• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
нед фев 10, 2019 9:00 pmEvgeniy написа:
В интерес на истината бях вдъхновен от нещата, които прави Митака от Хисаря https://dkterma.eu/slunchevi-kolektori/ но реших да потърся квадратен профил и да оптимизирам конструкцията за по-ниска инвестиция.
Да, профила е поцинкован е и ходих специално до софия да го купя.
Ето къде
Благодаря! А Митака си е вдъхновяващ, наистина! Като гледам на снимките, как е подредил тръбите на бойлерите... Голям майстор! :prayer:
ivanov_km - специалист
За моята Дрейн бек система се спрях на помпа Grundfos ALPHA2L 25-40 180, която ще трябва да се справи само със около 2,20 метра денивелация от ДБ съда до най-високата точка на СК на покрива и се чудя необходимо ли веднага след помпата да сложа сферичен кран, който при нужда да ограничава дебита на топлоносителя, който постъпва в ДБ съда? Като гледам дебита на тази помпа не е малък. На СК Бош 5000 вертикален му дават номинален дебит 50 л./ч. И да попитам тази помпа ако попадне въздух в нея как се обезвъздушава, на по-старите имаше тук не знам как става.
4799inpl64 - специалист
нед фев 10, 2019 10:43 pmivanov_km написа:
За моята Дрейн бек система се спрях на помпа Grundfos ALPHA2L 25-40 180, която ще трябва да се справи само със около 2,20 метра денивелация от ДБ съда до най-високата точка на СК на покрива и се чудя необходимо ли веднага след помпата да сложа сферичен кран, който при нужда да ограничава дебита на топлоносителя, който постъпва в ДБ съда? Като гледам дебита на тази помпа не е малък. На СК Бош 5000 вертикален му дават номинален дебит 50 л./ч. И да попитам тази помпа ако попадне въздух в нея как се обезвъздушава, на по-старите имаше тук не знам как става.
забрави тоя кран
4799inpl64 - специалист
нед фев 10, 2019 11:58 amivanov_km написа:
И аз смятам да действам с плаващи крака. Като гледам стойката на Сънсистем за техен панел с площ 2,7 м2 ще свърши работата за монтаж на Бош 5000 вертикалният вариант. Така или иначе самият панел ляга на двете хоризонтални основи и при двата вида панели. 4-те крака на фабричната стойка лежат в една равнина на място с удължения на краката ще нивелирам самата самата стойка на място като ще дам 5% наклон на панела и тръбите докато влязат във вертикалната част на тръбната магистрала до ДБ съда. Мисля, че наклон от 5% е напълно достатъчен за да може топлоносителя от панела и тръбите да се дренира в ДБ съда. Да се надявам, че с дълги 12 см анкери за бетон ще успеят да устискат на поривите на вятъра на 6-тия етаж на покрива на блока. То остава да си търся панела из улиците след някоя буря. Като се замисли човек това са си 2,5 м2 площ и създава голямо натоварване при вятър върху самата стойка и крепежните и елементи. Умишлено избягвам варианта, в който аз да си правя стойката, причините за това са съвсем основателни. Не разполагам с нищо налично като желязо, грундове, бой и т.н. Като калкулираш всичко необходимо за направата на една кадърна стойка съм сигурен, че пак ще стъпи на едни 120 лв. На страна оставям времето и нервите за направата и.
1 за лягането,за равнина поне три точки.
2 за наклона-подовете на баните се правят с едно на сто да се изтича от сифона
3на всяка стойка,пльзгач с болт за стопор и я побьлгаряваш за твоя панел
ivanov_km - специалист
Днес поръчах СК Бош 5000 вертикален и при поръчката на байлера, който си бях предварително избрал, а именно неръждавейка на Елдоминвест със вместимост 150л., приятно ме изненадаха, че +60 лв могат да ми дадат същата комбинация но 200 литра. Избрах разбира се по-големият бойлер, но сега възниква въпросът това Бошче ще успява ли да се справя с този 200 литров бойлер? Системата ще ми е ДБ , колектора ще го разположа с наклон 45 градуса с изцяло южно изложение.
filmatoplo - майстор
Колкото толкова :) ,ако беше Висман или Волф -гарантирам .
speka_rs - майстор
Няма да е висока температурата, ама ще изтискаш всичко от колектора. Лазар е писал че този колектор се справя и със 200л, и самите Бош имат такава система.
ivanov_km - специалист
Добре в конкретният за мен случай кое е по-добре за 1 бр. Бош 5000, бойлер с вместимост 150 лт. или 200 литра, кото по-големият бойлер е с ниска серпентина и е малко по-висок и с по-малък диаметър? Бойлера, който ми предложиха е този http://eldominvest.com/bg/product/154.html. Интересното за него е, че сензорните муфи са само две. И двете разположени непосредствено на над входа и изхода на серпентината и липсва в горната част на бойлера там където се отчита температурата на изходящата от бойлера вода. Това проблем ли е, изобщо отзи бойлер заслужава ли си?
LazarGanev - "Велик майстор"
Много по-добре е големия бойлер да сложиш, много добре, че е тесен и висок, за разлика от старите им - ниски и дебели. Казваш, че имат само 20лв разлика с по-малкия - аз не мога да повярвам как някой ще даде 140лв за 150л бойлер. А дали си заслужава и за 200л - според мен - не. Итой като емайлирания има 5 години гаранция, след 10-12 години и двата ще са за смяна пораи дебел слой слой котлен камък по серпентината, особно неръждаемия - металът събира много по-лесно котлен камък, отколкото елайла. Като се наруши топлообмена какво го правиш - пълниш го с киселина? :cool:
ivanov_km - специалист
Аз ще бъда с много къси тръбни пътища сумарно (топла и студена връзка)дължината от бойлера до солара ще е около 7 метра. 4 метра топла магистрала и 3 метра студена. Дали този солар бош 5000 ще успява да подгрява бойлера на 65 градуса при хубав слънчев ден. Да не стане така, че и през лятото за да убивам легионелата в бойлера ще е необходимо да включвам нагревателя? От тези 7 метра тръби 3 метра ще са на топло така да кажа.
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: