• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Боби, имаш ли сондаж?

ТП вода-вода ще заспи при теб и КОПа ще е постоянен. Даже ще гледаш да я включваш на нощна, защото тази енергия е с 1/2 по-ниска от дневната.
bobi65 - специалист
ср яну 30, 2019 9:54 amшоп написа:
Боби, имаш ли сондаж?

ТП вода-вода ще заспи при теб и КОПа ще е постоянен. Даже ще гледаш да я включваш на нощна, защото тази енергия е с 1/2 по-ниска от дневната.
Здрасти ШОПЕ, Мислил съм за вода -вода... Нямам сондаж това е проблема. Офертирал съм на комшийката зад моя парцел ( баба) да ми продаде 400 м2 от нейното място .. Ако се случи тази сделка ще направя това....
http://geotok-bg.com/Thermp%20Pump%20serpentina.htm
и отгоре ще си направя овощна градина .
само с сондаж при мен е трудно... за 10 кв. мощност трябват 3 м3 дебит на водата на час. да теглиш от един кладенец и да се просмуква в друг ...
шоп - майстор
Дори няма да отворя линка на тази фирма. Прочети мнения за нея :idea: :idea: :idea:
И в този форум е писано много за нея.

3000л. вода на час са прекалено много за ТП с обща мощност 10 киловата

и 1500 л са предостатъчни
vrangelov - специалист
ср яну 30, 2019 9:50 ambobi65 написа:
...
Стискам ти виртуално ръката. Резултатът ти е добър.
Теренът за серпентина земя/земя, доколкото знам, трябва да е слънчев, без дървета и сгради. Ще сложиш райграс.
шоп - майстор
ср яну 30, 2019 1:23 pmvrangelov написа:

Теренът за серпентина земя/земя, доколкото знам, трябва да е слънчев, без дървета и сгради.
Не е задължително. Енергията отнемана от серпентината е геотермална. Идава основно от недрата на земята. Ако има плитки подземни води е супер. Именно затова полагането на серпентината е на дълбочина около 2м

Ходил съм да гледам 5-6 ТП в софииско със земносвързани серпентини. Нито една ТП не работеше с добър КОП

Навсякаде беше икономисано от серпентина и от площ на полагане.

Масово сметките бяха бакалски от типа полиетиленова тръба ф32 ще дава 50 вата от линеен метър. Да ама не.

Видях и 1000 м тръба сложена в 3 изкопа широки 2 м и между тръбите 30 см :x Пълна порнография и ТП кипеше при -6 градуса декември месец и външна температура + 5 градуса:-)

Може би правилно е да се каже за да имаме 10 кв хладилна мощност трябва да имаме да кажем 300м3 геотермален обем. Тези 300 м3 е примерна цифра, но лесно се изчислява от типа почва.

Ако се включи Боян в темата ще даде точните съвети. Аз съм само любител.
bobi65 - специалист
Това което съм изровил от теорията казва : 30 вата на м2 при 2 м. дълбочина.
Всичко зависи от това дали ще ми продадат тези 400 м2. Мисля че ще ми стигнат за идеята. Ако се наложи мога да опитам и на 2.5 да сляза...
Имам една поцинкована тръба набита на 2.5 м. за земно на трифазният ток. Пусках в нея термодеойка да видя какво показва.. до 2 м. пропадна и показеаше 8 градуса когато навън беше сковало -4, -5 ,.не зная колко е реално измерването имайки в предвид че като отворя горният край на тръбата студът влиза вътре и слиза надолу..
Но за сега е само идея и самонавиване. Зависи от сделката дали ще се случи. Иначе въздух - вода ми е най лесно и евтино и в кмбинация с пелетите ще има добра възвращаемост.
Последна промяна от bobi65 на чет яну 31, 2019 12:23 pm, променено общо 1 път.
Hursa - майстор
ср яну 30, 2019 1:41 pmшоп написа:
Енергията отнемана от серпентината е геотермална. Идава основно от недрата на земята. Ако има плитки подземни води е супер. Именно затова полагането на серпентината е на дълбочина около 2м
Не съм съгласен с подобна формулировка. Под геотермална топлина се има предвид обикновено именно топлината от недрата на земята (до колкото знам). А тази топлина (и "хладина") за серпентините (топлообменика в грунта) при такова полагане е акумулираната топлина в грунта през лятото (съответно охладен през зимата).
Разликата е важна според мен, за да се оптимизира разпределението серпентините, които ще обменят топлина с грунта. В първия случай - топлината идва от дълбочина, от недрата - отдолу, но това е само в областите с такава геотермална активност, което си е рядкост в България и не само в у нас (в такъв случай е трудно тази топлина да се използва за охлаждане лятото). Във втория случай топлината "идва предимно хоризонтално" (и съответно се разсейва предимно "хоризонтално" през лятото, когато термопомпата работи на охлаждане) - т. е. от грунта заобикалящ топлообменика, предимно в хоризонтално направление. Важно е и за да се разбере на каква дълбочина подобен топлообмен би бил най-ефективен.
(Сезонно разпределение на температурата на грунта в дълбочина.)
Изображение
(Графиката е "идеализирана" и не е за България. Тази температура в която се събират графиките за сезонните температури на грунта зависи от средната температура в региона - у нас в зависимост от надморската височина и конкретния регион тя е между 10 и 14 градуса (до колкото знам) - т. е. в общия случай биха били изместени с около 2 до 4 градуса надясно графиките. Освен това тези графики зависят силно от сезонната влажност (влагосъдържание - то повишава топлопроводимостта и топлоемкостта) на грунта в дълбочина и особено от движението на грунтовите води - т. е. графиката е усреднена за някакви средни условия.)
Но ако се съобразяваме с такова сезонно разпределение на температурата в дълбочина - най-голяма ефективност бихме получили от термопомпата в средата на зимата и средата на лятото - ако се ползват топлообменици във вертикални сондажи с дълбочина около 15 м според мен (но пък и реализацията е по-скъпа :) ).
bobi65 - специалист
Много благодаря за поста на колегата. Графиката изяснява много въпроси и опорни моменти в взимането на решение за този тип термопомпи.
шоп - майстор
чет яну 31, 2019 12:30 pmbobi65 написа:
Много благодаря за поста на колегата. Графиката изяснява много въпроси и опорни моменти в взимането на решение за този тип термопомпи.

Боби, не бързай. Нека се включат колегите Боян и г-н Стоев. За мен те са спецовете тук.

Да не те разочаровам, но само една от 5-6 ТП със земносвързани серпентини работят прилично.

Запознат ли си с ТП с директно изпарение? Май само колегата от форума Торбалан има такава доколкото знам. Коликовски му я е правил.

При серпентина това според мен е по-добрия вариант, защото винаги ще си на печалба спредмо загубата на топлообмен при топлообмена гликол/фреон.

Печелиш пари и от липсата на топлообменник и една цирк. помпа.

Предполагам разбираш руски, може да прочетеш десетки теми за ТП с DX изпарение в руския форум форумхаусе.ру.

Успехи!
Hursa - майстор
Ако всички тръбни връзки са вкопани на достатъчна дълбочина няма нужда от незамръзващи течности, може да се използва вода, според мен. Този външен контур, може би може да се направи на естествена циркулация - ако например се използват сондажни тръби и се оформят, като така наречената тръба на Филд - тръба в тръба.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: