• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 23
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон фев 25, 2019 9:14 amivokbg написа:

А до появата на вода ли трябва да се копае или до песъкливия слой преди да се появи вода? Тук срещам най-много противоречиви мнения.
Интересно ми е как се обосновават даващите ти мнения - Защо до водата??

До пясъка. Пясъкът поне малко ще филтрира сивата вода преди да се влее в подпочвените води ;-)
bulhomes2 - майстор
пон фев 25, 2019 9:14 amivokbg написа:
Бетонните тръби са пръстени като за кладенец. Дали ще е гума от трактор или такъв пръстен мисля, че няма разлика от практическа гледна точка - правят едно и също.
Изобщо не си ме разбрал. Гумите със шишета между тях позволяват отходните води да попиват и в стените на ямата, а с бетонните пръстени - ще попиват само през дъното. Разликата е огромна. Присъствал съм на ваденето на гумите от такава яма и знам за каква гняс между гумите става въпрос. Попиването само през дъното е вероятно само 20-30% от това ако могат да попиват и стените.
kr1100 - майстор
ivokbg написа:
Бетонните тръби са пръстени като за кладенец. Дали ще е гума от трактор или такъв пръстен мисля, че няма разлика от практическа гледна точка - правят едно и също.
Глупаво разсъждение
. Който го е грижа за кладенеца си обмазва пръстените отвътре с циментова замазка - за да няма пръст и от свличане в окото.
И такава попивна яма за каквато си мислиш не е законна.
Ако ти не мислиш за себе си - помисли за околните под теб по наклона- ще им замърсиш водоизточниците. Или нан теб да ти добре , а пък на другите ....
Утре някой над твоето място ще изсере такава яма и с твоя кладенец - край. пийни си вода от такъв кладенец
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Българчето е много готино :-) Гледам, на мойта нива и наоколо, всичките нужници са на долния ръб на имота :-D :lol: :lol: :lol: То, толкоз изоставено , че само си личат останки от бараки, ама е смешно... По принцип, там водата иде по тръба.... ноооо манталитетът нема сборване. Сегашните си ги правят до къщите, а къщите са в горния край... забава, си е. До мойто ще посадя върбичка, ако някой се чуди
kr1100 - майстор
n_a написа:
До мойто ще посадя върбичка, ако някой се чуди
По добре бреза.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт фев 26, 2019 1:07 pmkr1100 написа:
n_a написа:
До мойто ще посадя върбичка, ако някой се чуди
По добре бреза.
Защо по-добре бреза?
Virtex - майстор
А какво става с мазнини, масла и други подобни продукти, ако се изхвърлят в такава яма ? Задръстват ли я (полепване и наслагване по стените) или има някакви процеси на разграждане ?
шоп - майстор
нед фев 24, 2019 3:43 pmivokbg написа:


Всякакви съвети и мнения ще са ми от полза, така че давайте

За попиване и дренаж си трябва площ :idea:

Бетонни тръби, както казаха колегите не са много подходящи. Те не дренират, а изолират. Едното отворено дъно и малкия процеп между двете бетонни тръби бързо ще се затлачи, освен ако не дренираме 100% чиста вода да кажем след термопомпа.
ivokbg - помощник
Абе каква тиня, каква гняс, какво запушване какво отравяне бе хора? Говоря за вода идваща от локална пречиствателна станция. От същата станция в офиса, в който работя водата я събираме в резервоар и с нея поливаме тревата с автоматични пръскалки. Вода видимо абсолютно бистра...намирисваща на блато, да, но в никакъв случай не фекална.

Комшиите, да им отровя кладенеца? В селото няма канализация и никога не е имало. Не ми казвайте, че мислите, че къщите строени преди 30 години са с водоплътни ями, които се почистват с медарката. Моят попивен кладенец ще е най-екологичния в околията.

То е хубаво да сме стриктни, ама пък да не се правим на по-големи католици от папата...

Да обмазвам бетонови пръстени с циментова замаска?! Да заравям в двора си гуми от трактор с бутилки между тях? Да, успях да схвана брилятния замисъл на бутилките. Пръстените така или иначе са перфорирани...

Както и да е, благодаря на включилите се.
Последна промяна от ivokbg на вт фев 26, 2019 2:48 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Със сигурност не са те разбрали колегите, споко.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 23

Тема "Как се изгражда септична яма." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: