• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
1115 - специалист
пет фев 15, 2019 1:17 pmBLUEPUPIL-2 написа:
пет фев 15, 2019 12:04 pm1115 написа:
Накрая всичко излиза по 2.
Един м3 хубав бетон, към днешна дата да речем че струва 120лв. Риторичният въпрос е колко пъти ще набъбне тази цена, докато този м3 бетон се превърне в част от плоча?

Лошото, е че освен бетон има и арматура. Кофража също гълта много пари. Една плоскост е 30 до 50лв, а заминават много. Греди също, наеми скелета.... и се трупа. Механизация и извозване на изкопаното ако няма къде да се депонира. После пък се плаща за да ти го докарат за обратният насип.
naster - майстор
пет фев 15, 2019 12:04 pm1115 написа:
Нека и аз да напиша...
Разбирам Ви напълно. И за общината (Младост), ДАГ, комунални дружества, където се чака с месеци и години. Нашите съседи са много разбрани, освен една тетка от съседната улица, която имаше собствена трактовка на Наредба 1 СО, преди актуализацията от 1 декември 2018... като с всеки проект, все нещо ще е непредвидено. Миксер-помпата закъсняваше с 2-3-4 часа всеки път...

Към ОП, с двете си мнения, дано още четете темата - Задачата няма верен отговор. Предимствата на апартамент спрямо къща биха били по-лесното финансиране, локация и инфраструктура. Дори не и в този ред, но за болшинството са и ще бъдат главните фактори.
Christo - майстор
Здравейте,
Нямам претенциите за истина от последна инстанция и за непогрешимост. От малък град в провинцията съм…. В София просто няма място за 2+ милиона човека. Едно време нямаше как да станеш столичанин: или ватман 10 години, или в Кремиковци 10 години, или софийски зет, или нещо такова. Тъпо, разбира се, но София се въртеше около отметката 1 милион. Завършил съм в архивната 1980. Още тогава нещата бяха зле, но сега е пълен ужас. Двете ми щерки са в София, разбира се. Като ида да ги видя, или да им помогна нещо, няма къде да паркирам наблизо и безпроблемно, защото съм „селянин“. Чудя се с парите за метрото и за други лъскави безсмислици дали нямаше да е по-добре да се финансира нещо привлекателно в провинцията, за да не се стремят всички да живеят в София? Не може ли висшите институти да са някъде другаде в страната? В Германия 50 години правителството беше в Бон, малък град и парламентът беше в бивша мелница! И въпреки това цъфтяха още тогава! Какви са тези цени на земята? Нивата на дядо за 1000 евра квадрата! И ниско летящи самолети да се направят, ще се изтрепете в тази пуста столица! И няма да се изчисти въздухът, просто хората трябва да се разотидат, ама как да стане, като всички благинки са там? Изглежда, трябва да се съберем всички да живеем в София и тогава да схванем, че така не е добре, че няма да има кой да ни снабдява с храни, че няма къде да се съберат планините от боклук. Да се „стопи“София на половина поне ще е изгодно за всички, и за новодошлите и за кореняците. И какво правим? Лъжем се нагло. В квадратурата влиза всичко, за да изглежда тясното жилище просторно: тераси, коридори, общи части, мерим по контура, а не по чистата жилищна площ, мерим бани, тоалетни и т.н. Разбира се, че е по-добре в къща, с двор, с басейн и барбекю и полянка, разбира се, че е по-добре на един етаж, както иска Bluepupil. Който е гледал възрастни хора знае за какво става въпрос. Изглежда не съумяваме да си изберем читави управници и за това живеем зле. Приет е нов метод за класиране на деца за детски градини. Проблемът не е в метода, а че местата са малко бе, другарката по руски….

ПП. Ако администраторите сметнат поста за спам, да го изтрият, просто не се стърпях.
nikolov333 - майстор
+100..забравил си само времето от живота ни, загубено в пътуване с метрото или във висене по светофарите всеки работен ден..
шоп - майстор
@Christo, много истини пишеш.
naster - майстор
нед фев 17, 2019 5:54 pmChristo написа:
Здравейте...
Не че има нещо общо с темата, но съм съгласен. Въздух, трафик, детски градини, училища... още са единици компаниите, които могат да си позволят да открият нови работни места в останалите градове (и то в топ 4, заради университетите и езиковите гимназии).
BLUEPUPIL-2 - специалист
нед фев 17, 2019 5:54 pmChristo написа:
Изглежда, трябва да се съберем всички да живеем в София и тогава да схванем, че така не е добре, че няма да има кой да ни снабдява с храни, че няма къде да се съберат планините от боклук. Да се „стопи“София на половина поне ще е изгодно за всички, и за новодошлите и за кореняците.
За това до колко ще расте София почти има консенсус и той е до около 50% от населението на страната, независимо колко е то. Спирането на потока към София може да стане с изключително много пари за инфраструктура в провинцията- улици, комуникации, болници, училища и т.н. Десетки пъти повече, отколкото сега се влагат в нея. Няма кой да плати сметката. Дори се стига до плачевната ситуация, че в самата София изпъква същият проблем, недостиг на пари за някой райони, които бавно, но сигурно се превръщат в сиви зони. Софиянци се противят упорито на вдигането на местните данъци и така възпрепятстват хоризонталното развитие на града- няма пари за улици, ВиК и т.н. И вертикализацията е в ход. Можеше ли да е другояче. Категорично да. Откъде щяха да дойдат парите. От престъпното влагане на пари в безумни и губещи мегапроекти, от издръжката на 100 хилядна армия, от парите за културата, физкултурниците и научните работници, от парите за партията и партийците, плюс 9 милиарда външен дълг и т.н. в периода 1944-1989. Плюс приходите от приватизациата, който се оказаха смешни??? Плюс милиардите изядени от инфлацията, преди валутния борд. Плюс липсващите пари от пенсионния фонд. И всичкото това узаконено от новата конституция. Сумата дето липсва е огромна. Колко е голяма? И тук има нещо като консенсус- горе-долу е такава, че да ни позволи да живеем около два пъти по-добре 2х сегашния БВП. Много ми е мъчно, ама съм безсилен!
P.S. Извинявам се на модераторите за отклонението от темата за къщите.
naster - майстор
Оффтопик. Точно! Населението по-скоро ще намалее толкова, че половината ще живее в София.
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет фев 15, 2019 1:25 pmradius написа:
Ширината на стъпалото е 30см просто надстърча 2-3см над челото ( основата е 28 широка). А 18 см е далеч от неудобното, не ме убеждавай щото не е като да не съм гледал стъпала. Е, не е като 16-17 на 33 в стария ни блок, но е и далеч от неудобно и опасно. Ходил ли си в Англия? Ще си смениш мнението като видиш по какви стълби се чеплезят - по-високи отколкото широки
2х височина на стъпалото плюс ширината трябва да е в диапазона 61-65см. Тези размери дето си дал 18х30 и 16-17х33, дават съответно 66 и 65-67см. Което е малко множко. И защо ме караш да си сменям мнението на базата на средновековни английски стълби, като аз се позовавам на стр. норми от преди няколко години.
Чираче - майстор
нед фев 17, 2019 8:12 pmnaster написа:
Оффтопик. Точно! Населението по-скоро ще намалее толкова, че половината ще живее в София.
И какво ще ядат жителите? Ще ми ядат …….пиииип……. Или ГМО. Някой трябва и да произвежда.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Строеж на къща - съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: