• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
zz_stefanov - майстор
Каква е тая алуминиева ос , трудно си я представям като здравина.
Lisko - майстор
С течен азот, ама и сух въздух наоколо, че докато се пресегнеш да вкараш и оста ще се е покрила с лед.

Сигурно е дур-алуминиева, ама за по-кратко.
Hursa - майстор
Леда мисля, че няма да пречи. Но трябва да има фаска за да се подведе и да не се отчупи някое ръбче, че не знам колко е крехък алуминия, като се "замрази". Ако се постави лагерчето на масата и "вала" се спусне вертикално, би трябвало да стане лесно (според мен). (Стига да може да се намери течен азот :) )
cat - специалист
Става и с въглероден диоксид от бутилката но не трябва да се чука по оста понеже може да се счупи , аз процедирам с полуоси на талежката по подобен начин талежката леко стоплена с пистолет за горещ въздух а оста я увивам в парцал и пускам газ от бутилката след това се работи максимално бързо оста се поставя заедно с парцала върху нея слагам един винтов крик махам парцала и натягам почти винаги успявам да я вкарам докрай .
EDI - майстор
Стига бре, от два дена чета и се чудя как още не сте оправили този лагер, а изписахте цял роман. :lol: :partyman:
koveslav - майстор
Ако при диаметри на вала под 20-на мм е оставена такава стегнатост,че да се налага и нагряване и охлаждане,то след сглобката или лагера направо ще затегне или наи малкото ще остане с толкова минимална работна хлабина на съчмите,че много бързо ще излезе от строя.Ако се налага да се избегнат удари или пресоване,при правилни размери на шийката само с подгряаване на вътрешната гривна лагери до около 6303 (17мм ос)трябва да влизат на ръка.
Brassmonger - специалист
Ако лагера няма да минава по цялата дължина на оста шлифоването с бормашината не е лош вариант. Само трябва точен шублер и добър усет.
Christo - майстор
Здравейте,
Като за начало, бих препоръчал да погледнете следния линк:
http://www.pkl.hr/download/lezajevi/3-G ... alogue.pdf
Това е каталогът на SKF, но с известно приближение, може да го ползвате и за лагери от други фирми. Не споменавате какъв точно е лагерът, но в каталога пише, че за вътрешен диаметър от 10 до 18 мм допускът е -8 до 0 микрона. Казано по друг начин, ако оста е с диаметър да кажем 12мм точно, най-вероятно лагерът ще е набит със стегнатост около 4 микрона, в най-лошия случай с 8 микрона, или ще се хлъзга почти мазно по оста. Никакви десети, постарайте се диаметарът на оста да е в нулата! И мерим с дебеломер, шублерът не става за такива диаметри! Такива малки лагери, ако се набият много плътно, ще почнат да вървят много тежко и бързо ще се износят. Супер важно е оста да е идеално цилиндрична. Идеално цилиндрична значи под една стотна некръглост. Шийките на осите и валовете професионално се уточняват на кръгъл шлайф. Сега, не е ясно колко професионално искате да работите и какъв резултат искате да постигнете. Пригладете челно оста на струг, направете фаска и я хванете, например в универсал на струг, така че лагерът със сигурност да е перпендикулярен на оста и приложете усилието за набиване по вътрешната гривна на лагера. Става със специално изработен дорник, или с тръба с вътрешен диаметър, малко по-голям от диаметъра на оста. Ако използвате струг, хванете тръбичката в патронника на задното седло. В случая с колонна бормашина, оста в патронника на бормашината, лагерът на масата. Има опасност обаче, оста да се изкриви, ако е много дълга. Усилието трябва да е малко! Смажете оста и лагера с машинно масло или грес преди монтажа, за да се избегне задиране. Ако лагерът не трябва да се мести надлъжно по оста, бих препоръчал две зегерки преди и след лагера, които да го фиксират на точното му място. Същото важи и за монтажа на външната гривна на лагера в гнездото. Ако алуминиевата сплав е мека, резултатът трудно ще е добър в дългосрочен план.
Успех!
cat - специалист
Не смазвайте с грес по възможност смажете с хидравлично масло , може и да не им се вярва на някой колеги но при много висок клас на точност греста оказва съпротивление при набиване на лагер .
  • 1
  • 2

Тема "Вкарване на ос в лагер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: