• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Гаранционните условия работят доста добре. Понеделник изпратих проблемната глава, Сряда получих новата, вече е инсталирана и работи, като си заплатих разходи за куриер в двето посоки - общо 9лв. Бързи, точни, коректни, това мога да кажа.


Трифоне, много се изкушавам и едвам се сдържам да не си поръчам HmIP-RFUSB и да го бодна в едно ново Rpi3b+ с RaspberryMatic. Не че ми трябва кой знае какво, но ми е интересно да видя как работи, инсталация, конфигурация, управление. Така или иначе мисля да ползвам само HM устройства, управлението на останалите не ме интереусва към момента. Ако толкова много ми потрябва управление на други устройства, ще си поръчам другата платка RPI-RF-MOD. Та... ако има развитие, ще е в тази насока.


Изображение
nelim - специалист
Засега имам една глава само с която играя.
Вчера дойде и куба и го инсталирах вкъщи, вече имам доста по-голямо наблюдение към това как работи.

В стаята обаче има още един радиатор и дори този да притвори, другата термоглава е маханична, която не пипам и сега докато е топло температурата си расте.

MAX! главата я направих с офсет 1 градус, ама май съм объркал посоката :)


ПС. Другото - което забелязах - но се оказа че си е известно, главата праща актуалната температура само когато има движение на вентила,
затова и температура седи доста константно, а при дълги периоди без движение на главата - Куба репортува 0 градуса...
workaround-а е да се праща команда с която да размърдаш вентила, но засега не ми е необходимо, защото имам датчик който мери температурата по-далеч от радиатора и си сравнявам с него

Прикачен файл

Screenshot from 2019-01-30 17-14-58.png
Screenshot from 2019-01-30 17-14-58.png (85.22 KиБ) Видяна 1376 пъти
morfei1, я обясни за тези джаджи!
Не съм толкова на ти с материята. Ко прай туй USB?
morfei1 - специалист
nelim, щом в стаята си с два радиатора си трябват две глави + термостат разположен на правилното място, за получиш перфектен баланс. Можеш да пробваш и без термостат, но ще ти трябват поне две глави и да се заиграеш малко с offset-та на главите и един подвижен термометър да измерваш температурата в различните зони при различната работа на радиаторите.

offset-та се наглася
ако е зададена на главата 25C, а в стаята стига до 23C, задаваш offset -2
ако е зададена на главата 25C, а в стаята стига до 27C, задаваш offset +2

ср яну 30, 2019 5:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
morfei1, я обясни за тези джаджи!
Не съм толкова на ти с материята. Ко прай туй USB?
Това е usb модул, който може да управлява устройства само на HmIP, не може да управлява старите Hm, или други (за тях се ползва RPI-RF-MOD). понеже е USB, може да работи на PC с Windows или Linux, може да работи на "Docker" виртуализация, NAS станции, а така също и на Raspberry Pi с RaspberryMatic.

Казано простичко това е устройството, което прави безжична комуникация на устройствата HmIP с PC, NAS, Rpi3 и т.н.т с които заменяш CCU3 на HmIP. Както казах, може да управлява само HmIP устройства и вече нямаш нужда от Hm Облака за да комуникираш с устройствата си. Можеш да го правиш локално, или през собствен VPN, или друг Облак, по твой вкус, който позволява това.

Не знам що, но си мисля, че с времето ще премахнат CCU3 и ще се насочат главно към точката за достъп, като и развият функционалността и те обвързват с облака и използването само на техни устройства. Просто още е прекалено ново AP-то, а има много потребители, които ползват CCU за управление. Прехода е бавен струва пари и иска време, хората да свикнат на по-лесното. Кой знае, може и да не стане така, за това е добре да сме подготвени.
Последна промяна от morfei1 на ср яну 30, 2019 6:06 pm, променено общо 1 път.
ср яну 30, 2019 5:55 pmmorfei1 написа:


Това е usb модул, който може да управлява устройства само на HmIP, не може да управлява старите Hm, или други (за тях се ползва RPI-RF-MOD). Пише че може да работи на PC с Windows и Linux, може да работи на "Docker" виртуализация, NAS станции, а така също и на Raspberry Pi с RaspberryMatic.

Казано простичко това е устройството, което прави безжична комуникация на устройствата HmIP с PC, NAS, Rpi3 и т.н.т с които заменяш CCU3 на HmIP. Може да управлява само HmIP и вече нямаш нужда от Hm Облака за да комуникираш с устройствата си. Можеш да го правиш локално, или през собствен VPN, или друг Облак, по твой вкус, който позволява това.
Ясно, значи заприходявайки едно такова, ни облака ми трябва, ни CCU3?!!
За облака и контрола разбрах, но не вярвам пълноценно да замества CCU3.
morfei1 - специалист
ср яну 30, 2019 6:06 pmТрифон П.Трифонов написа:
Да ти кажа, май, май доста пълноценно го замества от това което чета, а ако се ползва другия модул. Могат да се управляват най-различни смарт устройства. Разбира се това е само теория, която практически се ползва от много хора - основно Немци. Докато не го пипна в ръцете си и не си поиграя с него и не го разуча, трудно мога да кажа. Не е много скъпо, едното е 30, другото 40евро. Rpi3-то е голо 34евро.

Въпросните модули на практика правят платформата на Hm, много, много голяма, понеже може да убедини много различни устройства, на различни фирми в едно.

Също като смарт главите. Чувал съм, чел съм.... ма си викам, е кво пък чак толкова ще да са. Като ги сложиш, като ги настроиш и като заработят така както искаш, точно в момента когато го искаш, без да правиш нищо допълнително освен първоначалната конфигурация и настройка. Разбираш, че разликата е огромна.

Да се нарадвам малко на главите и на другото, като ми омръзнат, ще си търся друга занимавка с CCU :-D
Evgeniy - майстор
ср яну 30, 2019 5:21 pmnelim написа:
главата праща актуалната температура само когато има движение на вентила,
Да, това е така, ако сложиш стенен термостат, той ще рапортува постоянно.
Basic е по тиха, но пак лекичко се чува.
Каква програма ползваш да ги следиш?
nelim - специалист
ср яну 30, 2019 7:43 pmEvgeniy написа:
ср яну 30, 2019 5:21 pmnelim написа:
главата праща актуалната температура само когато има движение на вентила,
Да, това е така, ако сложиш стенен термостат, той ще рапортува постоянно.
Basic е по тиха, но пак лекичко се чува.
Каква програма ползваш да ги следиш?
мерси за бейсика, видях и това за стайния термостат, но реших че не ми е нужен засега и не съм взел, играя само за глави по търговете и ползвам един куб

Пробвах 2 на windows, но тъй като съм linux потребител, използвам готови библиотеки дето ги има за perl/php/python/ruby и това специално вчера чете куба, пълни influxdb и чертае Grafana, в гитхъб ги има, с възможност да четат и управляват.
morfei1 - специалист
Eи, тоя Hm ще ми вземе здравето :-D . Вчера ново 6. Заменената глава я сложих, тръгна, заработи безшумно. Зададох и седмичния график като на другите две глави, обаче го кара с 1час назад и това е. При положение, че времевата зона е една за всички и се настройва от приложението, седмичния график също и реално няма от къде да се наглася индивидуален час за всяка глава по отделно, за да се движи час назад. Има решени, като искам да тръгне в 16:00 да и задам 15:00, ама е тъпо да хвърля не малко пари и да я карма с някакви заобиколки :| .

Тази сутрин пак рестарти, обучаване на главата на ново, да видим какво ще стане :?

Трифоне, докато се рових из дебрите на немския форум, попаднах на нещо интересно съвразно с управление на Hm точка за достъп от PC, като реално се заобикаля облака, уж. Метода не е официален, а се поддържа от ентусиасти.

homematicip-rest-api, трябва да се инсталира Python. Mалко настройки и уж трябва да работи. Тепърва ще го мъча като ми остане време, да видим какво ще е това. Уж директно се командват устройствата, което ми дава някаква надежда, че има потенциал в точката за достъп.

HomematicIP Python Library

REST API

От Aлито пристигнаха термометрите. Не ги знам колко са точни, но поне мерят еднакво :lol:

Прикачен файл:
IMG_20190131_133340.jpg DC102
Последна промяна от morfei1 на чет яну 31, 2019 3:26 pm, променено общо 1 път.
чет яну 31, 2019 1:28 pmmorfei1 написа:
Десният е с минута напред и явно предвижда изменението в стайния микроклимат.
Това, с тая програма, ще го пробвам по натам.
До тук я карах само на мониторинг, но днес реално ще пусна топлото.
Оказа се, че на благоверната ненадейно ѝ е свършила командировката.
Е, аз съм на работа и няма как да ме "изненада", но пък реално ще подкарам НМ облака в действие.
Пак щеше да си врътне главата, но друго си е да се прибере на топло.
Айде честито!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29

Тема "Всичко за управление на отопление със системи Homematic IP и MAX!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: