• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Привет на всички,

Наскоро купихме апартамент, в който се оказа че електричар е творил доста.....
Оказа се, че във всекидневната ( с кухненска част) всички контакти са на един кабел, който е 2,5 кв. на един бушон (№6). Сега излиза, че в контактите е необходимо да се навържат пералня, съдомиялня, фурна, абсорбатор и котлони..... ( плюс допълнителни кафемашина, кана за вода, тостер). В една от розетките видях 4 кв. кабел, но като видях ел. таблото, от него не виждам да излиза нито един кабел с такова сечение, освен в бушон №1, който е основния (централен). Логиката ми е, че този 4 кв. кабел, който излиза от единия контакт е навързан към кабел от 2,5 кв. Кажете ако греша.
Прилагам снимка на таблото, в което на фазата на централния бушон е сложен черен кабел, а всички останали са бели (по 2,5 кв.). Интересно ми стана, че има един зелен кабел, който също ми се струва да е 4 кв., която идва от стената и влиза в таблото, без да е закачени към нито един бушон ( в ляво на снимката).
Друго интересно, е че като сваля бушон №3, няма никаква реакция - във всички контакти има ток, всички лампи работят, все едно нищо не е навързано на него, но се вижда на снимката, че има закачен кабел.

Тъй като не разбирам много от електричество, не знам дали бушон №6 като ампери е достатъчен, като кабел не мисля, че би издържал всички електроуреди.
Имате ли идея как мога да проверя какво е вързано на бушон №3, и ако няма нищо на него, да го използвам по някакъв начин и да разделя електроуредите от кухнята? Не ми се кърти, защото всичко е боядисано и шпакловано.
В допълнение, не мога да разбера каква е максималната мощност на някои от уредите. На едни пише kW, на други kWh.... Например на пералните пише 0,9 kW, на котлоните 1,2-1,8 kW, а на фурната 0.98 kWh..... Не са ли всички тези мощности на час?

Благодаря на всички, които могат да помогнат с някой съвет.....
Прикачен файл:
tablo.jpg
iliya_i - майстор
ср яну 16, 2019 9:30 pmbengazarasz написа:
Друго интересно, е че като сваля бушон №3, няма никаква реакция - във всички контакти има ток, всички лампи работят, все едно нищо не е навързано на него, но се вижда на снимката, че има закачен кабел.
Провери пак да не изпускаш нещо - бойлер, висок контакт или извод за климатик и т.н.
ср яну 16, 2019 9:30 pmbengazarasz написа:
Например на пералните пише 0,9 kW, на котлоните 1,2-1,8 kW, а на фурната 0.98 kWh..... Не са ли всички тези мощности на час?
Прочети пак фурната. Вместо мощността си прочел рекламния стикер за енергийната и ефективност.

Цитирам ти данните на една примерна фурна (BOSCH HBA5370W0):
Дължина на кабела на ел. мрежа: 120 см
Номинална мощност: 3.4 kW
Клас на енергийна ефективност (съгл. EU Nr. 65/2014): A (в скала за енергийна ефективност от A+++ до D)
Енергиен разход на цикъл в конвенционален режим: 0.97 kWh
Енергиен разход на цикъл в режим циркулация: 0.81 kWh
Брой на отделенията: 1
Топлинен източник: електрически
Обем: 71 л
DMN - майстор
bengazarasz написа:
В една от розетките видях 4 кв. кабел, но като видях ел. таблото, от него не виждам да излиза нито един кабел с такова сечение, освен в бушон №1, който е основния (централен). Логиката ми е, че този 4 кв. кабел, който излиза от единия контакт е навързан към кабел от 2,5 кв. Кажете ако греша.
Аз доколкото виждам на нулевата шина има проводник(в червеното кръгче) с по-голямо сечение от другите и равно на сечението на захранващия нулев проводник(в синьото кръгче), които проводници според мен са повече от 2.5кв. :? . Излизащите от предпазителите проводници не се виждат с какво сечение са, но би следвало на някой от тях да има същото сечение, като този в червеното кръгче.
Прикачен файл:
tablo.jpg

:partyman:
nikolov333 - майстор
Аз па не вервам на 4 квадрата захранващ, да турят главен 50А..ма то вече всичко си е е..ало ма..ата, да не говорим за три проводна инсталация, но тая нулева шина в безтегловност и в близост до гребена, направо си е за.. :axe:
moimoimoi - майстор
провери при електромера колко ти е предпазителя,че с тези 4мм* захранване си е мъка,за тоя кабел максимум 32 ампера предпазител
а това зеленото може да е заземление,трябва да се провери, но тогава защо са направили двупроводна инсталация,коя година е строен апартамента?

защо на предпазителите има 7 кабела а на нулевата шина има 5 или 6 кабела
kozl - майстор
Захранването е по шарените проводници и предполагам е 6 мм2.
Черния ПВА 1 е свързан в главния предпазител, синия в нулевата шина, а зеления не е свързан, щото мАстора не е узрел за трети проводник. Он си може с два. Па и не виждам ПВВМБ-1 да е трижилен. Едва ли така е в проекта. Но кабелите са разделени преди да влязат в таблото. Все пак какво излиза в конзолните кутии на контактите?
А автора добре да огледа сеченията на кабелите, щото мисля, че ни заблуждава.
По пътя на логиката от ляво на дясно:
1 - 50А главен
2 - 25А печка или бойлер
3 - 20А за контакти по стаите
4 - 10 А осветление
5 - 20 А контакти по стаите
6 - 25 А печка или бойлер
А има ли предвиден бойлер изобщо, защото съм срещал проекти без ел.бойлер, когато са предвидени на ТЕЦ или газ?
kozl написа:
По пътя на логиката от ляво на дясно:
1 - 50А главен - точно така
2 - 25А печка или бойлер - тук е вързан бойлер, осветление и вентилатор в банята
3 - 20А за контакти по стаите - не откривам нещо да е закачено на него, навсякъде има ток. Ще трябва отново да проверя на принципа на изключването
4 - 10 А осветление - цялото осветление
5 - 20 А контакти по стаите - контакти спалня
6 - 25 А печка или бойлер - всички контакти във всекидневна и кухня и тук ме притеснява, че трябва да се навържат всички електро уреди, включително и ютия, телевизор и т.н.

Колкото до сеченията, да наистина може и да ви заблуждавам и ще трябва много внимателно да разгледам дали са еднакви кабелите.
moimoimoi написа:
а това зеленото може да е заземление,трябва да се провери, но тогава защо са направили двупроводна инсталация,коя година е строен апартамента?
- Историята на блока е дълга, може би от 1996г., тогава е започнало строителството, но е зарязано и реално през 2017 година е завършен и е взет Акт 16.
DMN написа:
Аз доколкото виждам на нулевата шина има проводник(в червеното кръгче) с по-голямо сечение
Като написа и наистина май е така, трябва да видя дали няма и друг с по-голямо сечение, предполагам този може да е за бойлера. Макар, че спрямо таблото, би следвало отляво да излиза кабела за бойлера, тъй като е по-близката страна към банята....
iliya_i написа:
Прочети пак фурната. Вместо мощността си прочел рекламния стикер за енергийната и ефективност.
Илия, благодаря ти за уточнението. За съжаление на повечето места няма информация за мощност, а само Енергиен разход на цикъл в конвенционален режим.
nikolov333 - майстор
За мощностите си гледай по модела от сайт на производителя..
burkov - специалист
Я кажи къде е този блок, че един приятел жичкаджия скоро довършва един такъв и разказваше че е кошмарно положението.
kozl - майстор
чет яну 17, 2019 9:18 ambengazarasz написа:
3 - 20А за контакти по стаите - не откривам нещо да е закачено на него, навсякъде има ток. Ще трябва отново да проверя на принципа на изключването
Има вероятност това да е за печката - твърда връзка и да е покрито с мазилка. И тва се случва.
До тук съм най-изненадан от осветлението в банята, което е закачено за кръга на бойлера, еми така се икономисва жица.
Другото е степен на икономии.
Ако сградата се води с ТЕЦ, и ЕЛ външната връзка е с ограничени възможности - партидите са с минимални мощности. Твоя главен АП е 50А, но провери в ГРТ колко А е към твоето жилище.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: