• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Домашен немайстор - специалист
Здравейте. Смятам да сменям ВиК инсталацията в банята вкъщи, като ще използвам ППР/ПВЦ тръби и фитинги. Въпросът ми е дали изводите за смесители, за сифон на мивката и за тоалетната трябва да бъдат "вградени" спрямо повърхността на завършената с плочки стена, да се подават навън, или пък да бъдат на едно ниво с нея. Ако трябва да бъдат "вградени" или да се подават, на какво разстояние от завършената стена трябва да се намират?

Надявам се, че ми се разбира какво имам предвид. Благодаря!
Последна промяна от Домашен немайстор на вт фев 19, 2019 2:09 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да се подават, но не мога да кажа колко. Все не случвам на водопроводчик и все ми се явяват проблеми точно с това
VLADO66 - майстор
На едно ниво или около 5мм. навътре, но не и навън
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт фев 19, 2019 2:11 pmVLADO66 написа:
На едно ниво или около 5мм. навътре, но не и навън
Ахм и като земе да сълзи, да си се влива зад плочките
VLADO66 - майстор
Много си черногледа.А като сложиш компенсаторите и после не можеш да ги покриеш с розетките? Ей така ще ги гледаш и ще се дразниш
chapara - майстор
VLADO66 е дал верния отговор. При лепенето обаче трябва от всякъде да избие лепило около фитинга, а избилото да се обере. Така като е плътно няма как да отиде вода зад плочките. Някои пък подмазват с полиуретанов уплътнител, но на мен първия вариант по ми харесва, прави фитинга неподвижен :wink:
Домашен немайстор - специалист
Благодаря!

Доколкото разбирам, това се отнася за изводите за смесител. А какво мислите по отношение на тръбите за канала на мивката и тоалетната?
jekasus - майстор
Всички изводи/ за бойлер, мивка, моноблок и пералня, ако ще има/ трябва да настърчат от мазилката на 5-10мм, в такъв случай не се дават излишни пари за удължители. Коляното за канализация на мивка по-добре да на едно ниво с мазилката - така отвора в плочката е минимален, и розетката на сифона идеално покрива - важи най вече за мивки без шкаф, ботуш или полуботуш.
Изводи за смесителя предпочитам да са по-дълбоко, така с удължители се корегира нужната дължина, заради разликата на ексцентрици на различни производители на смесители.
Ако за по-горните изводи малко кривинка не играе съществена роля, то за смесителя е много важно преди лепенето на плочки/а и хидроизолация/ да е направи пробен монтаж, за да няма после кой виновен...
Kondor1 - специалист
Съществено важно е изводите за смесител (душ) да са перпендикулярни на стената по височина. Често неопитни майстори ги слагат под "лек" ъгъл, който после става съвсем не-лек като се закачи смесителя - стърчи нагоре или надолу. Гласиш къса тръба примерно 20см, навиваш и мериш с нивелир. Като са сложени плочките вече е късно да констатираш тоя пропуск.
kozl - майстор
Аз за това предпочитам стоящи, а не седящи смесители :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Местоположение на изводи за ВиК спрямо завършена стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: