• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gadnyara - специалист
За комфортно усещане при охлаждане мисля, че е важно да се намали влагата в помещението.
Ако само t°C намалява, а влагата не е кондензирала, ще е неприятно. Ако кондензира и няма как да се събере, пак е неприятно.

Иначе (почти) по темата, бих работил в посока охлаждане с водата в подова инсталация. Пускал съм студена вода в пода за няколко часа и в комбинация с вентилация е добре. Но страхът от конденза... :wink:
Hursa - майстор
съб яну 05, 2019 2:21 pmfox_vt написа:
Ясно ми е че всичко е до изолация но искам да се убедя че концепцията стенно отопление изобщо работи. Върти ми се в главата да направя едната стая така и да пробвам ама надали ще имам времето един път да го направя един път да го тествам зима и лято. Цитата който пускаш от мнението на антон пропускаш най важното,че стенното отопление топли най вече лъчисто а не конвекторно.
То, че ще работи - ще работи и според мен. Не това оспорвам, а до колко ще е ефективно сравнено с радиаторите. Но за да се опитам да се "обоснова" трябва да изпиша доста "теория" - до колкото я разбирам, а това май не се харесва във форума. А с две думи няма да мога. (Това, че "топли най-вече лъчисто" го пропуснах специално, защото да не "тръгне" темата в тази посока и без това прекалих с "теоретизирането" по този въпрос в две подобни теми. :) )
fox_vt - майстор
Преслав не разбрах за колектора какво искаш да кажеш :? Като вътрешно покритие ли?

Шопе със сигурност ще има изолация под тръбите най вероятно фибран. Едно за изолация друго за да пасне на профила на картона. Единия вариант е готовите бобчета скъпо и лесно. Втори вариант гладък 3 см и върху него специалните пластмасови или метални скари за подово. Лесно и малко по евтино. И трети вариант гладък фибран тръбите положени и между тях се запълва със фибран. Най трудоемко и най евтино ,може би. Това със дъските и плаките е добро но за сух под на стените ще е голяма занимавка сякаш.

Преди малко си викам я да вкараме малко математика.
Да речем имаме бетонна външна стена 15 см стоманобетон. Върху нея отвътре има 3 см фибран,след него са тръбите и върху тях картона. Залагаме Т на тръбите 40гр,външна Т -20 градуса. И получаваме че загубите навън са ~400 вата за 9 м2 стена. „Загубите” навътре при 25 градуса вътрешна са 700вата. Та ако не греша тотално то 1/2 от топлото ще бяга навън при тези условия. Ясно е че тези условия ще са една седмица максимум зимата но все пак. За сметка на това загубите при охлаждане ще са минимални,но малко става тегаво може да се окаже че наистина няма да стигне мощност. Освен ако някой не потвърди със сигурност колко вата може да се получат от метър тръба.

Пп ф20 колко вата дава спрямо ф16. Ще може ли да се огъне на 10 см навивка.
preslav - майстор
Имам предвид това нещо да го изправиш на стената - разбира се някои елементи от конструкцията, като ламаринения гръб ще отпаднат, селективното покритие може да са онези профили, за които Шоп каза, заварките може да не са лазерни, най-важното е, че тръбите са така свързани, че проблем с обезвъздушаване няма да има.
fox_vt - майстор
Тръбите идват от тавана и пак там отиват а на стената са хоризонтални в това отношение няма да има проблем.
preslav - майстор
нед яну 06, 2019 9:05 amfox_vt написа:
Тръбите идват от тавана и пак там отиват а на стената са хоризонтални в това отношение няма да има проблем.
Не говоря само за проблем, а и за това как са изпълнени всички радиатори - мисля, че не е случайно, че всеки радиатор е (образно казано) две хоризонтални тръби с по-голямо сечение и множество малки тръби свързващи горната и долната подаваща и връщаща. Дори си мисля, че при отопление и охлаждане трябва да е предвидена възможност за смяна на подаващата и връщащата тръба. Дефакто ти ще правиш един преоразмерен радиатор на една от стените, който в последствие ще е "пакетиран".
andy_forresite - майстор
Най-скапаното в това е стесняването на стаята. 3 см xps и още към 2,5 см над тръбите са 5.5 см. Имам 2 стени съседни с площ 19 кв м заедно, подово 4 кв м в нишата (в другия край на стаята) и радиатор 500/4200 който при 40/35 в нормална стайна температура отдава 1000 вата кръгло. Та стаята няма да е студена - 1500 вата от стенното, 400 от подовото и 1000 вата от панелния = 2900 вата с 40° вода. 400 да се загубят през стените пак остават 2500. Аз с радиатора дали ползвам 2000 вата и е топло... Ама това пусто стесняване на стените изобщо не ми харесва.
fox_vt - майстор
Ако топлото се пуска от горната страна към долната както радиатор и ако студеното се пуска пак така надали ще е проблем. Най студена вода ще отива към най топлото място. Предпоставка за конденз, може би. Днес си мислих за прословутия конденз. За да има трябва Т на тръбата да е достатъчна за точката на оросяване по таблица на молиер. Но за да възникне трябва и друго условие да има необходимата влажност. И последното нещо което да затвори триъгълника обем въздух. Това е като триъгълника на огъня едно условие да го няма и няма огън. Така да речем че 25 гр е едното условие, след това наличие на влага . Колко влага би имало във затворена стена и запълнени с фибран пространства между тръбите. И стигаме до обема въздух, да речем че има литър въздух за една тръба три метра. Колко влага би се събрала в литър въздух при да речем 50% влажност. Адски малко. Затова даже и да се образува конденз ти той ше е толкова малко че не само няма да капе ами няма и да образува капки по тръбите. Стените дишат но както казах въздуха е толкова малко че конденз е слабо вероятен. И ако 25 градуса стигат да се охлади стая може и да проработи но това ако може да вмирише пейзажа.
Анди така е 5 см се свива стаята но приеми го че е вътрешна изолация картон с вата вътре. Все пак стена лесно се надава с 5 см но да качиш ниво на под с толкова се иска сериозен ремонт.
preslav - майстор
нед яну 06, 2019 11:21 pmfox_vt написа:
Колко влага би имало във затворена стена и запълнени с фибран пространства между тръбите.
Те условията за образуване на конденз не са само по тръбата - нали за да имаш охлаждане на стаята, цялата стена ще е по-студена и кондензът ще е точно по повърхността на стената там където е контакта с въздуха от стаята. Аз не се опитвам да разсъждавам на тема дю пойнт, просто наблюдавам какво се случва с водопроводните тръби, тоалетните казанчета, външните повърхности на хладилниците, бирата и т.н. през лятото.
fox_vt - майстор
Не може при стайна 30 градуса и Т на стената 25 да възникне конденз. Просто няма начин. Или трябва много голяма влажност или много голяма разлика в Т нужда двете.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Стенно водно отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: