Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Halfdone - напреднал
нед яну 13, 2019 11:27 amLazarGanev написа:
Нека се вдига до 1.5, ако ще и до 2,5 да се вдигне - нищо не пипате! На другата сутрин всичко ще е наред. И моля те докладвай дали съм прав :)
нед яну 13, 2019 11:36 amESPACE написа:
Напомпете си котела при студена система до 1,2Bar-а и нищо повече не пипайте. Притеснително ще е ако налягането почне да се вдига над 2,5Bar-а.
Здравейте отново,
След вашите съвети надух системата на студено до 1.2 бара.
Денят преди това се е ползвала много топла вода и котела е забивал няколко пъти дневено време, след като превключвал да топли серпентината.
Казах на баща ми, че вече не би трябвало да има проблем е изрично инстурктиран да не източва и тн. Обаче вчера сутринта пайк е усъмнал забил на серпентината с 0.5 налягане.

Докато бях там от радиаторите мина на серпентинтата и се чуха някакви странни звуци на превключване - изключване .... Не можах да видя какво точно изписа но се рестартира с някаква грешка. "Е". Обаче се включи пак и продължи да топли бойлера.
След това видях грешките в менюто последните 8 грешки и се редуваха 2 еднакви, като втората беше последната, явно току що направената.
10: - Недостатъчно налягане в системата
и
45: Голяма разлика в температурите.

Като настройваха котела, техника каза, че бойлерът бил много далече.
Явно няма да стане работата и ще звънна на сервиза.
Вече се замислям дали няма теч някъде :?
Последна промяна от Halfdone на вт яну 22, 2019 11:49 am, променено общо 1 път.
Kondor1 - специалист
Ако системата има изолирана част, примерно предишен котел на въглища със затворени кранове в момента - най-вероятно там е проблемът. Уж са затворени, но често пропускат леко. Трябва да се отворят, да се изравни налягането и после да се затворят. Имах подобни грижи и се чудех къде ли тече и какво разбиване ще пада.
Здравейте

Преди време се бях навил да минавам на пелети , но от как разбрах , че газта до 1 г ще е при мен се замислих за газифициране.Имам изградена отоплителна система но не знам дали е правилно оразмерена и дали глидерите ще са достатъчни за отолението на 70м2 отолпяема площ.
Разперделение на стайте е както следва

спалня 1 16 кв.м 24 глидери чугунени на Н 60 см
спалня 2 10кв .м 9 глидера Н 60см
хол кухня и трапезария 35 кв.м 41 бр глидери Н 35см
баня 2 кв м лира от старите
коридор 3кв.м няма глидери ако възможно ще се сложи
килер 2 кв м там няма да има нищо няма място
Глидерите са чешки.Инасталацията не и е правена студена проба на връзките
По мой сметки отолителната мощност , която ми е необходима е около 10-12 квч.Поправетеме ако греша.Пак по мой сметки ще е необходимо още някой друг глидер да да стигна но необходимата ми мощностЛятото ще слагам изолация на спалня 1 понеже има две въняни стени и стена към стълбище и на спалня 2 също.Дограмата е дървен стъклопакет в спалните а хола е дървена двойно слепена 20 годишна .Пак по мой сметки котела би трябвало да е около 14 квч макс мощност едноконтурен- пак по мое мнение ,ако влюча и БГВ дали тези 14 квч ще са достатъчни за отопление и БГВ.

Моля за съвет дали това което имам като глидери е достатъчно все пак не съм специалист.и дали котела към който съм се насочил е точния който м е необходим. От прочетеното разбира че системата трябва да е правилно орзмерена за да има ефективно отоление и приемливи сметкиИмам идея да се подготвя с ОИ предварително и като дойде газта да взема котела и включшането“Жилището е на 4 ет горе се топли напловина а под мен цялото жилище.

Благодаря предварително на всички отзовали се
Halfdone - напреднал
Всичко е ново, ще огледам всички снадки като за начало пък да видим.
Така или иначе ще звънна на сервизната фирма и като приключи сагата ще пиша какво е било.
Halfdone - напреднал
В крайна сметка виновникът за всичко се оказа "теч" по пътя към бойлера. Толкова малък, че се събира в изолацията на тръбата и труден за забелязване.
Мерси на всички за насоките и мненията.
Kondor1 - специалист
Как са ви сметките за газ този месец? Пишеше, че сменили начина на изчисление. Струва ми се, че има 10-15% реално повишение, но не помня добре колко студ имаше през януари. Декември май беше по-студен като цяло, а сметката беше с 10-20лв по-ниска.
Здравейте!

Отоплението на газ е изключително комфортно, за жалост наблюдавам, че се пести доста в изграждането на хидравличните инсталации.

Бих Ви посъветвал да увеличите площа на тополителните тела, защото ми прави впечатление, че на помещението, което е 40 кв. м са вложени грубо 1500 W отоплителна мощност. Това е крайно недостатъчно, по сметки с уговорката, че зависи от изложението, външни стени, изолация и т.н бих казал, че са Ви необходими поне 4-6 кW мощност за да постигнете желания комфорт.
Съвременните кондензационни котли са предназначени за работа при ниска температура, в диапазона до около 60 градуса имат най-висока ефективност. Не, че не могат да работят на висока температура, просто ефективността се понижава.

Поздрави!
шоп - майстор
пон фев 04, 2019 5:09 pmVanio_Toploto написа:

Съвременните кондензационни котли са предназначени за работа при ниска температура, в диапазона до около 60 градуса имат най-висока ефективност. Не, че не могат да работят на висока температура, просто ефективността се понижава.

@Vanio_Toploto, при колко градуса изходящ топлоносител е най-икономичен един кондензен котел?

Имам един Висман Витоденс 200. Не е монтиран още, защото няма тръба до имота. Има дюзи и за метан и за пропан. Ще се ползва за резервно захранване на термопомпа и засега мисля дали да е захранен с пропан или с омпресиран метан.
Благодаря!
пон фев 04, 2019 5:09 pmVanio_Toploto написа:
Здравейте!
...
Поздрави!
Абе Вальо, що са бъзикаш с нас?!
Георги767 - специалист
пон фев 04, 2019 11:24 amKondor1 написа:
Как са ви сметките за газ този месец? Пишеше, че сменили начина на изчисление. Струва ми се, че има 10-15% реално повишение, но не помня добре колко студ имаше през януари. Декември май беше по-студен като цяло, а сметката беше с 10-20лв по-ниска.
Малко на горе, ама зависи на кои доставчик.Сега и с това преобразуване от кубик в мегават,че какво му беше на кубика.

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: