• 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Колега, аз да дам един съвет, ако искаш вземи си един 25 тръбен колектор с мокри тръби и го сложи под голям ъгъл. По този начин хем няма да прегрява лятото хем и зимата ще дава каквото може.
шоп - майстор
ср яну 30, 2019 4:59 pmspeka_rs написа:
Колега, аз да дам един съвет, ако искаш вземи си един 25 тръбен колектор с мокри тръби и го сложи под голям ъгъл. По този начин хем няма да прегрява лятото хем и зимата ще дава каквото може.
Добър съвет :idea:

Аз бих заменил и бойлера. вместо 150 л бих заложил на 200-300 литра. максимално висок:-) Неръждаем!

Парите инвестирани за този бойлер бих ги спестил от помпена група и управление. Помпа от 80-100 лв върши същата работа като помпена група от 300лв
Управление от 300 лв върши същата работа както диференциален термостат за 30-50 лв.
Успехи!
joroG - помощник
Подкрепям мнението на колегата Шоп.Моята система е с употребявана помпа закупена за 40 лв. и върши същата работа, като скъпите соларни помпи.Управлението ми е на Натурела.
ivanov_km - специалист
Моята система която съм си намислил да правя е под налягане. Да си призная не знам каква е разликата между помпена група еднощрангова и т.н. обикновенна попмпа , за която споменавате. Идеята ми е системата да не е прегравям през лятото ако ни няма два дни вкъщи, да ми осигурява топла вода от месец април до месец октомври. През зимата в нашият град има малко слънчеви дни и за зимата основно е се разчита на ел. енергия е сега при някой слънчев ден добре дошло подпомагането с някой др. градус на водата от слънчевата енергия. До колкото знам помпената група е в състояние да спре циркулацията на гликола в серпентината ако е налице "изнасяне" на топлинна енергия от бойлера към колектора. Какво получавам повече от помпена група с един щранг и какво губя ако се спра на обикновенна помпа. Разликата в цената на двете е ясна към 350 лв. За по-голям бойлер просто не ми е необходим, като иде детето след някоя година да следва хептем ще ми отпадне необходимостта от голямо количество вода. По отношение на марката вакуумно тръбни колектори има ли значение качеството или да взема тази с най-изгодна (ниска цена)?
kalin72 - майстор
Що не си направиш drainback система? И това, че големия бойлер няма да ти в необходим...съвсем не е вярно - КПДто на системата ще се повиши по този начин, ама ти си знаеш :)
ivanov_km - специалист
Забравих да спомена, че водата в нашият град е много твърда, а до колкото знам това за Drain-back системите не е много препоръчително.
joroG - помощник
Плюса на помпената група е,че е сглобена и готова за монтаж.Другия вариант е сам да си я сглобиш от помпа,кранове,предпазен клапан,възвратен клапан ,манометър,термометър и малко фитинги.Първия вариант ще ти струва минимум 360 лв ,а втория около 150лв.
joroG - помощник
Само да добавя че поддържам няколко соларни системи изградени от различни фирми и разлика между тях и моята направи си сам няма.
ivanov_km - специалист
Добре, а нещо да кажете за колектора с вакумни тръби, на коя марка да се спра или няма значение?
kalin72 - майстор
ср яну 30, 2019 6:57 pmivanov_km написа:
Забравих да спомена, че водата в нашият град е много твърда, а до колкото знам това за Drain-back системите не е много препоръчително.
Ами сипи преварена вода.
  • 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: