• 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 159
Всичко за дърводелството
EDI - майстор
Не китвай, никога не можеш да докараш еднотоние, стои грозно после.
nautilus33 - майстор
Ами няма как, на места задълбах със шпаклата и остаха следи. Това беше при първите 2-3 крила, сега вече доста рядко се случва, но има и дефекти още от когато е правена дограмата, та няма как да мина без кит. Мислех стърготини от шлайфа и лепило за дърво, но четох, че там още повече ще си личи заради самото лепило в сместа.
EDI - майстор
Заобли си задълбаното с шкурка или на ръка или с шлайф и го остави така.Ако искаш гладко, може да запълниш с полиуретаново лепило за дърво, шлайфа се и се боядисва после отгоре без проблем.
nautilus33 - майстор
Включително и лак на водна основа?
nautilus33 - майстор
Мерси. Може и с такова да опитам такава, понеже е по-евтин вариант от кита, на който съм се спрял. Пак по същия начин с примесване на лепило със стърготините от шлайфа да го ползвам, нали? И има ли някакво златно правило какво да е съотношението лепило:стърготини или на око, че веднъж опитах и нещо не ми се получи.
nikolson - майстор
пон апр 08, 2019 9:07 pmbulhomes2 написа:
Не са евтини. Мисля 12-13 лв беше лака. Байца с лев-два надолу.
вт апр 09, 2019 1:49 pmnautilus33 написа:
Значи идва даже малко по-скъп от този на Сиккенс, защото той е към 20лв за литър(на водна основа), макар че имат и някакъв синтетичен или нещо подобно, който е около 40лв/л.
Ще трябва да преценя добре. Благодаря ти.

ПП а добър кит за дърво, върху който лака да вхаща добре и да няма разлики в цвета след като се лакира? Препочъха ми пак на Сиккенс, но са спрели да го произвеждат, а в един интернет магазин, в който намерих, че продават, нямат цвят Натурал, а на мен такъв ми трябва, за чамовата дограма.
Как тъй 12-13 лева е по-скъпо от 20 лева? По принцип тези цени са май на бака, а малките опаковки са по-скъпи.
За деругите ти препоръчам да шлайфаш добре, вместо да китваш.
nautilus33 - майстор
Ами не съм им звънял още на Дренски, но ако съм разбрал правилно от Веско, 12-13 е литъра на лака, плюс още толкова за байца, или се бъркам?
Иначе ще опитам по начина, по който предложи Еди, при по малките деруги да шлайфам, а при по-големите да оправям с лепило. Но ще тествам на едно парче първо да видя, дали няма да си личат все пак, там където само съм ги изшлайфал, тъй като няма да е равно все пак, колкото и добре да го загладя.

ПП бях се спрял на този кит, понеже ми го показаха в един дърводелски цех и казаха, че сле лакиране не се личало къде е китвано. Те го ползват там. Но си е скъпичък- 150гр. за 15лв.
bulhomes2 - майстор
Правилно си разбрал, но не виждам какво да му е по-скъпото от сикенс.
Основата на байца е имрегнант против бубулечки. Тоест - байца е оцветен импрегнант. В него е и УВ защитата. Лака го оцветяват с 10% от байца, защото инак се лющел за година-две. Първо се минава с байца и после две ръце лак. От тоя лак като ми капне на плота на абрихта - като изсъхне се отлепя като гумено дискче.

Някога Дренски вкарваше Becker Acroma. Обаче миналата седмица си взех 20 литра лак и ми го дадоха в бака - на нея пишеше друга фирма. Да - сега погледнах и сайта им - вече са на Sherwin-Williams. Разлика в качеството не съм видял, нито някой от другите дърводелци, които познавам. Но на Becker Acroma лака беше към 19 лв/л преди десетина години.
nautilus33 - майстор
Да, и аз видях, че е друг. Американски мисля, че пишеше. Ще им звънна да видя как стоят нещата и ще реша кой от двата да взема. Трябва да видя и каква покривност има, защото и това е важно.
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 159

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: