Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
digitalpr - специалист
Аератора с тръби от водопровод би станал сравнителн лесно, без да трябва да се влиза в ямата, а само през отдушника. А каква е идеята на това подаващата тръба да е под линията на водата? В момента е над, но мисля че и това би могло да се направи сравнително лесно от повърхността. Средата по която да се лепи бактерията дали трябва да е някаква специфична с опредлени свойства? Защо не може да са просто във течността?
naster - майстор
https://ogradi.com/produkti/signalni-mr ... elen-obekt

Само за пример, по-горе е какво бяха сложили за "среда", по която да живее бактерията. Обаче това би затруднило изсмукването на благините от фекалката... Тази схема е за пречиствателна станция, която има попивна част за "пречистените води".

Подаващата тръба някои препоръчваха да е под линията, за да не се разплисква и разбълбуква.

Не приемайте съветите ми за чиста монета, това е, каквото съм гледал.
digitalpr - специалист
Да да, просто коментираме. Благодаря, че отделяте време за това :) Можеби си струва да се опитам да направя аерираща сестема за големия обем след преливника.
preslav - майстор
Решението е много просто и е разисквано на няколко места във форума - изискват се обаче известно количество пари. Между другото, любопитно ми е колко ти коства изгребната яма?
Та за решението - нарича се локална пречиствателна станция, може да се постави до съществуващата изгребна яма, може да се постави в самата яма. Разбира се ако имаш къде да отвеждаш пречистените води е най-лесно, но ако нямаш, пречистените води събираш в съществуващата яма и изпомпваш вода без миризма.
Миризмата идва от дейността на анаеробните бактерии, но не е така просто да ги замениш с аеробни и не защото аеробните нямат къде да полепнат, а защото в отпадните ти води няма достатъчно кислород за нормалното им развитие и съществуване. В истинските пречиствателни станции кислородът се осигурява от въздуха, с който водите се барбутират, но това не означава една перфорирана тръба и компресор - съвременните пречиствателни станции са система от аератори, еърлифтове, зони на нитрификация и денитрификация, утайници и т.н. с две думи мисията "направи си сам" е невъзможна или в най-добрия случай по-скъпа от готовото изделие.
Пак между другото - темата е прекрасна за 8-ми Март, от казармата съм свикнал, когато се седне на масата да се разискват теми за запек или разстройство, защо пък на 8-ми да не си говорим за лайна и миризма (това в кръга на шегата), иначе темата е много важна и особено актуална в днешно време, очаквам все повече хора да бъдат принудени да се замислят къде си изхвърлят боклуците, за сега, но само за сега все още попивните ями се копаят съвсем явно и безотговорно, ти си направил първата крачка, направи и следващата, а после си пий бирата на спокойствие край барбекюто - аз си пия следобедното кафе на капака на пречиствателната станция защото около нея жената е направила цветна градинка, а бълбукането на станцията наподобява планински поток.
radius - майстор
ср мар 13, 2019 8:06 ampreslav написа:
а бълбукането на станцията наподобява планински поток.
:lol: :lol: А моята ми напомня на врящите казани в ада (не че съм ги виждал де).
И аз щях да предложа една ПС, бодната в съществуващата дупка и водата може да се излива в остатъка от дупката около станцията.
naster - майстор
И аз съм в подкрепа на прекратяване изграждането на незаконни попивни ями, и ПС е единственият устойчив път. Най-малкото, че експлоатацията е по-евтина от изгребната яма, а първоначалната инвестиция сигурно е еднаква... Обаче при заварено положение... дали всеки може да отдели едни 5-7К по спомен за ПС? Има писано по темата, може да се постигне спорен резултат с малко усилие и средства на фона на едно капиталовложение, което за повечето хора би означавало и задлъжняване. Моите си 5 стотинки
preslav - майстор
ср мар 13, 2019 1:27 pmnaster написа:
И аз съм в подкрепа на прекратяване изграждането на незаконни попивни ями, и ПС е единственият устойчив път. Най-малкото, че експлоатацията е по-евтина от изгребната яма, а първоначалната инвестиция сигурно е еднаква... Обаче при заварено положение... дали всеки може да отдели едни 5-7К по спомен за ПС? Има писано по темата, може да се постигне спорен резултат с малко усилие и средства на фона на едно капиталовложение, което за повечето хора би означавало и задлъжняване. Моите си 5 стотинки
Бъркаш и ще ти кажа защо. Аз не съм богат, че да си купувам евтини неща, една ПС е на цената на автомобил втора употреба (10-15 годишен) - огледай се наоколо и виж колко вторични суровини лежат с години на обществените паркинги. Комшията ми има 5 дрънгела и сере (сам) в попивна яма, аз имам една кола (по неволя) и 4 човека серат в ПС. Попитах автора на темата за цената на изгребната яма защото ми се вижда коректен човек, но дори и да не ми отговори знам, че една (качествено изпълнена) изгребна яма е около 2-3 хиляди лева, една ПС струва колкото си казал ти, дори по-близо до долната граница, тогава???
В крайна сметка искам да кажа, че разумното е ПС, останалото е временно решение, което само отлага разумното.
Тук във форума има човек, който работи или поне е запознат с работата на промишлените инсталации, аз само съм виждал как работят. Знам как да си направя умалено копие на промишлена станция, но ми беше по-евтино да си купя готова локална.
До момента не съм споменавал нищо защото знам, че принципът е "с трици маймуни да ловим", но има начин да се направи пречиствателна станция или поне да се избегнат миризмите - с една тръба и малко дупки по нея не става.
naster - майстор
Спориш с мен, въпреки че съм се съгласил с теб. Неслучайно съм написал "спорен резултат":, т.е. спорно е дали ще има ефект от приложените мерки, но цената и усилието биха били пренебрежими при неуспешен резултат. А при успешен... И отново съм съгласен с теб за ситуацията с приоритетите на българина, но не си позволявам да кажа на човека да изхарчи още 5-6К за ПС, инсталация, тръби и машиносмяна. Сравнено с примерно 100-200 за ПП тръби, помпа и т.н.
preslav - майстор
ср мар 13, 2019 2:22 pmnaster написа:
Спориш с мен, въпреки че съм се съгласил с теб. Неслучайно съм написал "спорен резултат":, т.е. спорно е дали ще има ефект от приложените мерки, но цената и усилието биха били пренебрежими при неуспешен резултат. А при успешен... И отново съм съгласен с теб за ситуацията с приоритет
ите на българина, но не си позволявам да кажа на човека да изхарчи още 5-6К за ПС, инсталация, тръби и машиносмяна. Сравнено с примерно 100-200 за ПП тръби, помпа и т.н.
Не, не ме разбирай погрешно, отдавна с никого не споря, позовах се на твоето мнение за да прочетат моето и ще ти кажа защо. Когато аз избирах ПС писах тук, не само, че никой не ми каза ела и виж, ами и никой не изказа никакво мнение кои ПС си заслужават и кои са менте. Когато купих ПС слепешката и останах доволен, поканих над 10 човека да дойдат - познай колко дойдоха - 00 (познатото означение за любимото ни заведение).
Точно ти няма как да си ми крив, но съм попадал на безумни предложения с бидони, вибратори за аквариуми и т.н. - искам от тези безумия да предпазя питащия.
radius - майстор
ср мар 13, 2019 5:13 pmpreslav написа:
поканих над 10 човека да дойдат - познай колко дойдоха - 00 (познатото означение за любимото ни заведение).
Пробвай с покана на барбекю, няма да останеш разочарован :razz: .

Тема "Миризма при изпомпване на септична яма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: