• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет яну 31, 2019 6:37 pmHursa написа:
Ако всички тръбни връзки са вкопани на достатъчна дълбочина няма нужда от незамръзващи течности, може да се използва вода, според мен. Този външен контур, може би може да се направи на естествена циркулация - ако например се използват сондажни тръби и се оформят, като така наречената тръба на Филд - тръба в тръба.
@Hursa, чест и почитания! Винаги чета, Вашите постове с огромен интерес. От главната буква до точката накрая. Винаги има какво да се научи...направо сте енциколопедия. :prayer:

Но тук остро и категорично не се съгласявам с Вас. Дано никой не Ви послуша.

Вода като топлоносител в земносвързана серпентина е равносилно на замразяване на топлообменника, което е равносилно на бракуване на изпарителя, омешване на вода и фреон и логично можем да хвърлим и компресора.

Ако с вода ставаше руснаците нямаше да наливат водка, спирт, самогон ами щяха да си ги пият :drinkers:

Нормално за Бг е към края на зимата земносвързаната серпентина да охлади геоконтура. Ако идва флуид +2+4 гр можем да викаме Ура!

Масово топлоносителя е дори в -
И ако хладогента отнеме още 5 градуса....какво имаме накрая?
Имаме флуид връщащ се в серпентината много под точката на замръзване. Руснаците слагат спирт или сол в разтвора за да не замръзне при -15 до -20 градуса.
Hursa - майстор
Трябва да се изчисли, но мисля, че може да работи при положителни температури. Разбира се, може и да греша. При нас грунта все пак е доста по топъл. Ще трябва значителна повърхност, а това може да обезсмисли всичко, дори и да е възможно.
шоп - майстор
чет яну 31, 2019 7:15 pmHursa написа:
Трябва да се изчисли, но мисля, че може да работи при положителни температури. Разбира се, може и да греша. При нас грунта все пак е доста по топъл.

Страх лозе пази!
Едно е да изчислиш топлопреноса през тръба ф32 с дебелина 2мм и изработена от полиетилен. Лесно е! Има таблици.

По-трудно е да се изчисли топлопреноса през грунта. Зашото земята е нееднородна и дори и с вибро плоча да сме вибрирали при обратния насип само след 2-3 години имаме почти 99% реален контакт между грунт и тръба.

Всеки тип почва има различен топло масо обмен. Нивото на подповените води също е много важен.

И на практика се получава следното:
хората изчисляват топлопреноса през тръбата ( да кажем ф32х2 полиетилен) обаче не отчитат, че грунта е с по-малък топломасо обмен и на практика се получава, че около серпентината грунта се замразява!

Нека Боян и г-н Стоев се включат, но аз като любител не съм видял досега ТП със земносвързана серпентина да кипи при + температури към края на отоплителния сезон.

Фирмите монтиращи ТП със серпентина няма да кажат реалните цифри. :-D
Hursa - майстор
Ами не съм много наясно със сондажите, но при тях мисля, че може да се получи добър контакт - тръба/грунт. И тръбата е метална, може да бъде около 5 инча.
Но - може да греша и да е абсолютна глупост. И дори да е възможно да е абсурдно като цена - ако са необходими много на брой подобни "сондажи".
шоп - майстор
Земносвързана серпентина с няколко на брой вертикални сандажа е отлично решение за хора, които нямат площ в дворното място. Недостатъка е, че не е евтино. Трябват множедтво сондажи с дълбочина обикновенно 8-15 м. Предимство е, че могат да се достигнат и подпочвени води и от линеен метър сондаж да се изкара и 100в от линеен метър.
Обилновенно се ползват U тръби



Разновидност е и верикален сондаж под 45 градуса. Така нареченият паяк. Тогава от едно място труъгват множество сондажи по окръжност и под 45 градуса.
Hursa - майстор
Сондажа под ъгъл е по-скъп, а и в случая, поне според мен - по-неефективен.
Предполагам отделните сондажи трябва да са на дистанция минимизираща взаимното им влияние (трябва да се изчисли, но може би поне два метра, редица или двойна редица "шахматно" разминаващи се сондажи). При U образните тръби според мен ефективността ще бъде значително по-малка отколкото при тръба на Филд. (Всъщност не съм сигурен дали така се нарича на български. И картинката е от охлаждане на химически реактор, не от термопомпа.)
(Но това са само разсъждения, вероятно глупави и наивни.)
шоп - майстор
Дали U тръба или коаксиална тръба ( не знаех, че тръба в тръба се нарича тръба на Филд) според мен няма да окаже голяма работа в топлоотнемането. Ползват се и двата типа.

Последните години в Бг се напълни с малки мобилни сондажни машини, които сондират под ъгъл. Преимуществото е, че може да се тръгне от едно място ( обикновенно бетонен сондажен пръстен 80 см и не се разкопава целя двор. Защото ако имаме 10 сондажа по 10 м то те трябва да се съединят пак с изкоп под точката на замръзване на грунта.
Hursa - майстор
Мисля, че под "коаксиална тръба" се има предвид топлообмена между средите протичащи през външната и вътрешната тръба. Докато в случая този топлообмен е паразитен. Целта на топлообменик от такива тръби (на Филд) е топлообмена през стената на външната тръба, както и едностранното подвеждане и отвеждане на топлоносителя. А най-вече, така може да се използва естествената конвекция.
При U тръбата трудно ще се използва цялата повърхност на сондажа. Освен това при U тръба не може да се използва естествена циркулация (може, но е трудно за организация).
Вертикалния сондаж може да се направи до тези около 15 метра - където зимата температурите са най-високи, съответно лятото най-ниски (сезоните са "обърнати"). (Е и със сондаж под ъгъл може да се стигне до тази дълбочина, но дължината му се увеличава.)
Иначе, без съмнение, свързването на топлообмениците в сондажите направени в редица простираща се на 50 - 100 метра ще оскъпи значително проекта. Особенно, ако свързването трябва да е вкопано на над 3 метра. Има хоризонтални "сондажи" за свързване, но и те предполагам са много скъпи.
(Така, че "идеята" е по-скоро абсурдна.)
шоп - майстор
пет фев 01, 2019 1:16 pmHursa написа:
Има хоризонтални "сондажи" за свързване, но и те предполагам са много скъпи.
Тук си много прав!
Скоро на един познат в Младост 4 му свързвахме авто мивката с машина тип къртица. За 12л.м. сумата бе 5 цифрена :?

Разбира се това бе по-бързия и евтин вариант , зашото ако се чакат документите за прокопаването на 9м широк асфалтов път, съгласуването с общаина, КАТ, временна организация на движение и възстановяването на пътя то и след 5 години нямаше да стане, по скъпо щеше да излезе, а АМ вече работи:-)
Hursa - майстор
Не, аз имах предвид не обемно хоризонтално прокопаване. Гледах с машина прокарваха за тръби под локален път. Не бе обемна, един човек я носеше. Предполагам, че в случая едва ли сумата е била чак 5 цифрена. Защото просто щяха да прокопаят пътя. Дори предполагам сумата е под 1000 лв, но не знам, ще е любопитно да се провери.
(Пс намерих цена за фи 100 - 75 лв за метър.)
Така, че едва ли това прокопаване ще е проблема. По скоро скъпото ще е изкопа за свързването на хоризонталната връзка със сондажната тръба.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: