Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sokolov.91 - майстор
Сега да споделя малко размисли понеже няма какво да правя.
В коридора на първия етаж от къщата имам окачен таван, осветлението на който е с три обикновени халогенни лунички на 12 волта, по 35 вата всяка. Захранват се с 105 ватов траф и се активират от фотоклетка.
Тази концепция съм я осъществил преди 12 години.
Сега идват размислите.
Днес за първи път от 12 години насам ми изгоря една от трите лунички. Отидох и си купих нова на Филипс за 5.50лв. Старата и тя беше Филипс. Смених я и започнах да си мисля... Мисля си как в спалнята имам осветително тяло с 7 броя крушки и как от три години насам всеки месец гърми някоя от седемте лед крушки и давам по 5лв.
И тука идва интересното. Всеки би си казал, че 3 лунички по 35 вата не харчат и не светят като 7 лед крушки по 6 вата. Да, ама са на една цена. И, да, ама за 12 години съм сменил една луничка, а за 3 години съм сменил над 20 лед крушки. И като се замисли човек колко ток са изхарчили халогенките за 12 години и колко пари съм дал за ледки, кое в крайна сметка излиза по-евтино? И като се вземе предвид колко по-приятна е светлината от халогенна крушка и лед такава...
Размишлявам си на глас. Никого не ангажирам с мнението си. Поздрави.
naB4o - специалист
Явно си попадал на кофти лунички/партида. Аз у дома имам евтини лунички с топла/неутрална светлина. Като бройка са близо 50 бройки на 220 волта. За три години имам една изгоряла, като марките, които имам са общо взето кучи. Жик-так, елмарк, виалукс или нещо такова. Лед лунички по 3вата на жиктак взимах по левче и стотинки.

Тема "Обикновени лунички vs ЛЕД лунички" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: