• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
moimoimoi - майстор
здравейте,налага се да избера начина на отопление, в момента строя къща на 3 етажа, общата застроена площ е 200 кв.м.
вариантите са два :
- на пелети
-с климатик

След преравяне на форума съм стигнал до извода че цената за инвестицията е сравнително еднаква.Като разход за един отоплителен сезон от проекта за топлоизолацията на сградата дават 6600 киловат/часа .
гледам че един килограм хубави пелети се равнява на на 5kw/ч електроенергия,при КПД на котела 90% ще останат 4,5kw/ч ,при 0,4лева за килограм излиза че 1kw/ч идва на цена 0,088лева което е добре понеже сега нощната е 0,122 а дневната 0,216лева.За изчислените 6600kw/ч ще струва 586лева или 1,5 тона пелети.
При климатика го смятам така:при COP 3 за един киловат електричество получавам 3 киловата топлинна мощност,т.е. изчислените 6600 киловат/ч следва да се намалят 3 пъти и стават 2200киловат/часа. Средна цена на нощна/дневна я смятам 0,185лева и се получава сметка за сезон 2200х0,185=407лева

т.е.разликата е 44% в полза на климатика.
ако бъркам в сметките моля кажете.
и понеже много от пишещите в този раздел са на пелети се надявам да ме убедят и изкарат прилични доводи за да ме убедят в предимството на пелетите
kalin72 - майстор
Пелети - радиатор/подово - топло. И го усещаш топлото.
Климатици - вятър - хладно - ужким по-евтино - студ :)
Това е накратко според мен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не може да сравняваш по комфорт климатици с отоплението с радиатори или подово, но пък има още един вариант, на който вероятно не си обърнал внимание - термопомпа, който съчетава предимствата на първите 2 варианта. Разгледай и този трети вариант, струва си, стига да имаш финансовата възможност. При липса на газ, това е най-добрия вариант за ново строителство.
jabata - специалист
Първо си помисли, сметни и т.н. какво искаш истинско отопление, което струва пари, или някакъв компромис, при който получаваш едно фалшиво усещане за топлина.
Климатик - получаваш топло, когато не го гасиш 24/7. Тогава получаваш почти същия комфорт като от парно, но цената въобще не е такава, каквато ти оферират..
Да не говориме, че ако трябва да отопляваш 200 кв. къща, тогава трябва да инвестираш в камара климатици, и тогава вече е спорно дали си струва.
Замисли се, колко са къщите които се отопляват изцяло на климатици. Другия въпрос е, къде се намира къщата. Защото няма какво да си говориме, но под 5 градуса външна температура, на климатика рязко му спада КОП-а, а при под -10 вече няма какво да си говориме.
За мене по-добре пелети или термопомпа. Комфорта на парното в сравнение с климатиците е незаменим.
morfei1 - специалист
moimoimoi, бъркаш нещо в сметките. Реалността е винаги по-различна.

1005кг. пелети (примерно в моят случай го плащам с транспорт) 350лв.
1005кг. са 67торби по 15кг. всяка.
1кг. пелети ми струва = 0.348ст.
Оринтировъчно, 1кг. ми произвежда 4.7Kwh x 91% КПД = 4.28Kw (ама това са едни голи цифри на база спецификация на котела и оринтировъчни на пелети).

реалността е:
140кв. неизолирани, със стара двойна дограма, на два етажа, с 28Kw радиатори при 90/70/20C + 80л. бойлер със серпентина ги топля стабилно 24/7 без прекъсване 23/24/25C, средно от +10C до -8C външни температури, с между 6 - 12Kwh (изчислени на кг. по 4.7Kw) на денонощие или между 2 до 4 торби средно пелети на денонощие, през този сезон при 24/7 работа на котела.

Сега ми кажи на 6 стаи + 2 коридора + 2 малки кухни + 2 бани, колко климатика трябва да сложа, за да ми е навсякъде 24C - 24/7 и какъв евентуално ще ми разхода на ток за един месец? По мои груби сметки, ще ми трябват поне 6бр. 12-ки от хубавите на Фуджицу по 1350лв. за брой, който ще ми харчат поне 40-50лв за 1бр. на месец и баните и кухните ще са без отопление, а и като цяло в къщата ще е по-хладно отколкото на пелети и по дискомфортно. Но пък ще ми е комфотно, че в неделя няма да чистя котел :) .

Всичко зависи как и колко се топли и до колко C.
moimoimoi - майстор
350лева си е супер цена ама вероятно си ги взимал лятото ,щото в Сливен сега цената е около 440-480лева хубави и то от познати дето произвеждат пелети.

стигам до извода че котел на пелети е оферта ако има нужда от по голяма мощност-40-50киловата и повече, или ако има изградена система с радиатори и заменя я камина с водна риза ,я котел на дърва и въглища.
събирам инфо от познати с подобни къщи и разхода им варира 2-4 торби на ден ,средно 3 да кажем което са си 16 лева на ден.

явно всичко опира до изолация и дограма
в апартамента в който живея сега направих следния експеримент:стая 14квадрата с пвц дограма и вътрешна изолация 5см стиропор и 5см итонг, климатик беко 9-ка сложен на 26 градуса за 24 часа изхарчи 7 киловат/часа което при средна цена 0,185лева е 1,30лева. ако сложа 6 климатика това са 7,80лева ток на ден, двата бойлера х80 литра харчат общо 1лев на ден/само на нощна са/. естествено може да се сложи за всеки етаж по един мултисплит за да не се накичва фасадата на къщата с външни тела

комфорта,не знам за вас кое е комфортно,но за този един ден експерименти измерих на пода на стаята 23 градуса, на тавана 25,9 градуса, на височина 1,40м от пода 24 градуса

пп:в апартамента/двустаен 65квадрата/ в който живея сега има 3 климатика, и средната цена за отопление за сезон е 230лева / средно 46лева за месец,реално варира от 26 до 80лева
nikolov333 - майстор
Това е плюса при апартаментите с добри комшии, дето обичат да им е топло у тях, което в комбинация с изолация и съвременни дограми и стъклопакети улеснява отоплението с климатици, но.. къщата е съвсем друг тип малка жилищна сграда и отоплението и е силно зависимо от това дали се топли навсякъде и колко е дебела външната или има ли вътрешна изолация .. Особено големи са температурните разлики между пода и тавана при неотопляеми съседни помещения.. Примерно у нас в апартамента разликата в температурата на пода и тавана е 8-9 градуса, понеже сме първи етаж и под нас са неотопляеми мазета. Въпреки, че сложих 5см.XPS за изолация на пода, 8-9см замазка и плочки върху нея не мога да ги стопля пода повече от 21-22 градуса, понеже във горните нива на стаята става прекалена жегата.. Та в моя случай и в къща на първия етаж, подовото е задължително..
Билян - специалист
Ако има вода в района сонда и термопомпа вода вода . Аз 160 кв. етаж от къща топля с 300лв на месец за януари като още не живея там и ток ползвам само за отопление и го засичам постоянно. Според мен е добре като мазето и втория етаж не ги топля. На пода имам фибран 4см на тавана два пласта вата и гипсокартон
vrangelov - специалист
нед яну 27, 2019 7:03 pmmoimoimoi написа:
здравейте,налага се да избера начина на отопление, в момента строя къща на 3 етажа, общата застроена площ е 200 кв.м.
вариантите са два :
- на пелети
-с климатик

След преравяне на форума съм стигнал до извода че цената за инвестицията е сравнително еднаква.Като разход за един отоплителен сезон от проекта за топлоизолацията на сградата дават 6600 киловат/часа .
Ти си вторият днес, който дава, че има толкова ниски топлозагуби. Не че е невъзможно, но да не би нещо да недоглеждаш.
За строителството по нашите ширини за 200 кв.м. отопляема площ са по-характерни топлозагуби от 26 600 kWh/a, което е около 7 тона пелети на година, а само по-съвременните къщи, каквато е и твоята, могат да се похвалят с 16 600 kWh/a, което е малко над 4 тона пелети.
Ако видя някой с 4 тона да топли 200 квадрата, ще му стисна ръката.

А конкретно по темата моето мнение е...ако имаш алтернатива, да не се топлиш с климатици.


Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
пон яну 28, 2019 8:45 pmvrangelov написа:

Ако видя някой с 4 тона да топли 200 квадрата, ще му стисна ръката.
Имам клиент, който топли 200м2 с под 3 тона пелети и той е участник във форума, дано види и се включи.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: