Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Virtex - майстор
Да попитам един бърз въпрос, че не намерих много информация по въпроса:

колко е живота на едно подово ?

Трябва ли да се счита, че след някакво време (какво) ще трябва да се сменя цялата инсталация, включително тръбите в пода ?
filmatoplo - майстор
:wink: Малко повече от на автомобил ь зависи каква е тръбата ,температурата през нея и налягането .
Virtex - майстор
Водно подово колко да е температурата...25-26 ? Налягането - стандартно :-D
Шест години карах вода, с температура 60-70 градуса, през най евтината тръба и с най евтините фитинги. Някои от тях съм ги разглобявал по няколко пъти. Ни кога не е капало и от никъде.
Тръбата вече е на девет години и не дава вид да старее.
М което и да е подово, тя е подложена на по щадящи условия сякаш.
Мисля, че на тръбата, ползвана в подово отопление и както трябва, може да се даде "доживотна" гаранция.
vrangelov - специалист
пон яну 28, 2019 3:46 pmVirtex написа:
Да попитам един бърз въпрос, че не намерих много информация по въпроса:

колко е живота на едно подово ?

Трябва ли да се счита, че след някакво време (какво) ще трябва да се сменя цялата инсталация, включително тръбите в пода ?
https://www.pipelife.bg/bg/06_NEWS/02_I ... Publik.php
Boris.r.ivanov - помощник
Здравейте,
Понеже съм се навил да си правя подово. Въпросите, които ще попитам ги бях задал и в друг тема за термопомпа. Ще ги задам и тук в темата специашно за подово.
Изчетох доста по форумите и за разпространението на топлината прочетох, че се разпространява под формата на V от центъра на тръбите. Поиграх си и начертах схема на аутокад и с разстояние между тръбите 10cm и замазка 5cm линиите на разпространение не се засичат. При разстояние 8cm се засичат малко под повърхността на замазката. На теория би трябвало с по-ниска Т на водата да се постигне същия ефект. Дали и на практика е така?
Другото, което искам да попитам е ако е на 8cm и дължина на серпентината до около 60м се получават по около 5кв.м на кръг. Дали е възможно главния колектор, който ще бъде с дебитометри и задвижки, да захранва други колектори, които ще разделят помещението на съответния брой кръгове.
LazarGanev - "Велик майстор"
Boris.r.ivanov, човече, топлата вода е вече открита, водното подово - също! Нама нужда да търсиш помощ за да ставаш изобретател! Трябва просто да прочетеш каква е технологията на полагане и да се наслаждаваш на резултата! :cool:
stanetzz - специалист
Най-после прочетох темата, вече 200 страници.
Навсякъде се цитират дебелини на замазката по 6-8см. Едва 2-3 мнения прочетох относно това, колко натоварва плочата една такава замазка. Та тъй като става въпрос за къща на 50-ина години, тухла с плочи, но без бетонни колони, ми се иска да не натоварвам плочата с едни допълнителни 5-6 тона. Въпросът ми е, ще има ли някакъв проблем от якостна гледна точка, ако замазката се направи с дебелина 2,5-3см, т.е дебелината на тръбата 16мм, плюс 1-1,5см отгоре? Наясно съм, че губя от акумулиращите свойства, както и вероятно топлината ще е на ивици, което ще компенсирам с малко по-нагъсто полагане. В стаите планирам и поставянето на водни конвектори за допълващо отопление/ бързо затопляне и охлаждане. Всичко това ще се затопля от налична термопомпа въздух/вода.
Друг вариант, който ми хареса, е издълбаване в XPS-a на канал с фреза, и полагането на тръбата в него, а отгоре- ламинат.
6osi6 - майстор
Замазката се прави мин. 6 см. и за да не се напука.
За да олекотиш къщата най-добре карай на сухия метод - от долу тънка саморазливна замазка за изравняване, над нея възможо най-твърдия XPS, някаво тъко фолио, повече и по-къси кръгове за по-ниска температура и по-дебел ламинат.
filmatoplo - майстор
Има ли ламинат баш за подово :? предполагам не се поставя изолационна подложка под него .

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: