Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
mengel - напреднал
Един приятел дърводелец ми каза, че ъгълът на заточване за метал е по-голям от този за дърво. А другото инересно беше, че ги заточваше отзад напред. Т.е. от задния ръб към режещия и така го прави по нисък от него.
EDI - майстор
https://bg.pctech-support.com/81301-sha ... al-current тук има една табличка за ъглите.Режещия ръб се прави малко по-висок от задния и се заточва от предния назад, като задния често се скосява.Това за спирални свредла.При другите нещата стоят по друг начин.
lov - майстор
За ъгъла на заточване не те е излъгъл. Но това с по нисък режещ ръб няма ка да стане освен твоя приятел да е мазохист или да си прави гавра с теб. А това от къдеще почнеш заточването е също без значение. Въппрос на навик и стига да го можеш
stoian64 - специалист
ср дек 12, 2007 3:07 pmcmapmep написа:
Здравейте майстори!
Вчера си купих шмиргел и реших да си заточа тъпите и счупени свредла.До сега никога не бях пробвал и си мислех,че не е кой-знае каква философия.Да - ама не.Като за начало взех едно по-солидно 8мм свредло и започнах - въртях,задавах наклон на върха,заоблях и скосявах зад режещите ръбове докато ми заприлича на заводско.Сложих го на дрелката за да пробвам как пробива.Леле какъв ужас!Дървеното трупче подпуши горкото,а отвор - няма.Викам си - ще трябва да сменя ъгъла.Свалям свредлото и пак на шмиргела.Ядец!Пак не ще.И така след 5-6 опита успях да пробия отвор в трупчето,но с доста голямо усилие.Ами ако искам да пробивам метал?! :lol: Лоша работа,браточки!Трагикомична ситуация!Ще съм ви много благодарен,ако дадете съвети на пишман-майстора какъв е чалъма - какъв ъгъл за какъв материал,какъв наклон зад режещия ръб,как се заточват видиеви свредла?
http://styleglassbg.com/od/viewtopic.ph ... d5593aefe4

Повечко внимание и тренировки.И успех.
kozl - майстор
Аз понеже рядко заточвам и нямам място за шмиргела, та взех една лидълска точилка. Ми върши ми работа, но па в Лидъл не сварих резервни абразивни шайби. Та явно като се излъска шайбата, следва нова точилка :?
И понеже в точилката има некакво приспособление, което или аз не усвоих, та ту има ту нема резултат, заточвам на очо като ползвам за еталон режеща бургия и от нея гледам да догодя другата да прилича на еталона и после проба за доказване на резултата.

Тема "Как се заточват свредла?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: