• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolov333 - майстор
https://www.google.com/search?q=wall+co ... 6984558105.
Ей това ми се струва най-логочно, но е скъпо за изпълнение.. https://www.hortidaily.com/article/2409 ... ll-system/
шоп - майстор
вт яну 08, 2019 8:38 amfox_vt написа:
Но ако река да пробвам лятото на охлаждане как да охлаждам водата .

Ако нямаш сондаж единственият вариант е ТП.
Може да си я направиш да ти охлажда водата в тръбите и да грее бойлера.
preslav - майстор
вт яну 08, 2019 8:38 amfox_vt написа:
Но ако река да пробвам лятото на охлаждане как да охлаждам водата .
Пускаш да църцори чешмянка, за един ден проба надали ще отидат 100 кубика вода.
вт яну 08, 2019 12:25 pmpreslav написа:
вт яну 08, 2019 8:38 amfox_vt написа:
Но ако река да пробвам лятото на охлаждане как да охлаждам водата .
Пускаш да църцори чешмянка, за един ден проба надали ще отидат 100 кубика вода.
,за един ден проба, надали ще отидат 300 лева???
Чак страшно изглежда.
Наистина, за да стане ясно, трябва да се жертва нещо за пробите. Няма да е чак толкова скъпо.
Чел съм, че стенното отопление е допълнение на "радиаторна" мощност към подовото.
Повтарям се само още веднъж.
На мястото на Лисун, бих си направил стенното отопление, което бих пробвал в режим охлаждане.
fox_vt - майстор
Днес приказвах с човек от рехау. Тяхната технология за сухо стенно е със специални панели от гипскартон със вградени 10 мм тръби в тях. Тези панели се свързват един с друг и така покриват стената. Върху тях се монтира обикновен гипс картон . Под тях към стената изолация. За охлаждане се ползват специални контролери по един за всяка стая който следи Т на водата и Т на въздуха в стаята и вероятно и влажноста му. Работата му е да регулира Т на водата за да е далеч от точката на оросяване. Когато стана на въпрос може ли без тях той каза „може но Т на стената трябва да е само няколко градуса по ниско от стайната,около 20-25 гр. Това напълно се покрива с моите очаквания. Това беше добрата новина :lol: лошото е че и той каза че ако се направи както трябва филма е голям а цената ще е яка. Както казват кеф цена няма :-D Ще му пратя плана на апартамента да даде оферта че да попълня колекцията от бели косми тук там :shock: Мисля си ,а сега специално покрай ракията направо си стоя ,та дали да не сложа такова само в спалните и хола за пасивно поддържане на темпериране зиме и лято а в останалото радиатор. Но нискотемпературен радиатор е габарит....
А може освен него и по едно вътрешно тяло от климатик в всяка стая за бързо отопление и охлаждане а стенното само да поддържа. Заболя ме главата ,то човек сам си създава най много проблеми ше взема да продължа с ракията че и вино чака а време няма .... :roll:
preslav - майстор
Какво пък, няма лошо човек да си помечтае - аз бих зложил на фабричното, но нека видим каква циВра ще ти обявят. Спомням си преди години като бях се размечтал сам да си правя слънчев колектор, цената на самоделката щеше да излезе почти колкото фабричното - естествено си останах само с мечтите.
burd - специалист
На Рехау ти е единствения фабричен вариант и ще ти хареса цената. Толкова,че да им теглиш една.
Направи си комбинация от подово и климатици, но честно казано без никакъв радиатор аз не бих рискувал. Още повече както всички сметки са без кръчмар да не се наложи да пускаш и радиатори зимата на -15 . 3дни са, но все пак.
Или конвектори вместо подово,климатици и радиатори. Цената им е еднаква като ги съпоставиш, ама са шумни да му се не види.
Един конвектор ти е 8-900 лв . Има и по евтини.
Hursa - майстор
вт яну 08, 2019 1:03 amfox_vt написа:
Да речем че водата върви в противоток от долу нагоре зимата обратно,не е невъзможно ама дали ще е достатъчно. От друга страна години събирах зимен и летен конденз от климатика на терасата е кофа. Не е малко. Въпросът е дали е едно и също да се намали температурата в стаята от 30 гр до 25 като се използва стена със 25 гр и климатик. Изглежда че да но имам чувството че не. Стената има малка мощност малка разлика в Т ,климатика има голяма мощност съотнесена със питата към стената,и много голяма разлика в Т. Там просто няма начин да не кондензира вода тъй като разликата е почти 25 градуса срещу само 5 за стената.
Има значение как ще се организира поставянето на тръбите и посоката на топлоносителя. При топлообмениците винаги се стремят двете среди да протичат в т. н. „противоток” и в посоки, които биха съответствали на естествената конвекция на двете среди. Както бяхте посочили – например в радиаторите. При отопление, водата постъпва в най-горната част и охлаждайки се извежда в долната част – „пътя” на естествената конвекция при охлаждане е също отгоре надолу. Обратно – въздуха обтича радиатора, под действие на естествената конвекция – отдолу нагоре. Така, че двете среди се движат основно в „противоток”. Ако при отопление със стенно подадете в най-горната част водата и тя протича през оформен змеевик отгоре надолу – ще има подобен ефект и конвективния топлообмен ще бъде малко по-ефективен. Но пък най-топлия топлоносител ще отдава топлина в горната част на помещението, до тавана, което пък ще свали с малко ефективността. Затова трябва да се направи компромис. (При подовото такъв проблем няма.) (За лъчистата съставляваща на топлообмена, пък въобще по-добре би било да се подаде в средата, според мен.)
Не може да се каже – „стената има малка мощност” – всъщност, стенното поради по-големите топлинни загуби в посока навън (ако е на външна стена), ще изисква топлоносителя да отнема по-голяма топлинна мощност, по-сравнение с климатик. За температурната разлика – и според „rehau” и според „oventrop” разликата между средната температура на топлоносителя и на въздуха в помещението - може да достигне 35 градуса, но това за подово и при отопление. При стенно можело разликата и да е по-голяма, поради допустимата по-голяма повърхностна температура. И въпреки това тази разлика я наричат малка (и дори с право). Тази разлика ще зависи силно от това до колко ефективно тръбите ще отдават в посока към помещението. Ще зависи силно и от топлозагубите от стената в посока навън и от общите топлозагуби на помещението. Така, че не може да се каже – както е в статията – температурната разлика при охлаждане ще е 4 – 5 градуса, абсурдно е без да се направи конкретен разчет. Може така да се твърди, само когато се цели манипулиране. Не могат и така произволно да назоват очакваната мощност, не и така без допълнителни условия. Няма как със стена с повърхностна температура 25 градуса да се охлади помещението до 25 градуса (– теоретично е възможно, ако стената е „безкрайно” голяма).
Ако сравним стенното с климатика. При стенното за да работи повърхността на стената трябва да е „по-студена” от въздуха в помещението – за да го охлажда, чрез естествената му конвекция и поглъщайки лъчистото излъчване от другите тела в помещението. Трябва водата, протичаща през тръбите на стенното, да е по-студена от повърхността и – а термичното съпротивление при монтаж на гипсокартон вместо замазка ще е значително. Трябва фреона в изпарителя на термопомпата да е с по-ниска температура от водата.
При климатика – въздуха от помещението се охлажда директно от изпарителя. Той – макар и компактен в сравнение със стената има много развита топлообменна повърхност. И топлообмена протича през металните му стени при много ниско термично съпротивление. През такава развита и оребрена повърхност, естествената конвекция би била слаба и неефективна – затова въздуха се прекарва принудително през топлообменика, конвекцията е „принудителна” и много по-интензивна по-сравнение с естествената. Така, че топлообмена в този топлообменик е доста ефективен и няма нужда температурната разлика да е много голяма. Има допълнителен разход на ел енергия за задвижване на този вентилатор, който „прекарва” въздуха от помещението през изпарителя на климатика, но има допълнителен разход на ел енергия и за помпата „движеща” водата през стенното и изпарителя.
fox_vt написа:
Но ако река да пробвам лятото на охлаждане как да охлаждам водата .

https://www.pipelife.bg/bg/news/4860-ta ... -pla-f.php
Сайт с подобно име бих го „заподозрял” в опит за рекламни манипулации. Сравнете графиките от „oventrop”, няколкократно давани от LazarGanev и техните. Все пак „oventrop” и „рехау” са по-надежден източник, макар и те да си позволяват манипулиране (според мен).
Но нека са само 5 градуса между най-студените участъци на стената със стенно и въздуха в помещението. Средната влажност през лятото я дават около 60% за България. А това означава, че от конденз трябва да се опасявате още при външна температура 28 – 29 градуса – при такава външна температура трябва вече да внимавате с проветряването и с влизане, и излизане от помещението. Проблема с отделяната влага в самото помещение си остава. Както са казали от „рехау” – ще ви монтират контролери, които да следят температурите и влажността в помещението. Но какво ще направят тези контролери – ще огрничат разхода през стенното, така ще повишат температурата на повърхността на стената или дори ще спрат циркулацията в това помещение, конденза ще бъде избегнат. Но и охлаждането ще бъде слабо или въобще няма да го има – и то тогава, когато ви е най-необходимо.
Все пак, след като държите на стенно погледнете предложенията на „oventrop” – системите за „влажен” и „сух” монтаж на стенно отопление и охлаждане „Cofloor“. Мисля, че са по-адекватни от тези панели предложени от „рехау”. Възможно е и да са значително по-евтини.
andy_forresite - майстор
Охлаждането си остава най-евтино, бързо и ефективно с климатик. А за отопляване като сравнявате подово и стенно, да ви кажа кое според мен е за предпочитане - и двете едновременно.
Hursa, би ли казал накратко какво мислиш за охлаждане с подово?
Hursa - майстор
Аз не "харесвам" подовото и за отопление, но това не касае темата. Мисля, че няма да е ефективно при охлаждане. И това с конденза, мисля, че ще се прояви и при него, макар и при други условия. А най-вече, мисля, че охлаждане, по такъв начин - няма да е комфортно. (Може би, дори може да предизвика "настинка".)
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Стенно водно отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: