Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Termodinamik - напреднал
Котел термодинамик динамик 47к. Отоплявам къща на 2 етажа 300кв. Без изолация какъв разход на пе лети е нормален за 24ч. Колеги
Svezar - специалист
пон фев 18, 2019 9:53 pmTermodinamik написа:
Котел термодинамик динамик 47к. Отоплявам къща на 2 етажа 300кв. Без изолация какъв разход на пе лети е нормален за 24ч. Колеги
andy_forresite написа:
Около 65 кг.
Но само при плюсови външни температури :wink:
Топля точно 6 пъти по малко, но не харча толкова по малко.
Откога се опитвам да обясня за съотношението обем/повърхнина и за ракията в бурето, ама както и да е.
От седмица някъде опитвам да имитирам отоплението си на онова на повечето презапасени форумни потребители, като игнорирам буферния съд.
Минах през няколко вида съспенди, яко подаване-инерция- съспенд, по полячка подаване, ма разхрърляно във времето- съспенд.....
Неска си върнах яко горене- ни ма занимавай, та сичко си доди на място...
Самопочистването си върви, няма ги бучките по ръбовете на горелката, а най важнотo;

Разхода си се върна такъв, какъвто го познавам- ок 22-23 кила, срещу твърдо 30 при постоянно горене, на ниски мощности, редувано с изчакване. Неоптимално.
Половин чувалче на денонощие разлика, при сходни метеорологични условия, за 50 квадрата отопляеми.
При по големи площи, разликата пропорционално ще намалява.
За да има "икономия"- нормален разход, трябва да има разлика- Т на пламъка - Т на водата.
Температурата на газовете на изхода е фактор, но не чак толкова важен. От 80 се качиха на 100, но разхода падна.
andy_forresite - майстор
Ееее, най-сетне някой да направи такъв експеримент - да сравни постоянно горене с горене през воден килиматор. Е бРррАво =D>
Доста хора се чудят защо не изкарват 24 часа с 15-20 кг. Питам постоянно ли гори, по термоглави или по стаен, това-онова ... ми постоянно гори. Няма как да стане с постоянен пламък с тези пелети. Поне 30 кила си заминават колкото и да гъделичкаш настройките, просто нещо трябва да се подаде за горене, инак няма пламъче.
phantom_ - специалист
При Грейкото все пак е невъзможно на чести паления да даде икономия. Все пак главата събира около 500гр. Пелети който когато изгасне остават(стават често на буца) без да имат оптималното горене :idea: да не кажа че напрово ги губиш... И почти същото е при новото палене :wink: Не мислите ли че е така?
kalin72 - майстор
На 4500 кг пелети съм от началото на този отоплителн сезон, имам 10 торби останали, но като гледам, ще трябва да взема още поне 500 кг.
И това е при горене около 12-15 часа на денонощие. Температурата в цялата къща не пада под 21 градуса рано сутрин, и не превишава 25 градуса.
Все още се чудя дали да остана на слънчогледови пелети, предвид повечето чистене, или да взема пак дървесни от нашия производител BR Pellets. Ще видим цените как са.
ср фев 27, 2019 8:34 amphantom_ написа:
При Грейкото все пак е невъзможно на чести паления да даде икономия. Все пак главата събира около 500гр. Пелети който когато изгасне остават(стават често на буца) без да имат оптималното горене :idea: да не кажа че напрово ги губиш... И почти същото е при новото палене :wink: Не мислите ли че е така?
С буфер съм, не е чак толкова често, а освен това има значение как ще си настроиш контролера, за да не остават неизгорели. Освен това, важен е и "ансамбъла", както казва еди емблематичен съфорумник от около Приморско. Котел-мощност-настройка, Буфер-обем-настройка, Къща-дограма-топлозагуби, Радиатори-площ-температура. Диригента да е кадърен.
За да не остават пелетите неизгорели, трябва да има горене, ама горене, не пламъче.
Буфера подава сигнал "Гасене", а горелката пердаши оптимално с 4.5 подаване.
Инерцията след такова горене е голяма и всичко си изгаря.
Тая сутрин под пепелта имаше само 3-4 черни пелетчета, За разлика от двете шепи леко тлеещи 2 часа след изгасване.
И друг път съм наблюдавал осветеността при горене с 5-7 киловата. Дори под 100 пада, което означава, едно че пламъка е мижав, с ниска температура (лош КПД) и второ, купчинката постепенно се повдига и фото сондата не вижда добре светлина.
Поне веднъж съм писал, че осветеността е един от критериите за оптимално горене, от който трябва да се ръководим при настройването на контролера.
Без газанализатор толкос.

Ето, на който му се гледа.
Няма буци и навеси, надвеси, еркери и сачаци.
https://photos.app.goo.gl/dxR8hNNccURSbcki6
andy_forresite - майстор
500-те грама (в действителност малко повече, за 20 kw) при гасенето се усвояват. В началото се усвоява повече и към края много малко. Остатъците по принцип догарят и при изключена горелка. Усвояването пак не е кой знае колко, но го има. Не бих казал че се губят.
Не знам, при мен студеният старт гълта много пелети. Докато нагрее 4 радиатора и може би нещо за бойлера, си взима доста материал. Поне 3 кг заминават само за темпериране на системата "котел-тръби-радиатори". По-скоро тук бих се съгласил че има загуби. Е, не че някой го предлага или предполага това, аз само го посочвам. За 24 часа има възможност за няколко пълни изстивания на радиаторите и водата по тръбите. Котелът също губи и наваксва t°. За час поема едни 3 кг за 600/100, 600/1400, 20 бр ребра Н500 и 500/2200. Заради бавното движение на водата през последните два 1 час след запалване не мога да кажа че имам стоплени радиатори. За стаи не говоря въобще :) . Само радиатори, а пелетите са изчезнали. НО! Една добре топлоизолирана къща не може да уплаши живеещите в нея ... по-точно плащащия отоплението ... с големи разходи за пелети. Каквото и да правиш, колкото и да е смотан котела, колкото и нескопосани да са настройките, стига да не се забравят отворени врати и прозорци, няма да има изненади.
ср фев 27, 2019 7:47 pmandy_forresite написа:
...Поне 3 кг заминават само за темпериране на системата "котел-тръби-радиатори". По-скоро тук бих се съгласил че има загуби. Е, не че някой го предлага или предполага това, аз само го посочвам. За 24 часа има възможност за няколко пълни изстивания на радиаторите и водата по тръбите....
Е как бе, Анди...???!!! Искаш да кажеш, че губиш едни 10-12 киловата преди да почне отоплението??? Ми нали тия киловати се предават на водата дето е в твоите тръби и радиатори, те са ти в къщата, та значи си я топлят?!!
Другото, което не разбирам- Какво означава "пълни изстивания на радиаторите и водата по тръбите"?
Защо се стига до изстивания, след като има нужда от постоянно отопление къщата ти, която не съхранява добре топлина, до колкото си спомням?
Такова изстиване би имала една "ниско енергийна" или пасивна сграда.

Забелязал съм една много показателна реакция на благоверната.
Тя си е студенокръвна, като болшинството жени, та седи до радиатора.
Ако той си е свършил работата, та зел чи са намалил- ребрата ми отдясно страдат, въпреки достигната температура, според стайния (ах тоя стаен...).
В другия случай, радиатора бичи на пълна пара, благоверната забравила температурни неволи, а стайния мръзне........

Неска допълних 25 кила. Това е разхода за последните 24 часа за отопляеми 50 квадрата.
Утре пристига благоверната и спирам засечките.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: