• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
ср яну 09, 2019 8:36 pmmorfei1 написа:
Тотално ме объркахте :? .
Е нали имаш превключвател. Щракай и ще видиш разликата.
При мен с буфер и серпентина едни 10-13 вата на помпата стигат за да са топли всички радиатори.
Намалявай степените и гледай по-далечните радиатори. Ако пак си топлят, не ти трябват велики мощности.
morfei1 - специалист
ср яну 09, 2019 9:52 pmТрифон П.Трифонов написа:
Приеми, че дебитът трябва да е 1000 литра за час.
Благодаря за съветите. Моя грешка в бързината, имах предвид литри на час. Ходих до котелното и цъкнах помпата на втора степен. Вече няколко часа разлика не виждам. Радиаторите си парят доволно много, пак чувам шум в лирите, но по слабо изразен.

Вързал съм един стаен термометър на лирата, която се пада най-дълече и високо от котела, от тези с кабелчето на тръбата за връщащата вода. Стои си на 52-53C, както и преди това. Едва ли е най-точният и правилен начин, но ми дава надежда да пробвам и с първа скорост.

Горелката реално почти не работи на 25kw. Работи само когато запали - от 50-55C, след което модулира до 75C от 21-7кw., като на 70-71C е 10.5-7.5kw и си стои там през повечето време, като има кратки падове до 14.5kw - 61C, когато се източи бойлера или отвори някоя или няколко термо глави.

Декември месец бях пуснал горелката с настройки на 18kw. Работеше безгрижно цял месец. Направи ми впечатление, че когато го почиствам в неделя и водата изстине повече от обичайното. Помпата включва на 50C, изключва на 46C, водата в котела е около 43C. След като запали и достигне 50C и помпата включи, много бързо сваля на 46C при което тя пак изключва и така няколко пъти 20-30мин, докато задържи температурите над 50C и започне да качва нагоре, горелката е на 100% през това време. Ако котела изключи по температура 75C и тръгне да пали на 55C, докато запали, водата пада на 51C - помпата все още върти, няма никакъв проблем да си качва градуса без това включване и изключване на помпата. Става за около 5-10мин. Това е и причината да се замисля за това правилно ли е настроена степента на помпата. Не вярвам да имам такива огромни загуби, че те да са причината.

Въпроса ми е: Възможно ли е това да се дължи на високата скорост на помпата?

Благодаря предварително!
Jacomo - специалист
Скоростта на помпата не влияе на това колко бързо изстива водата. Това зависи само от топлозагубите, както Шопа е казал. При спряна горелка помпата единствено подпомага изравняване на температурите в системата (приближава Твход и Тизход).
Иначе първоначалното вкл./изкл. на помпата е нормално поведение, защото връщащата вода от радиаторите все още е студена. Докато връщащата вода не достигне приблизително 46 градуса, помпата ще се изключва.

Т.е. всичко, което описваш, си е нормално, освен честото вкл./изкл. на горелката при топло време, но това се дължи на невъзможността да модулира на ниската мощност (или неточно конфигурирана Pmin, ако има такава опция изобщо), необходима за отопление на къщата. Т.е. горелката спира често, защото Pmin на горелката е по-голяма от топлозагубите на къщата в топло време. За да го избегнеш, трябва да смениш горелката с такава с по-ниска минимална мощност или да добавиш буфер в системата (което пък доста ще усложни нещата).
чет яну 10, 2019 1:29 amJacomo написа:
Скоростта на помпата не влияе на това колко бързо изстива водата.
...
Абсолютно вярно, както и надолу.
Един пример само– ако един юнак може да усвоява по две ракии на час, а ние му подаваме по три, след втория час помпата му няма да включи, гарантирано.
Скоростта на помпата оказва влияние на цветомузиката, която се получава.
Ако се нагласи на ниска степен, нали подава по малко студена вода, с която пък горелката може да се справи, така че температурата да не намалява? Така ще включи веднъж и толкова.
Предполагам, че няма трипътен на котела, ама пък голям праз колко пъти ще включи и изключи помпата.
Трябва да се опита и на 1ва. Ако някоѝ радиатори остават по хладни, може да се дължи на недобър баланс. Малко заигравка със секретните вентили.
morfei1 - специалист
чет яну 10, 2019 1:29 amJacomo написа:
Т.е. всичко, което описваш, си е нормално, освен честото вкл./изкл. на горелката при топло време, но това се дължи на невъзможността да модулира на ниската мощност (или неточно конфигурирана Pmin, ако има такава опция изобщо), необходима за отопление на къщата. Т.е. горелката спира често, защото Pmin на горелката е по-голяма от топлозагубите на къщата в топло време. За да го избегнеш, трябва да смениш горелката с такава с по-ниска минимална мощност или да добавиш буфер в системата (което пък доста ще усложни нещата).
Поиграх си малко (вече близо 3 месеца :oops: ) и си направивих таблица на база подаване на шнека 1540гр. за 360s (6min) или 15,4кг./час.
Целта ми е да накарам горелката да изключва по 1път на денонощие, а през останалото време да държи водата на 70-75C.

За сега успявам и ако работи безпроблемно с 1 спиране на ден, ще гоня 1 спиране на седмица за почистване, в случай, че не изключи по температура на водата междувременно или евентуално едно междино ръчно спиране в сряда от мен за изтупване на пепелника.

- графа 1 - степен на горелката в %
- графа 2 - количество подавано гориво на база подаване шнек 8,6гр. за 2сек на Pmin, съответно 25,8гр. за 6сек на Pmax
- графа 3 - мин и мах време изчакване между дозите
- графа 4 - предполагаема мощност на вентилатора в %
- графа 5 - мощност на горелката на база подадено гориво за 1час на съответната степен x 4.7Kw
- графа 6 - температурата на водата в котела при различните степени
- графа 7 - паузите между дозите + дължината на дозите при различните степени
- графа 8 - подадено гориво на съответната степен за 1час. на база дебит на шнек и време на изчакване + дължината на самата доза
- графа 9 - брой дози за 1час на съответната степен
- графа 10 - подадено гориво за 1час + 10% загуби, на база КПД на котела по каталог 90%.

Изображение

Къщата си иска средна мощност на час между 8-12Kw/h средно 10Kw при 24часа работа на горелката без да изключи, което идва 5Kw/час на етаж, аз мисля, че е ОК или поне мен ме устройва :). Под този разход, не мога да падна без горелката да започне да изключва и да почна да печеля от времето на почивка, но при паузи 25мин. е безмислено да почива, паузата трябва да е поне 1час за да ме устройва. При дневна -4C и нощна -8C даде разход средно за 24часа 2.5кг./ч. без почивка, във всички помещения 23-25C. Фулирам бункера всяка сутрин в 8часа и вечер пак фулирам в 18:30часа през целия отоплителен сезон.

Със стандартните настройки при сходни отрицателни температури в предходни сезони е правила 2,80 - 3кг./час.. 0,5кг./час по-малко, си е постижение, макар и малко, като не съм си развалил комфорта в цялата къща. Котела е по-чист, пепелта е по-светла, нагара по пепелника е по-малко.

В момента, настройките са ми GP 25_B, като не виждам разлика в разхода спрямо GP 18_B. Котела държи 2-3C по-висока температура, компенсира спадовете доста по-бързо. Ще видя как ще се държи при 5~10C, сега при 5 ~ -8C държи между 70-71C, което се явява 2-3 степен, при по-топло се надявам да държи 2-1 степен, и ако тази мощност идва много и изключи котела по температура и прави пауза от примерно 1час. мисля, че ще е добре, ще стане ясно.

Трябва да си купя една WiFi камера, за да правя отдалечен мониторинг на горелката непрекъснато, понеже така крака не ми останаха да топурисам по стълбите нагоре-надолу и да прекарвам с часове в котелното за да следя поведението на горелката в различните ситуации :-D .

Мисля, че на горелката и хванах цаката и напипах колко отоплителна мощност иска къщата. Сега зачекнах помпата да видя дали с нея мога да подобря нещата, макар и малко за да се балансират нещата още по-добре.

Благодаря предварително!
чет яну 10, 2019 10:50 ammorfei1 написа:
...
Поиграх си малко (вече близо 3 месеца :oops: ) и си направивих таблица на база подаване на шнека 1540гр. за 360s (6min) или 15,4кг./час.
Целта ми е да накарам горелката да изключва по 1път на денонощие, а през останалото време да държи водата на 70-75C.
...
Благодаря предварително!
Слабото място е
...
"да накарам горелката да изключва по 1път на денонощие, а през останалото време да държи водата на 70-75C".
...
Изречението издиша по смисъл.
Нали се сещаш, че ако изключи за 23 часа, няма проблем да поддържа водата както си искаш през останалия един час?!
Предварително недей да благодариш, че стана егаси и тъпото клише.
Ми нали ако никой не ти отговори, ще си благодарил напразно?!
А ако отговори неправилно, ще си благодарил пак така?!
А ако е правилно и безкористно?!!!!!
...пак напразно, щото никой не очаква благодарности.
Тъъъъъпо е са се благодари предварително.
morfei1 - специалист
Нещо предполагам или не си ме разбрал или не съм се изказал правилно.

Идеята е горелката като запали да работи 24часа без да спира и да държи 70C, ясно е че може да има пик, но да не е по-голям от 75C за да не изключи, ясно е, че ще има и спадове, но да са минимални и краткосрочни, а не да работи на 60-62C няколко часа. Идеята не е да работи 1час и да почива 23час, като ми държи водата на 70C през времето на почивката, че и да топли, което е абсурдно дори да си го помислиш, камо ли да тръгнеш да се опитваш да го реализираш в студено време. Може и да има начини с буфери и други истории, но мен не ме интересува това.

В управлението на горелката е зададено - стандартно веднъж на 6часа да спира да се самопочиства чрез обдухване. Този интервал може да се удължи максимално до 24часа, тоест ако горелката не изключи по температура на водата в рамките на 24часа, то тя ще изключи за самопочистване, без да се интересува на каква температура в момента е котелната вода. Ако междувременно, през тези 24часа, все пак горелката изключи, понеже консумацията се е понижила, то този 24часов интервал на самопочистване се рестартира от новото-последно палене и т.н.т.

Ако заложа 0 часа за самопочистване, то горелката няма да спре никога, освен ако не си достигне температурата на водата в котела или котела не се задръсти до толкова, че да не може да функционира правилно или пък му свършат пелетите в бункера.

Що се отнася до благодарностите... нов съм в този форум, чета го от известно време, откакто започнах да се боря сам с проблемите, които смятам че имам. Научих доста неща, за които нямах идея преди това. Някои ми помогнаха, някои не. Препрочел съм доста от изписаните неща, които са ме интересували. Имам наблюдения върху мнението на определени потребители, и съм благодарен на всеки, който вземе участие в темата ми (прав-крив-седнал не ме интересува), за това, че е сподели неговия опит и експерименти, без значение... имам глава на раменете да преценя и да отсея плявата от житото.

Конкретно в този случай, ти ме посъветва да намаля дебита на помпата, аз бях на същото мнение, "математиката" беше на същото мнение. Намалих я на 2степен, системата работи за сега - доволен съм. След някой друг ден ще пробвам и на 1степен и така. Не я оставих на 3 понеже някой е казал. Не виждам защо се дразниш толкова?
penchev.r - специалист
Като не искаш да спира що не си я пуснеш отделно помпата ?
morfei1 - специалист
чет яну 10, 2019 4:34 pmpenchev.r написа:
Като не искаш да спира що не си я пуснеш отделно помпата ?
Тя помпата не спира да работи, освен когато почиствам котела и лятно време, когато не го използвам.
4799inpl64 - специалист
чет яну 10, 2019 3:25 pmmorfei1 написа:
Нещо предполагам или не си ме разбрал или не съм се изказал правилно.

Идеята е горелката като запали да работи 24часа без да спира и да държи 70C, ясно е че може да има пик, но да не е по-голям от 75C за да не изключи, ясно е, че ще има и спадове, но да са минимални и краткосрочни, а не да работи на 60-62C няколко часа. Идеята не е да работи 1час и да почива 23час, като ми държи водата на 70C през времето на почивката, че и да топли, което е абсурдно дори да си го помислиш, камо ли да тръгнеш да се опитваш да го реализираш в студено време. Може и да има начини с буфери и други истории, но мен не ме интересува това.

В управлението на горелката е зададено - стандартно веднъж на 6часа да спира да се самопочиства чрез обдухване. Този интервал може да се удължи максимално до 24часа, тоест ако горелката не изключи по температура на водата в рамките на 24часа, то тя ще изключи за самопочистване, без да се интересува на каква температура в момента е котелната вода. Ако междувременно, през тези 24часа, все пак горелката изключи, понеже консумацията се е понижила, то този 24часов интервал на самопочистване се рестартира оновото-последно палене и т.н.

Ако заложа 0 часа за самопочистване, то горелката няма да спре никога, освен ако не си достигне температурата на водата в котела или котела не се задръсти до толкова, че да не може да функционира правилно или пък му свършат пелетите в бункера.

Що се отнася до благодарностите... нов съм в този форум, чета го от известно време, откакто започнах да се боря сам с проблемите, които смятам че имам. Научих доста неща, за които нямах идея преди това. Някои ми помогнаха, някои не. Препрочел съм доста от изписаните неща, които са ме интересували. Имам наблюдения върху мнението на определени потребители, и съм благодарен на всеки, който вземе участие в темата ми (прав-крив-седнал не ме интересува), за това, че е сподели неговия опит и експерименти, без значение... имам глава на раменете да преценя и да отсея плявата от житото.

Конкретно в този случай, ти ме посъветва да намаля дебита на помпата, аз бях на същото мнение, "математиката" беше на същото мнение. Намалих я на 2степен, системата работи за сега - доволен съм. След някой друг ден ще пробвам и на 1степен и така. Не я оставих на 3 понеже някой е казал. Не виждам защо се дразниш толкова?
Като не искаш да гасне отваряй два джама и готово.Сложил си я да поддържа температурата,нагласяш и готово,не е по проста от нас
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Настройка на циркулацинна помпа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: