• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nikolov333 - майстор
Ясно, но контактите ми в Общината са в отдела по контрола в строителството и градската среда и от там ми дадоха такава ориентировъчна информация, а и целия район е вилна зона с много съществуващи постройки около имота, така че чакане ще му е майката, а и в Министерството на земеделието ще намерим човек, ако не стане с чакане.. :-D
VanyaA - специалист
Да споделя и аз моя опит от миналата година със смяна на статут на земя - точно 10 месеца отне цялата процедура. Като пари също не е малко - държавната такса беше 1 500 лв./дка. Отделно ПУП за смяна предназначението, такси към Напоителни системи (за категорията на земята), Енерго и ВиК с искане за изходни данни, такси към общината за ПУП-а и още други дребни сумички, средно разход на декар излезе 2 000 лв. (това е без покупката на нивата). Съседа, кайто е сменял статут на нива преди нас, е хванал момента с падането на предното правителство и от там цялата процедура е спряла. На него му е коствало 2 години...
BLUEPUPIL-2 - специалист
За нива на асфалтова улица с ток, вода и нелегална канализация и граничеща с регулация, ми отне за Софето 7 години да излезе от земеделския фонд! А сега де! А затова, че в първоначалния вариант на новия ОУП на София беше забранено там да се строй, изобщо не питайте колко нерви и пари фръкнаха(хвръкнаха), и сега не останаха за градеж. Много съпи тия шопски локви! Като си представя едно време каква беднотия е било, дори свестни коне не е имало щото няма зоб! Ама така ще е!
nikolov333 - майстор
Така е..това имах предвид като казвах, че зависи в коя община е имота..и може би е добре, като няма ОУП.. или пък не :?
VLADO66 - майстор
Като няма ОУП няма да видиш параметри на застрояване, камо ли някой да се надигне да ти вкара имота в регулация, а пък тия от земеделското министерство ще се запънат и няма да ти преотредят имота.
nikolov333 - майстор
Факт е, че наоколо се строят хотели ресторанти и вили, без ОУП и явно минават с ПУП-ове и индивидуален план за регулация и застрояване на парцела..
Чираче - майстор
вт апр 02, 2019 5:03 pmnikolov333 написа:
Факт е, че наоколо се строят хотели ресторанти и вили, без ОУП и явно минават с ПУП-ове и индивидуален план за регулация и застрояване на парцела..
Всичко е свързано със ЗУТ. Един безумен закон, който предполага КОРУПЦИЯ. Пояснявам защо мисля така: В този ЗУТ много от членовете, точките и алинеите си противоречат. Все някой член те препраща към друг, той към трети, а третия те връща в първи клас. Всичко зависи от това кой чиновник до колко е запознат със закона и измененията му във времето. Интересно е и друго - във всяка община даден чиновник, от който зависи разрешаването да даден елементарен въпрос, те връща писмено и ОБОСНОВАНО за нови документи. В същото време внимателно търси разговор на 4 очи с подалия някакво заявление. ЗАЩО ли? Горното написано от мен не мога да го докажа, защото нямам писмени доказателства. Никой не дава такива. Това го казвам от опит.
nikolov333 - майстор
Законите често са въпрос на прочит и тълкувания.. като дявола дето четял евангелието.. :snakeman:
Tsilkov - майстор
Ако имаш да преотреждаш и не смяташ да търчиш сам по инстанциите (едни 20-50 ходения до земеделието) ще трябва да дадеш поне 2000 лева на някоя фирма + разхдоите за ПУП (които са на проектант).
ЧЕЗ и ВиК документацията е около 1000-1500 лева ако въобще е възможно захранването. Ако нямаш вода - кладенец които вече го искат изграден (преди ставаше с бележка). Тока е много малка вероятността да няма 11,5 кВ ама пък паднеш ли на нея вадиш едни десетохиляди за трафопост.
След получаване на разрешение за строеж имаш да дадеш пари колкото за проекта докато въведеш сградата в експлоатация - оформяне на катове (с надзор или без), авторски надзор на проектанта, геодезист, вписване в кадастъра......
Тока и водата обаче си остават най-голямата "пръчка"
BLUEPUPIL-2 - специалист
Да, тока! Моят пост от предишната страница, акцентираше върху него. Обикновено в интересни и разрастващи се райони капацитета на трафовете вече е уплътнен от доста накачурени маймуни на клона. И като кажат от ЕРП-то няма мощност, това значи, че няма как да се урегулира, ако не се направи нов траф, независимо от кого!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29

Тема "Въпроси за статута и строежа..овреме!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: