• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте,
имам няколко дребни въпроса, които ме вълнуват относно малката ми градинка. Става въпрос за градината на вилата, която от доста години не е поддържана. Първият ми въпрос е относно лигуструма. Както си личи от снимките, не съм се грижил за него правилно, осбено като е бил млад. Храстчетата са може би вече на над десет години, и не са подрязвани като млади. Съответно пораснаха високи и рехави в основите. Две години не бях ходил на вилата, миналата година бяха станали над 3 метра, и едва ги оформих до сегашния им вид. До скоро нямах желанието, а и времето да се грижа за градинката, затова сега ще ми е трудно. Интересува ме дали може, както са сега, да ги сгъстя с една идея повече. Не е нужно да стават плътни, но чисто естетически би било по-добре ако се сгъстят. Ако наесен присадя малко от отрязаните ще има ли някакъв ефект догодина? И има ли какво друго да направя?
Другият ми въпрос е относно тревата. Тя не е нищо специално, според мен даже е троскот. До преди 2 години, като ходех по-редовно си беше зелена и приятна, като на съседите ,вижда се разликата на снимката. Миналата година като отидох беше висока над метър и половина, и жълта, както е сега. За момента смятам да я поливам два пъти седмично, дали е достатъчно за да се съживи? Нямам претенции да става перфектна ливада, като е окосено и свежичко ми е достатъчно, а и по принцип си е достатъчно гъста и няма много плевели. Другият ми въпрос е следния - имаше една дупка, където преди години имаше слива. Запълних дупката с пръст от изкопаното за новозасадените туи. Има ли нещо, което да направя, за да не седи като петно докато и там поникне тревичка?
И последно, посадих 8 туи до оградата. Ще ги поливам 2 пъти седмично, надявам се да тръгнат хубаво. Тук нямам конкретни въпроси, спазил съм технологията, както ме посъветваха - изкопах, сложих от торта, която ми дадохда от разсадника, и запълних с пръст. Ако имате съвети, ще се радвам да ги чуя.

Ако съм пропуснал нещо важно като информация, ще споделям. Новопрохождащ съм в тематиката, и ми е интересно да се науча. Ще съм благодарен за всякакви съвети, насоки, критика и отговори. Ето и малко снимки на ситуацията:

Изображение
Изображение
Изображение
Здравейте отново,

Може би не съм си задал правилно въпросите, тъй като не получих отговор на никой от тях. Въпреки това се опитах да съживя положението, и до скоро всичко беше супер. Тревичката си върна зеления цвят след около месец редовно поливане и косене. Живият плет си вървеше както досега, оформях го и него редовно. Новозасадените туи тръгнаха много добре, и въпреки, че ми бяха казали от градинския център да не очаквам повече от 3-4 см растеж първата година, те нарастнаха с около педя, и бяха свежо зелени. Всичко беше супер, до преди около 3 седмици. Изведнъж две от туите (втората и третата от дясно наляво) започнаха да съхнат. За 2 седмици станаха жълти, като на втората седмица и най-крайната започна да жълтее. Сега са съвсем сухи, като и четвъртата е започнала да пожълтява. В същото време и два корена от лигуструма започнаха да съхнат, и в момента са абсолютно сухи. Обръщам се към вас с молба за съвет, как да постъпя, и дали в мен е грешката при отглеждането им. Поливам веднъж седмично, не съм слагал допълнително тор. Всичките туи са засадени и гледани по един и същ начин. Животни нямам. Прилагам и снимки, за да не съм голословен:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
gnt69 - майстор
С водата от басейна ли поливаш.
keymaker - специалист
Някое кочи да е препикало?
Смятам, че не е, животни нямат достъп до двора
gnt69 - майстор
E значи е до късмет тогава. Вадиш и сееш нови на тяхното място като ги уплътняваш добре. Аз съм сял туя август в най голямата жега но такова нещо не ми се е случавало. Като вземеш да присаждаш копаеш повече дупка 50х50 после допълваш със рохка пръст и засаждаш. След засаждането поливаш обилно да се уплътни почвата около корените.
torbalan - Дървен философ
вт мар 26, 2019 12:45 pm__smirnoff__ написа:
...Храстчетата са може би вече на над десет години, и не са подрязвани като млади. Съответно пораснаха високи и рехави в основите....
Когато садих моя лигуструм, четох че трябва да се реже здраво. Да не му се позволява да расте повече от 5 см. на година. Ама и на мен в началото ми беше жал и го изпуснах малко.
Та и моя стана малко рехав в основата, но не чак, като твоя.

От година - две съм подел една тактика да режа отделни пръчки в основата с идеята да се разклонят и сгъстят.

Има някакъв напредък според мен.
muhala - майстор
Ако лигуструма се изреже миско на около 20 см, няма линда избият нови пръчки от основата?
Туите ще ги сменя, да, кога да купувам нови, на пролет, или сега? Предполагам на пролет ще е по-добре? Ще ги засадя по този начин, аз и тези така ги засадих, дупка около 50х50, с по една лопата тор, и запълвам с пръст, поливам, утъпквам.
Лигуструма в началото не е подрязван от незнание. В моето семейство никой не е бил мераклия градинар, чак сега на мен ми става интересно, и започвам да се уча. Пък и къщата не е била обитаема, по 2-3 пъти се е ходело лятото, да се полее, окоси, а последните 3 години само 2 пъти, та всичко е оставено на произвола. Сега вече живея там и се грижа, и ще пробвам с лигуструма да засадя наесен между корените от изрезките, поне така разбрах, че се хваща. Баща ми сподели, че го е засаждал по същия начин. Ще пробвам и през 2-3 корена да изрежа до към 20-30 см, малко ме притеснява, че стъблата вече са му доста дебели, има по над 2см дебелина на някои от тях, но пък доколкото знам е здраво растение, и има вероятност да тръгне пак. Ще го пробвам и това.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за градина - лигуструм, туи, трева" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: