Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vsterev - специалист
Здравейте, смятам да слагам външни щори на къщата, с южно изложение съм и лятото напича много, още повече прозорците ми са френски по 240 см. високи.
Въпросът ми какъв тип външни щори да използвам алуминиеви ламелни /венециански/ или стандартни алуминиеви ролетни. Някой ползвал ли е ламелни и може ли да ми каже какъв е ефекта, аз желая да намаля топлината влизаща перз розорците лятно време. Бих приел съвети, ако някой е имал подобна дилема от вас. Според мен ролетните са по грозни и с тези кутии горе за голям прозорец може би няма да изглеждат добре, ламелните според мен изглеждат по-добре, но пък са два пъти по-скъпи и не ми е ясно какъв е реалният ефект от тях, шумят ли от вятъра, засенчват ли добре и т.н. Предварително ви благодаря.
preslav - майстор
Да, проблем си е избора на външни щори, освен огромните кутии, за мен е въпрос и почистването на щорите пред неотваряемите прозорци. Всеки си има собствен вкус, но на мен много ми харесват дървените капаци на къщите от едно време. На ясно съм, че дървото иска поддръжка, но никаква пластмасария няма неговата красота. Мисля, че капаците могат да се направят така, че да се събират на хармоника, но все още не съм стигнал до там, че да ги мисля по-обстойно.
ky-kyy - майстор
Мен, не ме вълнува много, какво ще има на прозореца, нито какви са чиниите и вилиците, или чашите....а какво ще има в тях..... Опс, отплеснах се, май :-D
Като си купих жилището, беше с външни щори. Нямам си на идея, дали от монтажа, или пък качеството им е такова, само една работеше. Другите си стояха вдигнати. Тази, която имаше възможност да се спуска, беше в кухнята, но една градушка и разказа играта....Беше шумна, грозна наистина(жената не се умори да ми го казва) и така....Също така, не се умори (жената, де) да ми тананиже за щори и накрая се предадох, извадих едни пари на масата и и викам-спасявай се. Изненадах се един ден, като видях струпани на бюрото с компа една камара кашонени кутии....Оказаха се щори, ама вътрешни. Според жената, и мамка и(чумата да я тръшне) били много фешън.....Ми парцали, общо взето, шаренийки, тва-онва, кеф ти пускат светлина, ама не много, кеф ти ги отвряш, кеф ти затваряш. Има опцияя, да им се сложи моторче и да си цъкаш с дистанционно.....за мене- щори, като щори, ама нали жената и мамка и ги харесват... За време, една кутия цигари, 6 кенчета бира и кутия пица с морски дарове, ги монтирах и имаше 3-4 дена мир в къщи :)
Та, мисълта ми е, помисли и за вариант вътрешни щори. Не че ти натрапвам мнение, просто споделям :)
plamen6703 - майстор
пет фев 01, 2019 8:09 amvsterev написа:
Според мен ролетните са по грозни и с тези кутии горе за голям прозорец може би няма да изглеждат добре, ламелните според мен изглеждат по-добре, но пък са два пъти по-скъпи и не ми е ясно какъв е реалният ефект от тях, шумят ли от вятъра, засенчват ли добре и т.н. Предварително ви благодаря.
На къщата ми външните щори са от тия грозните ролетни алуминиеви щори с дистанционно управление. Дограмата ми е от масив и прозорците се отварят и почистват нормално.
Тия щори имат лошият ефект през зимата да пазят дома от студ, а лятото от топлината на слънцето.
Кутиите имаш избор как да ги монтират, дали на рамка пред прозореца или на самият прозорец. Моите са монтирани на рамка пред прозореца и отгоре имам тенти над прозорците.
Успех в избора! :partyman:
stefanjor - специалист
Проблема на вътрешните щори е, че като се нагреят от слънцето и стават като реотани- демек не пазят много лятото от жега.
Аз съм с външна ролетна.
Пак има кутия, но е по- малка понеже е вградена в дограмата.
Монтирах я точно лятото да пази от жегата- върши страхотна работа.
За почистването- като вали силен дъжд я пускам и природата си върши работата :-D
miliad - майстор
При външната ламелна щора пак имаш кутия на височина съизмерима с тази на ролетната. Засенчването е по слабо/пълен мрак няма/, но пък е регулеруемо като +.
Но пък по-слаби като топлозащита, пък шумозащита хич ги няма.
Иначе елегатни, и скъпарски!
В конспект толкова.


П. С. Сега изчетох предишните коментари.
Е как пък един няма по същество.
Димитър Димов - специалист
С моята селска глава не мога да проумея как материал с добра топлопроводимост ще пази от жегите през лятото,а няма да действа като ''акумулираща печка''? :?
miliad - майстор
:) Изкарай акумулиращата печка на терасата и я пусни да нагрява. Белким разбереш защо не може да стопли стаята.

Поправям се. При щорите правилния термин е слънцезащита, а не топлозащита.
Димитър Димов - специалист
пет фев 01, 2019 6:12 pmmiliad написа:
:) Изкарай акумулиращата печка на терасата и я пусни да нагрява. Белким разбереш защо не може да стопли стаята.

Поправям се. При щорите правилния термин е слънцезащита, а не топлозащита.
Преди да се изявяваш като дружинна ръководителка се научи да се изразяваш правилно.Ако не беше объркал термините нямаше да питам за топлопроводимостта на алуминия.Все пак и ние знаем някои неща. :wink:
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет фев 01, 2019 5:36 pmДимитър Димов написа:
С моята селска глава не мога да проумея как материал с добра топлопроводимост ще пази от жегите през лятото, а няма да действа като ''акумулираща печка''?
То това, никой не може да го проумее, дори и продавачите на илюзии, пардон щори.
пет фев 01, 2019 8:09 amvsterev написа:
Бих приел съвети, ако някой е имал подобна дилема от вас.
Ако зимата не искаш да влиза слънце си направи една козирка 1.5м. Би трябвало да стигне за френски прозорци. Ако пък искаш зимното слънце да топли стаите, външната половина на козирката 0.75м я направи подвижна тента или обикновен сваляем брезент или пък хоризонтална алум. щора. Слънцето зимата е по-ниско на хоризонта и ъгълът позволява да влезе през прозореца. Ако има втори етаж и прозорците там също са обект на начинанието, направи една хубава двуетажна козирка. Ама, най-красиви ще бъдат едни дървени(алуминиеви) капаци или щори със статични пера, на панти или плъзгащи.
Последна промяна от BLUEPUPIL-2 на съб фев 02, 2019 12:46 pm, променено общо 1 път.

Тема "Въпрос за щори" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: