• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sokolov.91 - майстор
Взех го преди малко въпросния термостатичен смесител. На пръв поглед обаче изобщо не е термостатичен, а е САМО смесител. Обяснявам какво имам предвид. От двата края за вход на топлата и студената вода има по един вграден възвратен клапан. Отгоре на въртока има обозначени цифри от 1 до 7, а на самото метално тяло на смесителя има белег. Когато цифра 1 на въртока съвпада с белега на смесителя през входа за топла вода не мога да го НАДУЯ С УСТА. А през входа за студена мога да надуя с уста свободно. Колкото повече въртя въртока към по-голямо число толкова по свободен става топлия вход. Така на степен около 3 двата входа са еднакво свободни. Когато стигна до степен 7 студения вход е напълно затворен и не мога да духна през него, а топлия е напълно свободен. Какво ми говори всичко това ли? Това е един прост кран като тези на батериите с един кран от този вид:

Изображение

Няма нищо „термо" в този термо смесител. Това си е един прост кран. Ако се нагласи на една нормална температура и човек влезе да се къпе от начало всичко ще е ок, но колкото по-студена става водата в бойлера - толкова по-студена ще става и водата на душа, защото ,,термосмесителя" няма сам да се нагласи към промяната в температурата на водата, защото това е един тъп смесителен кран!
При мен проблеми няма да има, защото котела ми грее бойлера на проточен принцип и ако ще и два часа да се къпе някой топлата вода няма да свърши. Ако обаче бойлера ми беше на ток както преди щеше да стане проблем.
Доста съм разочарован. За 70лв. да продават един тъп кран... Имайте си едно на ум!
шоп - майстор
чет мар 21, 2019 11:51 pmfox_vt написа:
И аз навремето се амбицирах да видя колко ток хаби пералнята..... за едно пране великите 0,12лв смях в залата. Останах изумен колко отчете водомера обаче. Та това топла вода за пералнята е само за ентусиасти за няма и 5 лв на месец икономия.
@fox_vt, не знам, кога е било това "навремето"
Аз смятам конкретно и към днешна дата.
Пералня Уърпул, модел AWO/C7540
като клас на икономичност е А+++

За масовите "икономични и еко програми 40-60 градуса, разхода на ел. енергия е 0,98-1,2kW, а разхода на вода 50-75л.

Към днешна дата ел.енергията от ЧЕЗ е:
0,216504 ст киловат дневна
0,124824 ст киловат нощна.

Едно дневно пране струва между 0,216504 ст и 0,2208 ст само тока

При нощна тарифа всеки само може да си го сметне.

Ако за някой 5-6 лв на месец не са икономия, за мен са. Имам 3 перални, 3 съдомиялни.

Ако годишно спестя 200 лв отивам с тези пари паднали от небето на спа уйкенд във Велинград:-)))

Така, че в крайна сметка всеки мери според неговия аршин. Лично аз съм инвестирал в солари и мога да си позволя и басейн да грея и дори и водата в казанчетата на т. чинии да е 60 градуса:-)
шоп - майстор
пет мар 22, 2019 12:45 pmsokolov.91 написа:
Доста съм разочарован. За 70лв. да продават един тъп кран... Имайте си едно на ум!
Върни го ако не си доволен.
lov - майстор
Фокси.
Да точно така е при мен с малка подробност. Двата ми смесителя на банята и кухнята са от двете страни на една стена. И газовия котел е на същата от страната на кухнята на няма и метър. А пътя от обемния до газовия е около 4 метра линейни тръба. И наистина този ефект с изстиването го има но с пускането на кой да е от двата крана докато се запълни системата с топла вода газовия пали и от крановете веднага тръгва топла. Газовия в един момент почва да модулира ако има топло в обемния и ако е достатъчно той гасне. Аз понеже знам каква е гимнастиката усещам леко едно колебаене от 2-3 градуса но на други хора не им прави впечатление. В банята няма и да го забележиш щото навика да си в страни от душа докато се пуска си оказва влияние но все пак това са едни 10-15 секунди и то само в началото. като се сгреят нещата не се усеща.
Може би трябва и да допълня че при мен е малко по сложно заради изисквания към подаващата вода към газовия но това едва ли носи някакви съществени изменения. Преди газовия имам още един термосмесител защото такова е изискването за него. Не може да му се подава по топла вода от 60 градуса. А самия газов по принцип го държа настроен да поддържа малко под 50. А заигравката с термовентила след обемния я направих най вече защото ме дразнеше че при всяко пускане на водата в кухнята газовия се стартира и почва да следи дали да грее или не. Помпата му работи през цялото време независимо дали е запалил или не.Щом върви някаква вода през него помпата върти през топлообмениците. А сега ако са изстинали тръбите го прави един път само в началото и после като има обход и топла в системата не реагира и не дига гюролтията която ме дразнеше. :)

sokolov.91 Че това си е направо измама в описанието. То даже и на външен вид няма нищо общо с автоматичен смесител. Връщай им го и не се разправяй с глупости.
fox_vt - майстор
Шопе това е било като си купих измервател за мощност за контакт. Преди 10 години да речем. Не помня на каква програма засичах но помня че нагревателя е 1600 вата и работи едва 10 тина минути все пак има няма 5литра вода. Пералнята аристон AVF109S с безшумния мотор. Като са много перални и се ползват интензивно може и да има файда. Но при мен 5 лв отиват месечно само за стендбай режими на различни уреди. Като цяло борбата с енергото е трудна ,използваната енергия в киловат час са малко но умножени по разните такси набъбва. Но при наличие на голямо количество безплатна топла вода наистина е грехота да не се използва .
Lov и твоята схема е сложна. А уж казват че най простото било най добре ама надали. Едно съм разбрал през годините , това да направиш неограничена топла вода без централен тец е сложно,не става само с кранчета.
lov - майстор
Нищо не е сложно. Правих го в последствие при вече изградена система.
Прикачен файл:
IMG_200.jpg
Преди да сложа газовия котел болера си беше стандартно вързан към системата. Като сложих газовия котел директно от изхода на болера към него.Котела фабрично е предвиден да работи така но все пак са си сложили изискване на максимална температура на входящата вода. И за това има пред него друг. нямаше как да не го монторам защото не се признава гаранцията. После добавих този термосмесител. Има ли в болера топла вода той подава директно към батериите. Но понеже е леко инертен когато е изстинал му трябва едни 10-15 секунди. И тогава тръгва към котела. а той е най близо да батерите от които се черпи. Така, че времето за което тръгва от чешмата топлото е толкова за колкото успява котела да запали и подаде топла вода. После нещата се самонагаждат без да усетиш, че е прехвърлил само от солара. Пробвах и взе че стана. :) За мен комфорта е по важен а не да си мисля кое кранче да затворя или отворя че да съм на далавера.

п.п. Вентила по принцип е изолиран ама отнесох изолацията със една стълба докато си сменях питите на окачения таван и сега се ослушвам кога да го оправя :lol: А и съм решил да слагам едни топломери заради идеята та за това и не бързам.
sokolov.91 - майстор
пет мар 22, 2019 1:07 pmlov написа:
...
sokolov.91 Че това си е направо измама в описанието. То даже и на външен вид няма нищо общо с автоматичен смесител. Връщай им го и не се разправяй с глупости.
При положение, че съм на 90% сигурен, че това е прост смесителен кран - как със сигурност да разбера? Не съм много в час с тия неща, но май теста ми с устата е доста показателен?
LazarGanev - "Велик майстор"
съб мар 23, 2019 8:44 amsokolov.91 написа:
При положение, че съм на 90% сигурен, че това е прост смесителен кран - как със сигурност да разбера?
Пробвай го при работа в различни условия - при горещ и студен бойлер и мери температурата на изхода.
turbocharged - специалист
Соколов термостатичния смесител е с две врътки. От едната се наглася температурата от другата силата. Цената им е от 200 лв. нагоре.
https://baniastil.com/смесители-за-баня ... ели#filter
sokolov.91 - майстор
съб мар 23, 2019 8:56 amLazarGanev написа:
съб мар 23, 2019 8:44 amsokolov.91 написа:
При положение, че съм на 90% сигурен, че това е прост смесителен кран - как със сигурност да разбера?
Пробвай го при работа в различни условия - при горещ и студен бойлер и мери температурата на изхода.
Имах предвид ако го разглобя и му видя карантията може ли да се разбере със сигурност?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Термостатичен смесител" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: