• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Всичко за този вид строителство.
шоп - майстор
@Hursa

Така е, мултипора "дища"

Това може да е голям + и още по-голям минус при зададена конкретика.


Нека разгледаме моя случай.
Етаж 100м2 от къща с ухлен зид от плътна единичка 25 см двустранно измазан + външна изолация 5 см стиропор и силоконова мазилка. Не ме питайте защо само 5 см. ТИ е правена преди 10 год и тогава 5 см бе върха на технологията. Сега ако ми е блъскам 20 см.

Та по темата.
1 вариант: каменна вата 5 см с висок коефициент на топлоизолация... да кажем 0.035 + метална или дървена скара + паробариера + 2 слоя гипскатрон с дбелина по 12,5мм всеки.

В този вариант ГК няма да бие много на кухо и да ме дразни, защото е сдвоен. Има и перфектна паробариера. Ватата няма да се мокри и всичко е 6+. Вътрешната и външна изолация си работят.

2 вариант. мултипор 7,5 см. Недостатъка му е, че е с доста по ниски топлоизолационни параметри спрямо ватата. Предимството, е че няма конструкция, няма паробариера, не дрънчи на кухо о дебелината на изолацията не е 5, а 7,5см

Дишането е огромен + в случая, защото създава естествен микроклимати регулира влагата. Стената диша, защото от вътре навън имаме редуване на слоеве от силно дишащи до умерено паропропускливи ) мултипор/мазилка/тухла/мазилка/стиропор/силиконова мазилка.

Пак в моя случай дишането не е проблем. Аз имам контролирана принудителна вентилация с рекуперация.

Можеш ли да сметнеш топлозагубите през една 10м2 външна стена с мултипор 7.5см и каменна вата 5 см. като отчетеш и термомостовете от металната конструкция през 60 см?
Всички други условия са равни. Вътрешна,външна температура...
Аз не мога и наистина съм в голяма дилема.

Клоня към мултипора, защото етажа ще се използва 24ч, 7 дни в седмицата, през целия отоплителен сезон и е огромен + топлоакумулиращата способност на мултипора макар и със 100м3/кг и 25 см плътен тухлен зид зад него.

Това при ГК няма да го има.
Hursa - майстор
По принцип - до колкото знам - паропропускливостта на стената от различни слоеве трябва (поне е силно препоръчително) да намалява от вътре навън. Не знам много за т. н. мултипор - за тези му качества: "способността да регулира влажността" колкото и фразата да звучи, като чисто рекламна и манипулативна - по-мога да повярвам. Т. е. ако има свойства по-отношение на влажността - близки до тези на гипса и след като имате външна изолация и постоянна вентилация - и аз предполагам, че проблем няма да има. За сравнително високия специфичен топлинен капацитет - също може би е коректно даден. Но не ми се вярва коефициента на топлопроводност да е толкова нисък. Може би греша, но мисля, че за него лъжат (е, в случая, силно "преумален"), а това е основно качество на топлоизолационните материали. И ако е така - може да лъжат (или поне силно да преувеличават) и за всичките му други качества.
шоп - майстор
нед фев 17, 2019 5:16 pmHursa написа:
По принцип - до колкото знам - паропропускливостта на стената от различни слоеве трябва (поне е силно препоръчително) да намалява от вътре навън.
Така знам и аз.
Мултипора го усигурява.

Другият вариянт е 100% паробариера от типа сандвич ГК/паробариера/мазилка/тухла/мазилка/ топлоизолация/ декоративна мазилка.

Демек имаме ли вата трябва 100% паро бариера.
Тогава стената не диша.
Hursa - майстор
шоп написа:
Така знам и аз.
Мултипора го усигурява.
Но той е с по-ниска паропропускливост от зида и мазилката, както и от стиропора. (Би трябвало да е обратното.)
нед фев 17, 2019 5:16 pmHursa написа:
до колкото знам - паропропускливостта на стената от различни слоеве трябва (поне е силно препоръчително) да намалява от вътре навън.
Всъщност, аз съм го написал неправилно, сорри. Би трябвало да е точно обратното.
Имах предвид - коефициента (на дифузно съпротивление) да намалява, т. е. паропропускливостта да се увеличава. Вътрешните пластове да са с най-високо съпротивление на дифузия на водните пари. Тъй като в помещенията влажността е сравнително висока - това ще осигури - надеждно намаляване на влажността в стената от вътре навън. Надеждно извеждане на водните пари от конструкцията.
naster - майстор
Така или иначе, вътрешна изолация нямаме планирана, освен на таваните в подпокривното пространство. Но ще е с вата 30 см, така че тук масата на м2 отново е недостатък на материала. За външна ТИ, освен цената на материала ще трябва да се осигури и механичното закрепване към фасадата... Наистина, пожароустойчивостта на стиропора не е за подценяване, но когато е разположен между 25 см тухлен зид и ~2 см армирана шпакловка+мазилка... дали не се намалява риска? За двуетажна къща има ли смисъл да се прекъсва с ивица от вата, както правят на многоетажните сгради?
Hursa - майстор
Това "прекъсване" го правят през два етажа - до колкото съм срещал. Но съм гледал препоръки и да се прави такъв "пояс" около прозорците. При големи дебелини на пласта, ми се струва, че риска е малко по-голям.
naster - майстор
Това не е лоша идея. Дори е приложима, защото монтажът на дограмата е пред зида. Може топлоизолационните плочи ЕПС да стигат до конструкцията, а дограмата да се "обърне" с твърда вата по и около конструкцията. Друг е въпросът с различните разширения на материалите и препоръката ъглите на прозорците да не се покриват "на снадка", а да се слага по-голямо парче, за да не спука шпакловката по ъглите.

Прикачен файл

0-02-05-c35aeb6a437bdc971d19c3392317fec633afab4284b39669a62085b28984042c_1c6d96a405de87.jpg
Hursa - майстор
Не бързайте. Дори не мога да си спомня източника на "идеята". Посъветвайте се със специалисти в областта. Може да греша. Дори за мултипора, само се опитах да оспоря предложилия мултипор, защото реших, че може да е представител. Но също може да греша.
Колкото за монтажа на ватата около прозореца - за да предотвратява, относително надеждно, разпространението на огън трябва да е с определена минимална ширина. Може би поне една ширина на платно от вата - 50 см. (Ако покрива е с дървена конструкция, може монтирането на последния ред топлоизолация от вата да намали също риска.) Но това са само голи реплики, трябва да се консултирате със специалист. Също е под въпрос и дали монтажниците на топлоизолацията имат опит с подобно решение.
При подобен смесен монтаж - според мен - няма да има голям проблем с тепературните разширения. Мисля, че ватата ще играе роля на "демпфер" поемайки ги. Тя се състои от отделни влакна, не образуващи относително "твърди" конструкции и като цяло значително по-свободно би поела деформации - уплътнявайки се. Но пак - това са голи разсъждения на не специалист.
naster - майстор
Наистина не съм го срещал като детайл с ватата около прозореца в никой немските, чешки или полски клипове, които гледам за монтаж на стиропор 20-25 см като външна ТИ. Нищо нестандартно: лепило и/или пяна и дюбел от някакъв тип...
Hursa - майстор
До колкото разбирам - идеята е да не се прехвърли огъня от помещението към стиропора. Или от стиропора към помещението. Да намали риска. Може би - и да подсигури напускането на помещението през прозореца, ако през вратите не може.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "Нискоенергийна къща... може би" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: