• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон яну 07, 2019 6:57 pmHursa написа:
Въздуха, който влиза. Външния въздух при температура 36 градуса и 50% относителна влажност има абсолютната влажност, според таблицата, съответстваща на 95% относителна влажност и температура 25 градуса.
Ясно. Вече не мога да погледна таблицата, че без очи останах.
Утре, ако се сетя.
пон яну 07, 2019 6:57 pmHursa написа:
Въздуха, който влиза. Външния въздух при температура 36 градуса и 50% относителна влажност има абсолютната влажност, според таблицата, съответстваща на 95% относителна влажност при температура 25 градуса.
(пс Всъщност имам грешка - в таблицата не е дадена абсолютната влажност, а температурата на оросяване. Т. е. според таблицата - външния въздух при температура 37 градуса и 50% влажност - ще достигне точка на оросяване при контакт с повърхност с температура 25 градуса.)

Значи шанса, това да се случи на практика, клони към 0.
Нали никой няма да си насочи външният въздух, с тези показатели, непосредствено към стената със стенното охлаждане-отопление?
Друг е въпроса с реалната влажност, в къща с такова охлаждане.
Климатиците, както "каза" работят и като влагоабсорбатор. Вадят много вода от къщата.
16 литра съм мерил за денонощие, от моята къща и само от една 12ка.
Стената как ще ги вади???
Не съм чел някой да се охлажда с подово, а без очи останах от четене. Стенното и то ще е на тая хава.
Hursa - майстор
Ами той сам ще се "насочи". fox_vt писа, че ще подава топлоносителя от горе надолу, подобно на радиатор. Т. е. в най-горната зона, ще постъпва най-хладната вода. Горния участък при средна температура на стената 25 градуса ще бъде под тези 25 градуса. И този участък - ще контактува с най-топлия въздух постъпващ от вън (дори да не се проветрява, все пак се влиза и излиза от помещението). Съответно - ще се наблюдава конденз (в този горен участък от стената) и при по-ниски температури на външния въздух или по-ниска влажност (но трябва да се вземе предвид и другата влага която се отделя в помещението). Друг е въпроса, до колко ще понижи температурата стена със средна повърхностна температура 25 градуса. (Защото, ако я понижи само до 30 в сравнително горещ ден, няма да е особено комфортно.) Това зависи от (в случая) топлопритока от вън. А при него, значение има - особено през деня - не температурата на въздуха (външния), а до колко се нагрява външната повърхност на конкретната стена (със стенното) и другите външни повърхности на помещението (ако се огряват от слънцето, най-вече). (Граничещите с помещението също ще имат значение, например температурата на покрива и повишаването температурата в подпокривното пространство.) Зависи силно и от количество топлина постъпващо през прозорците (също - ако се огряват). Зимата слънцегреенето можем да го пренебрегнем при разчета, но лятото не трябва - приноса му може да е твърде голям.
preslav - майстор
Някой ден като реша да смянам старите тръби на водопровода ще знам къде точно да къртя - за банята е ясно, че всички тръби са очертани перфектно от мухъла, но имам и тръби, които минават през постоянно отопляема стая, нямам идея колко е мазилката над тях, но ясно си личи къде върви тръбата.
пон яну 07, 2019 9:40 pmpreslav написа:
Някой ден като реша да смянам старите тръби на водопровода ще знам къде точно да къртя - за банята е ясно, че всички тръби са очертани перфектно от мухъла, но имам и тръби, които минават през постоянно отопляема стая, нямам идея колко е мазилката над тях, но ясно си личи къде върви тръбата.
Eeee, що мълча досега?
fox_vt - майстор
След толкова обстойни разсъждения работата не върви на добре май май. Да речем че водата върви в противоток от долу нагоре зимата обратно,не е невъзможно ама дали ще е достатъчно. От друга страна години събирах зимен и летен конденз от климатика на терасата е кофа. Не е малко. Въпросът е дали е едно и също да се намали температурата в стаята от 30 гр до 25 като се използва стена със 25 гр и климатик. Изглежда че да но имам чувството че не. Стената има малка мощност малка разлика в Т ,климатика има голяма мощност съотнесена със питата към стената,и много голяма разлика в Т. Там просто няма начин да не кондензира вода тъй като разликата е почти 25 градуса срещу само 5 за стената. Въпросът е ако стаята се охлади бавно дали пак ще се отдели същата влага спрямо ако се охлади за 10 минути. В този ред на.мисли излиза че таванното охлаждане има дренажна система за конденз. Ще взема да питам в рехау и такива фирми предлагащи стенно и таванно как аджеба става тая работа.
preslav - майстор
вт яну 08, 2019 1:03 amfox_vt написа:
От друга страна години събирах зимен и летен конденз от климатика на терасата е кофа. Не е малко. Въпросът е дали е едно и също да се намали температурата в стаята от 30 гр до 25 като се използва стена със 25 гр и климатик. Изглежда че да но имам чувството че не. Стената има малка мощност малка разлика в Т ,климатика има голяма мощност съотнесена със питата към стената,и много голяма разлика в Т. Там просто няма начин да не кондензира вода тъй като разликата е почти 25 градуса срещу само 5 за стената. Въпросът е ако стаята се охлади бавно дали пак ще се отдели същата влага спрямо ако се охлади за 10 минути.
Май, май съвсем се оплете в собствените си разсъждения - при едни и същи условия на външна температура и влажност, с каквато и скорост да постигнеш желаната температура в стаята ще имаш същия конденз като количество, само че при климатика всичката излишна влага се концентрира по питата му, а при стенното ще е разпределена по цялата стена. Разликата ще е само в това, че конденза по стената няма да го виждаш както в кофата, една част ще попие в стената, друга ще се изпари отново, трета ще бъде изпита от мъхъла и другите гъби, които ще се появят.
Трифоне - когато се наканя с къртенето ще ти се обадя да удариш една ръка.
вт яну 08, 2019 6:39 ampreslav написа:
...
Май, май съвсем се оплете в собствените си разсъждения...
Трифоне - когато се наканя с къртенето ще ти се обадя да удариш една ръка.
Затова е пуснал темата. Има идея, не е сигурен дали, събира мнения, а те са шарени....
Къртя кот има, с матряли на пациента. Бягам бързо при необходимост.

....естествено, че ще къртим.
preslav - майстор
вт яну 08, 2019 7:01 amТрифон П.Трифонов написа:
....естествено, че ще къртим.
Ама ти сега за къде се забърза, първо да изкъртим някое и друго шише ракия или вино, да изкъртим зелето на капама и сарми, пък тръбалъка ще почака, чакал е 50 години, че още 5-10 ли няма да почака.
fox_vt - майстор
Така е събирам мнения и най вече ако някой е правил и има реални резултати. А ако стената е със водонепроницаемо покритие какво ще стане. Самите тръби приемаме че няма достатъчно влага около тях. Тогава направо ще си тече по стената. Относно водопроводните тръби не мисля че може да се прави сравнение тъй като водопровода има много по ниска температура даже и лятото а мухъла ще е най вече от зимата. Чудя се ако направв едната стая която не е ремонтирана и да тествам на отопление един бойлер да топли помпа трипътен и те така. Но ако река да пробвам лятото на охлаждане как да охлаждам водата .

https://www.pipelife.bg/bg/news/4860-ta ... -pla-f.php

Тази статия също е много полезна особенно за охлаждането.Покрива ми разсъжденията за ниската разлика между стената и околната Т. И определено може да се направи.Хубаво е че дават и очаквана мощност на м2

https://www.tech-dom.com/bg/sistemi-za- ... ne/2/1873/
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Стенно водно отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: