Напишете въпрос свързан със санирането.
lordged - помощник
Банда, трябва ми помощ.

Губя много топлина от тавана, защото съм на последен етаж в блок. Плочата на тавана е 16 градуса. при стайна температура 22 градуса. стените са с температура 20 градуса. Апартамента е Ателие - 2.35 см. и трябва да направя максимално тънка и ефективна изолация на тавана. имам шкафове и гардероби на 2.30 височина. имам макс 3 см. да сложа топлоизолация.

Спрял съм се на 3 материала.
1. Неопор на BASF
2. Баумастер графит на Сторм 21
3. Фибран

полагането ще е лепене с полиоретаново лепило. полагане на мрежа с гипсова шпакловка, финно шпакловане с шитрок и латекс. ( без дюбели ) стаите са малки 3 по 10 кв.м. и една 20 кв.м.

Кой е най-подходящия и ефективен материал в дебелина 2 или 3 см. ?
Hursa - майстор
Мисля, че трябва да е фибран. Защото фибрана е паронепропусклив. А в случая, при толкова ниска температура на тавана и толкова тънък топлоизолацинен слой - е особено важно. А варианта с лепене на декоративни плоскости, "върху" налепения фибран - дали ще ви допадне? На много хора това не им харесва. Но в случая не е за по-красиво, а за по-голяма ефективност. Полиуретанови декоративни плоскости и перваз - ще изиграят ролята на допълнителна топлоизолация (при толкова "тънка" изолация, всеки допълнителен милиметър е осезаем, освен това - по топлоизолационни качества превъзхожда цитираните материали, макар и с малко), а ще свалят със сравнително малко нивото по сравнение с шпакловката с мрежа (освен това са по-леки). Но по-важното е, че могат така да се наредят, че да прикрият фугите, колкото и плътно да е нареден фибрана (а при неравен таван могат да са не съвсем малки). А през тези фуги въздуха може да прониква до студената повърхност на тавана и да се образува конденз (а и фугите, компрометират топлоизолацията, макар и с малко). (Гипсовата шпакловка не е "паропреграда".)
А какво има над таванната плоча на помещението?
EDI - майстор
Фибран 20 мм залепен с пяна и върху него декоративни пана за таван от ЕПС залепени с лепило.Не ти трябват мокри процеси.Така поне ще вдигнеш повърхностната температура.
lordged - помощник
Проблема е, че апартамента е нисък, и ако сложа декоративни пана, ще стане много натрфен тавана( от което бягам )
гоня бял изчистен дизайн на апартамента, за да създава усещането за простор.
Hursa - майстор
Е има бели полиуретанови плоскости, а и може да се боядиса, но вие решавате. А дали не може да се топлоизолира плочата отгоре.
muhala - майстор
Този наречен от теб апартамент купувал ли си го или е харизан? :?
lordged - помощник
пон яну 07, 2019 10:53 pmmuhala написа:
Този наречен от теб апартамент купувал ли си го или е харизан? :?
Купуван, апартамента ми харесва, добре обзаведен и направен, но явно строителя е спестил от качествената топлоизолация на покрива.
въпроса е фибран xps или Баумастер графит първия е 3 лв. към 1.5 лева към баумастера + това, че баумастера е "паропропусклив" а фибрна не е.
ще се слага в целия апартамент. 2 спални, хол с кухненски бокс, коридор и тоалетна, която е пригодена за сега на склад. в момента температурата в "складчето" е 10 градуса. при 20 градуса в целия апартамент. отоплението е газов котел, който работи на 60 градуса и не може да стопли, защото тавана е 15 градуса. ( меря с лазерен термометър)

блазни ме фибрана, защото е с перо за снажване и се застъпва. трябва ли да се слага малко пяна и на перото на фибрана ?
krismarg - специалист
Като е последен етаж над тавана какво е?
lordged - помощник
пон яну 07, 2019 11:26 pmkrismarg написа:
Като е последен етаж над тавана какво е?
бетонна плоча, 15 см. някаква топлоизолация на топчета - стиропор с битум, или нещо подобно. от вътре на плочата е турбозол, грунд, шитрок, латекс.
preslav - майстор
Всички стаи съм направил с 3 см. Аустротерм (точно заради перата), не съм лепил защото не бях сигурен в здравината на основата, само съм дюбелирал. В едната стая налепих бели декоративни плоскости от EPS и кантирах с готови ъгли от същия материал. Не помня колко години вече минаха, нищо не е паднало, а промяната в отоплението на стаите е осезаема. Другите стаи не съм завършвал от мързел и защото не намерих подходящо лепило за декоративните плоскости - сега лепила да искаш. Казват, че декоративните пана се боядисвали с латекс, ама още не съм изпитал нужда от такова освежаване.
Дори и от такава минимална изолация (35 мм.) ще усетиш огромна разлика. Мръсната работа е половин ден на стая за сам човек, лепенето на декоративните пана е по-пипкаво, но няма никаква мръсотия, може да се прави поетапно, от неделя на неделя.

Тема "вътрешна изолация на таван" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: