, нямаме централно топла вода. Аз първо си помислих че се отича вода надолу като си пусне нейната, но водомера навърта ?? :?
Andri01 - майстор
Ами съседката "отдолу" защо се къпи в твоята баня,а? :? Или съседа ти се е вързал към твоя водопровод ,след водомера...без да разбереш :?
kuger - майстор
Като нямаш/не ползваш централно топла вода е редно да затвориш крана към централното.
chapara - майстор
То вероятно не само ти върти водомера, а се върти и електромера, Т.Е. ползва ти и топлата вида, ако имате прокарани щрангове за топла вода и не си затворил крана :-D на топлия щранг.
kozl - майстор
Да вероятно инсталацията е трипроводна 1 тръба студена и две за топлата и на входа на топлата няма обратна клапа или има неработеща такава. Така примерно у наша сграда водомерите с топла вода, дека има инсталирани бойлери връткат наопаки, за сметка на водомерите за студена вода. Ама ние сме на топлофикация.
А като няма топлофикация следва преточване на бойлера по сметка на комшиите.
Разликата в двата случая:
При топлофикация :finga: са комшиите, оти ке плащат топлата вода на тоя без ОК дека му не отчита верно водомеро за топлата вода и ще се къпят със смес от топла+студената от комшията, която е вкарал в тръби на топла вода. :axe:
При случай без топлофикация :finga: е тоя с бойлера, дека къпе съседите с неговия бойлер :lol:
chapara - майстор
съб ное 03, 2012 10:28 pmPCL82 написа:
Тези клапани са дадени като изискване в действащата наредба 4 или 15 беше за водопровод и канализация. Там се казва, че всеки водомерен възел трябва да се състои от спирателен кран->филтър->водомер->възвратен клапан->спирателен кран с изпразнител.

Възвратният клапан предотвратява връщане на вода от частния водопровод към уличния водопровод при спиране на водата. С това се предотвратява заразяване на уличния водопровод с бактерии. Тъй като водоснабдителните дружества не могат да контролират дали от някоя отоплителна система няма да се върне етилен-гликол или пък от някое клекало преработено с завряна тръба с кран, вместо казанче да плъзнат бактерии от лайната по водопроводните тръби.

Има изискване между водите, които могат да бъдат заразени с бактерии и изходите на вентили за чиста вода да има поне 3см въздушна междина. Така поплавъковият вентил на казанчетата трябва да пуска водата от поне 3см над водата в казанчето, която може да бъде заразена от тоалетната. Това обаче не се спазва и често за да не шуми поплавъковите вентили изливат водата под нивото в казанчето.

Освен това възвратният клапан отделя от водопровода собствените съдържатели на резервна вода (резервоари, хидрофори, бойлери) и им пречи да изтекат към водопровода.
нещо коментирано тук през 2012г.
Andri01 - майстор
"... нямаме централно топла вода...." !!!! :)
chapara - майстор
Това не означава че при строежа и не е изградена инсталация за ТЕЦ, в Сф има хиляди такива. :roll:

Тема "Водомер върти от съседите" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: