Всичко за дърводелството
hitarpetar - специалист
Здравейте
Пред дилема съм за закупуване на пендула. Харесах един модел на Scheppach https://www.onlinemashini.bg/kombiniran ... -mm-/29644 , но уви не мога да го намеря никъде наличен. Разгледах и подобни модели със същите характеристики 2000W и 9 см височина на ряза при 90*, но марката на която попаднах като сходни характеристики е тотално непозната за мен - Zipper
https://www.onlinemashini.bg/nastolen-c ... ane-/42394 . Някой може ли да сподели мнение за нея
EDI - майстор
Зипер е любителския клас на Холцман.Стандартно качество като за всички машини от този вид клас.
PIP - майстор
Не гледай мощността, това е консумирана и не се знае при каквъв режим (макс най-вероятно), за пример 1600вата пендула има над 3квт пик пир стартиране. Не знам колко често ще ти трябва 9см дебелина, но на твое място в подобен бюджет бих гледал по-малка, но по-висок клас машина и имай предвид, че колкото е по-голям диск, толкова повече отклонения ще има.
Chefo77 - майстор
PIP, извини ме, но не съм съгласен за отклонението и размера. Имам 305 мм на Бош, без изтегляне, и прави перфектни срезове. Няма да сравнявам с по-малки машини без изтегляне, защото не съм ползвал друго освен 216 на Метабо (ОК е) и SYM 70 на една друга марка, просто искам да кажа, че не размера е фактор, а добрата конструкция и най-вече изтеглянето. Последното предполага луфтове, които при калпава изработка водят до кривия срез. Логично по-големият размер на диска увеличава кривината, но сам по себе си размерът не е причина.
hitarpetar - специалист
Като цяло за това което ми трябва в момента ще ми свърши работа всеки един потапящ циркуляр на пазара режещ 7х10. Насочих се към тези модели понеже ако успея да взема циркуляр с изтегляне, то може да ми върши работа и в дъдеще. Цената е приемлива на тези модели. За същите пари мога да взема и DeWalt- но без изтегляне. Sceppach е хоби марка, която малко или много се е доказала във времето. Това което споделяте за точността при тези с изтегляне определено ме накара да се замисля. Не ми е покупката за вчера, имам още малко време да помисля.
PIP - майстор
Съгласен съм, че пендула без изтегляне криви по-малко, но и двата модела дето е избрал са с изтегляне при които размера на главата като рамо влияе и при равни други условия по-голямата дава повече отклонение. Приемам, че от модел до модел има разлика, но работих две седмици с 12 инчов бош glide и не бих го препоръчал на никого.

Гледам сме писали по едно и също време с хитър петър, изтеглянето е много полезно и аз не бих купил пендула без изтегляне, ползвам dewalt и съм много доволен, но не знам какво да ти препоръчам в случая. dewalt втора ръка :lol:
Chefo77 - майстор
Ако този, с който си работил, е този, за който си мисля - нормално е да си разочарован. Уродливият циркуляр на Бош, който работи допрян до стена. Освен калпаво водене, се слави и с лоша здравина, троши се една конзола :)
Пендула без изтегляне има смисъл само ако ти трябва за неголеми натоварвания. например первази (какъв е моят случай) Във всички други случаи изтеглянето помага за намаляване на напрежението върху диска и е за предпочитане.
Между другото, преди няколко месеца се отвратих от един модел на ДеВалт 216 с изтегляне. Онзи, със соло водача, който влиза под плота. Рязахме едни МДФ первази, легнали. Ужасно смотан модел, за разлика от много други на ДеВалт с друга концепция на изтеглянето.
Между другото, аз също съм за добър циркуляр втора ръка.
PIP - майстор
Моя dewalt dw712 e 216 размер и е невероятна машина, ползвам го всеки ден, купих го 2007г и от тогава никакви проблеми. Имам и kapex 120, който скоро ще стане на 4г, но не съм го пускал от три месеца.
hitarpetar - специалист
Новото по темата е, че модела на Scheppach който много харесах, не мога да го намеря никъде в България - дори и при официалния вносител. Последно се спрях на Holzmann KAP 305 ECO и KAP 305 JL.
https://www.onlinemashini.bg/kombiniran ... -mm-/44321

https://www.onlinemashini.bg/kombiniran ... -mm-/44322

Разликата при двата като характеристики е минимална. Мисля това са модели във високия клас на марката и заради това разчитам на по-добра конструкция и сглобка..... :?
EDI - майстор
Вземи си 305 от тук, това е вносителя - https://www.holzmannbg.com/%D0%B4%D1%8A ... 1%89%D0%B8 , тези онлайните ги зарежи.

Тема "Избор на пендула - герунг" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: