• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kivanov - специалист
чет дек 27, 2018 2:35 pmmcfly написа:
Здравейте и весели празници на всички!

С жена ми сме на етап, в който обмисляме покупка на имот с цел постоянно обитаване.
Вариантите са 2: покупка на апартамент в София или покупка на парцел + стореж на къща в населените места около София.
В момента правим груби сметки каква сума би била нужна за всеки от вариантите.
Това, което искам да попитам, е каква ще е цената строежа на къща в района около София? В момента сме на етап "обмисляне" и не сме предприели абсолютно нищо, за който и да е от двата варианта. Знам, че каквито и цени да се предположат на този етап ще бъдат "кръчмарски", но все пак биха били някакъв начален ориентир.
Та, въпросът ми - каква би била цената на стандартна двуетажна къща, без мазе, със ЗП 70-75кв/м и РЗП 140-150кв/м, строителни материали от среден клас, при положение, че наемем фирма, която да:
а/ изпълни грубия строеж(вкл. завършване на покрива)
б/ изпълни грубия строеж(вкл. завършване на покрива) + затваряне на къщата (изолации, дограми и т.н.)
в/ изплъни строежа "до ключ". По това разбирам всичко без обзавеждането

Предполагам материалите се включват в предложената цена.
Предварително се извинявам, ако разбивката е неправилна, но строителството не ми е сила и съм в бос в тази сфера.
Много бих се радвал, ако някой по-запознат с материала и сблъсквал се наскоро с подобни проблеми даде съвет.

Благодаря предварително.
Много интересна тема. Аз имам същите размисли. Принципно нямам зор да купувам апартамент или да строя къща, но работя тегава работа(в скапана държава с много дебили) и имам нужда от нещо, което да ми дава смисъл.
Ето ги и моите размисли.
Къща:
1. Хубав парцел - за мен хубав е, ако мога да отида до метрото много бързо (не че го ползвам последните 2 години) - в.з. Американски Колеж и разните парцели покрай Бистришко шосе - има хубави има и дупки общо взето 800-1200квдарата - 80-120к евро. Тук виждам като проблем, че ако не е на първа линия или максимум на втора (с асфалт) ще трябва зимата сам да рина кубиците сняг. Всичко става със септична яма, че канализацията е някакъв особен вид екстра. Трудно се намира хубав парцел.
2. Цена за строителство - аз лично нямам идея, харесвам сравнително стандартни неща (без много големи пространства, без мазета) и да речеме ще да е към 750лв на квадрат (имам една бакалска сметка за към 733лв, това е с външна изолация, ВиК, тоци и т.н. без дограми)
3. Документи - живеем в държавата на големите възможности и цялата ни администрация е пълна се разни педали (уважавам гейовете. педалите са просто гнусна твар) и тука вероятно може да има някой сакатлък. Лично аз търся парцел с виза или бих платил да си извадят преди покупката
4. Отопление - предполагам, че нямаш желание да си огняр и не искаш да си купиш 10 климатика. Та или газ (и примерно с чилър) или термо помпа. Пелетите и те не са зле, но си огняр. Има смрад и аз лично мразя да нося торби по-тежки от шише узо и материалите за мезето.
5. Въздух - Колко ли е здравословното отстояние от околовръстното? Макар, че все пак е от горната страна и трябва мизерията да слиза надолу.
6. Автомобили - Ако е близо до околомръсното ще се измъкна от ролята на такси, но общо взето си трябват 2 коли. Едната да може да рине и сняг
Тотала предполагам, че ще е към 180к евро за къща към 200 квадрата.

Апартамент:
1. Локация - Аз бих избрал или ново строителство с голяма тераса или ЕПК с голяма площ в приличен квартал. "Приличен квартал" е много относително понятие, но на 5-10мин от метро или друг адекватен транспорт (трамвай).
2. Цена на строителство - Тук ще си говорим за едни 1200-1300 евро на квадрат.
3. Документи - няма драми. Най-много 100 наследника, но ако всички обичат паричките всичко ще е наред.
4. Отопление - ТЕЦ и сме в играта.
5. Въздух - София е мръсен град. Това е истината. Предполагам, че навсякъде е мръсно.
6. Автомобили - един гараж за семейната кола и много градски транспорт или Spark. Израснал съм до Бизнес Парк София (преди беше просто поляната до Младост - 4) и виждам каква лудница с милиони коли е. В цяла София е един голям паркинг. За мен къщата изглежда голям кеф (с басейн например), но много от познатите ми израснали в къща са против и не биха напуснали апартамента.
Тотала предполагам, че ще е към 150к евро за хубаво строителство и два гаража. (даже май ще да е + 10к евро)

Верният отговор е може би свързан с възрастта. Аз съм на 32 и тепърва ще имам нужда от ясли, градини и училища и все си мислех, че бъдейки в града ще е лесно, но времето, в което ходихме на училище сами е отминало и тогава разлиакта между къща и апартамент се стопява.
Ако обаче си като родителите ми 52/57 ще ти се иска да си на спокойствие и близо до болница.

Вечната тема апартамент или къща става все по-интересна, когато цените на апартаментите стават безумно високи и дори къща на много близо изглежда евтина.
шоп - майстор
@kivanov, хубави и логични размисли

Пожелавам ти успех.

Ако досега си живял в къща ще ти е трудно да живееш в апартамент и обратното.
Горното го казвам от опит. Родил съм се и живея в къща в София. Трамвая ми е 3 мин с кола, а метрото на 4 мин.
Имам и апартаменти ново строителство в Мл4 до бизнес парка. Нови, на последни етажи именно заради тересите. Мислех си, че ще мога да живея в апартамент ако има поне 15-20м2 тераса. Да ама не!

Спокойствието, тишината, тревата и двора не се заменят с тераса. Басейна е задължителен за да се събират приятели и деца.

Несгодата е колите! За мен, за съпругата и за всяко пълнолетно дете. Дъртите ако могат и имат желание да шофират и за тях една... :rolleyes: По едно време се грижех за 5 коли.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср фев 13, 2019 7:54 pmkivanov написа:
1. Хубав парцел === в.з. Американски Колеж и разните парцели покрай Бистришко шосе - има хубави има и дупки общо взето 800-1200квдарата - 80-120к евро. === Трудно се намира хубав парцел.
Тези цени са за прясно урегулирани ниви без комуникации. За да може, да се живее, цените започват от 200 евро нагоре и при условията за мин. лице и излаз на улица се получава на практика, че няма нови упи-та с площ по-малка от 1 декар. [1000х200=200000€]
ср фев 13, 2019 7:54 pmkivanov написа:
Къща:
2. Цена за строителство - аз лично нямам идея, харесвам сравнително стандартни неща (без много големи пространства, без мазета) и да речеме ще да е към 750лв на квадрат (имам една бакалска сметка за към 733лв, това е с външна изолация, ВиК, тоци и т.н. без дограми) === Тотала предполагам, че ще е към 180к евро за къща към 200 квадрата.
Апартамент:
2. Цена на строителство - Тук ще си говорим за едни 1200-1300 евро на квадрат.
=== Тотала предполагам, че ще е към 150к евро за хубаво строителство и два гаража. (даже май ще да е + 10к евро)
ср фев 13, 2019 7:54 pmkivanov написа:
Вечната тема апартамент или къща става все по-интересна, когато цените на апартаментите стават безумно високи и дори къща на много близо изглежда евтина.
Разликата за Софията е двойна. Къща с парцел мин. 300000€; хубава кутийка с гаражи 150000€!
ср фев 13, 2019 7:54 pmkivanov написа:
Израснал съм до Бизнес Парк София (преди беше просто поляната до Младост - 4)
Като каже някой, че е живял в Младост, като че ли се опитва да вкара политически подтекст в поста си! И ме предизвиква да нахвърля цялата историческа истина, защото горното подвърляне води до неясноти и размита отговорност. А иначе Младост4 си беше в пазарджишки окръг. А като цяло до младостите се стигаше бавно, имаше много кал и малко магазини. Няма да кажа на кого даваха апартаментчета в квартала, за да не създавам работа на модератора. И голямата гордост на Младост, че е с голямо междублоково пространство- много повече от това в ЗУТ- се превърна в ахилесовата пета на квартала, защото режима беше много хитър и не беше превърнал тези свободни пространства в зелени площи. Шопите с право си поискаха експроприираните ниви и пасища и започна великото презастрояване. И Младост се превърна в квартала на новите софиянци.
ср фев 13, 2019 7:54 pmkivanov написа:
=== и виждам каква лудница с милиони коли е.
Това е една от най-големите урбанистични глупости в историята- да планираш милионен град в условията на ограничен достъп до него, на хора-жителство и автомобили-няма пари за тях, пък и няма предлагане. И това по време когато европейските мегалополиси вече десетилетия се борят с този проблем.
rufo - специалист
В момента има и доста други решения , освен стандартното/монолитно строителство...
като цените са почти два пъти по-ниски:
https://evtindom.eu/%D0%BF%D0%BB%D0%B0% ... 0%BD%D0%B8

Прикачен файл

DSC_7050_1920-x1200.jpg

Прикачен файл

066_Bankya_V_Petkov_CGI01_03.jpg
BLUEPUPIL-2 - специалист
Стълбището е тип „Пирогов“. А реалната цена, за да става за живеене, независимо от технологията е мин. 77м2х800=62000€! Над два пъти повече от заявените 30000€. Long live the подвеждащата реклама и строителната дезинформация.
radius - майстор
Блу, що пишеш за 10кв.м. за стълбище, моето заема 6.5кв.м. и си е удобно. Метър ширина, с площадка 1х2м. С един малък компромис, че стъпалата ми не са 17см, а 18. Т.е. 10 ми се вижда доста завишено.
1115 - специалист
Нека и аз да напиша няколко реда, като човек започнал строеж през лятото на 2018г и надяващ се да го завърши през 2019г.

Много зависи в коя община се намира строежа. Аз съм в Овча купел. 3 години битка с документите. То АГКК са ....., в общината са..... е има и светни май. 3 ГОДИНИ........
Започна строежа - съседите създават много проблеми, не им е приятно и ги разбирам. Създават и скъпи проблеми. Не си мислете, че ако всичко ви е наред документално ще ви се размине.
Примери:
- оградата трябва да е плътна!!!!!! Е още първият вятър ще я издуха.
- нервен съсед е решил, че от 13:00 до 17:00 се почивало, защото той бил нощна и така чул. Деня на леене на бетона се обявява и се прави регулация на движението. Естествено нервния запушва с колата си улицата и бетонпомпата седи с бетоновозите часове докато дойде КАТ и !!!!!!! му обяснят, че така не се прави!!!!!!! и даже не му напишат АКТ....
- Поръчка на бетон помпа е трудно за еднофамилно строителство, защото се строят много блокове и по-голями обекти.
- заради бума на строителство цените на механизацията са високи, багеристи, камьонджии и секви ви се сърдят, мамят, бавят и вие се молите да дойде някой да свърши нещо.
- бригадите ви калкулират забавянията или бягат на други обекти и няма кой да работи при вас.
- доставките на материали (желязо, бетон) се бавят, понякога с дни. Естествено са сгрешени.
- Накрая всичко излиза по 2. Ако сте се договорили за 50 000 евро ще стане 100 000 евро. И няма да са виновни строителите. Непредвидените разходи ще са виновни. Ако сте в бранша, както колегата Цилков, ще намалите много разходите, но никога няма да влезнете в предварителните планове. Добрите технически са заети на свои обекти отдавна или са много скъпи услугите им. В БГ е останала предимно плявата.
Аз лично случих на хора и за 4 месеца от нула завършихме къщата изцяло отвън, но не беше евтино.
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет фев 15, 2019 11:40 amradius написа:
Блу, що пишеш за 10кв.м. за стълбище, моето заема 6.5кв.м. и си е удобно. Метър ширина, с площадка 1х2м. С един малък компромис, че стъпалата ми не са 17см, а 18. Т.е. 10 ми се вижда доста завишено.
Май нямаш търпение да стигнем до точка 13.Втори етаж- стълбище тип песен от тази тема [viewtopic.php?f=47&t=61477 ] Класификацията тип „Пирогов“ е дадена, защото ъгловите стълби са най-опасните и в кодовете на напредналите има много стриктни изисквания, които като че ли липсват у нас. Конкретно за твоето стълбище, ако е с площ 6.5м2 при височина на стъпалото от 18см се получава 16бр х18см=2.88м. Има съответно 15бр. хоризонтални стъпала с ширина най-вероятно 27см. Или 15х27=4.05м и при ширина от 1м става 4.05 х 1=4.05м2. Две площадки с ширина от 1м и мин. възможна дължина от около 1.2м, правят 2х1.2= 2.4м2. Общо 4.05+2.4=6.45м2. В посочената по-горе точка ще видиш защо не е препоръчително стъпалото да е по-тясно от 30см. И защо максималната височина на стъпалото е ограничена в повечето норми до 18см. Или иначе казано, твоето стълбище е с ширина на стъпалото по-малка от тази препоръчана като безопасна и височина от 18см, което е горната граница и е далеч от изискването за удобство. И така, току виж, квадратните метри станали 10. Тук възниква въпрос по-скоро към архитектите- Какъв е смисъла на икономията на 3.5м2, при положение че десетина пъти на ден се препъваш нагоре-надолу. Ами ако си дете или възрастен или носисиш нещо по-обемно, както често се случва. Въпроса със строителството на втори етаж на еднофамилна къща, който е сравнително трудно достъпен, заради икономия от стълбището е изключително интересен. Хем имаш нещо, дето струва доста пари, хем не ти се качва до него.
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет фев 15, 2019 12:04 pm1115 написа:
Накрая всичко излиза по 2.
Един м3 хубав бетон, към днешна дата да речем че струва 120лв. Риторичният въпрос е колко пъти ще набъбне тази цена, докато този м3 бетон се превърне в част от плоча?
radius - майстор
Ширината на стъпалото е 30см просто надстърча 2-3см над челото ( основата е 28 широка). А 18 см е далеч от неудобното, не ме убеждавай щото не е като да не съм гледал стъпала. Е, не е като 16-17 на 33 в стария ни блок, но е и далеч от неудобно и опасно. Ходил ли си в Англия? Ще си смениш мнението като видиш по какви стълби се чеплезят - по-високи отколкото широки :lol: .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Строеж на къща - съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: