Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
bulhomes2 написа:
По-разбирате. Предполагам, че и това е метод на заточване. Така ли е?
http://www.youtube.com/watch?v=m1gzGpNOIfY

Сам си отговарям, че е за заточване. Какво мислите? Много по-лесно и по-бързо е от всички други заточвания досега, но дали е ефективно?
http://www.youtube.com/watch?v=nUbcO6NSOB4
Представлява цяла система от четири компонента: http://www.powersharp.bg/page2/page9/index.html :partyman:
iivanov - майстор
Ударих тел и ми се наложи да заточвам на око,водейки се по резката на зъба.Доста от стърготините издребняха и се наложи да си взема комбиниран шаблон.Веднага ми"цъфнаха"отклоненията.
Между другото ще има ли негативен ефект,ако изпиля чистачите на soft?

Прикачен файл

20121115_192852.jpg
fore - майстор
Иванов ти си старо куче дет се вика, пък задаваш въпроси дето трябва да ги знаеш отдавна.

Аз ползвам тази машинка рядко-факт и наслагах климатици на вилата, та ........... дървата само за големите студове и за романтика са ми под навеса. Но въпреки това купих Лидълската точиларка и след консултация с Майсторчето и колега от форума кажи речи хванах занаята за точенето.

Аз ползвам повече косата и духалката реално, но това не значи че не трябва да се интересувам от резачките.

Та вчера поразпитах майсторчето в сервиза- естествено не му казах че съм си купил машинката, а той разбирасе ми обясни нагледно кое за какво е в тази верига. Разбирасе стигайки до тези евтини машинки -директно той ги отрече.
евтини са и не стават.
Неговата профи - има едни по важен реглаж, от тия 10 градуса дето ти ги спомена- а именно по вертикалата- диска да застане перпендикулярно на веригата и след смяната му с друг -по дебел да се коригират и тия ограничителите. Те не са чистачи, а ограничители- има разлика.
Дефакто те определят колко стружка ще отнема веригата при контакта си с дървото.
Майстора каза че се сменял диска с по дебел и ги търкал на око след две точения на веригата.
Питах и за тия твойте 10 градуса- те били съществени при по мощните машини и били +/-10. Тоест при малките машинки е все едно.
Та викам си я да проверя на трите си вериги Хускварна -едната чистонова 9мм зъб и двете поизносени на по 5 и 6 мм зъби.
Бащата едно време купил комплект с пили и тия мастари от снимката -Немски -самоче моята пластина по продълговата и голяма. Сега разбрах за какво се ползвала. На опаковката хората показали как да се оправя тоя ограничител.
Сложих веригата на водач/шината на Лидълката, начи тази с най износените зъби -5мм и кво да видя ограничителите стърчат през Хард отвора та стърчат, за Софта да не говориме. Майстора изобщо не беше ги търкал-видно от облата им форма. Взех плоската пила и един по един на Хард- за 5 минути - перфект. малко се натиска тоя мастар, ама няма как. Другата по малко износена верига- явно беше пилена от предишни точения от Бащата при друг майстор. тук таме имаше стърчащи зъби- коригирах ги и тях и това е.
Та тая работа на око с профи машината -забрави да става просто !!! Иска рака и пила + мастара.

Новата верига я проверих -значи на Хард-ограничителят малко по ниско пропада, а на Софт-леко стърчи. Значи Заводски е нещо средно между Х/С.

На новата верига на режещите зъбчета им резка на 3мм от края на зъба- тоест като се износи до там-формата му става на триъгълник от трапец-веригата е за коша. В книжката на Лидълката за писали 4мм. Шублера показа 3мм на веригата.
Та Лидълката дори само за станок да я ползвам за тези пари е ок :mrgreen: , но ми се струва че и за точене ще е ок.
Ограничителите на око не стават без мастар и пила, така че настройката по вертикалата е напълно излишна, освен ако няма да си пилиме други работи. Тия 10 градуса също не са много съществени в хоби случая и остава заточването на 30 градуса по същество. Точно за тях е тази хоби ефтинджоска.
Ето, ти си праснл камъни - палиш точилото и коригираш бързо без пилите, а при необходимост -ползваш станока за корекция на ограничителите с пилата.

А на твоя въпрос- мился че отговора е ясен вече- зависи какво дърво ще режеш -ако е меко -слагаш на Софт и отнемаш повече от ограничителят- ще отнема и повече дървесина. Ако е твърдо дървото- слагаш на Хард и така.
Последна промяна от fore на чет сеп 11, 2014 2:30 pm, променено общо 2 пъти.
bigdragon - майстор
@fore,
Лидълската машинка ще ти върши работа за домашни нужди, стига си я хвалил.

Колегата Иванов е попитал преди две години, а ние за да си похвалим "кочината", чак сега отговаряме....
fore - майстор
Аз точно това казах, но идеята ми беше друга- за въпроса на Иванов за ограничителят. А и другите обяснения за максималното износване на веригата също са полезни да се знаят.

Машинката всеки може да я купи- не е цифра нещо !
iivanov - майстор
Загубих комбинирания шаблон и по този повод, реших да мина на по-високо ниво. Вземах лъкче- от тия, китайските. Първата верига тотално я осрах, но при втората стана (с два три малки гафа) много прилично заточване. Имам някои забележки, но е поправимо.Например кръглите гайки за настройка са афиф работа, щото си трябва прилично стягане.Същото се отнася и за болта, фиксиращ лъкчето към шината. Като цяло съм доволен- за парите си е супер. И ми хваща 10-те градуса :-D .

Прикачен файл

20141019_194316.jpg

Прикачен файл

20141019_194242.jpg
wenciautoklima - специалист
Уважаеми съфорумци.заточиха ми веригите на три машини /машинно/но не режат.Как да процедирам пред точиларя?
wenciautoklima - специалист
нед апр 14, 2019 7:03 pmwenciautoklima написа:
Уважаеми съфорумци.заточиха ми веригите на три машини /машинно/но не режат.Как да процедирам пред точиларя?
Не точете веригите си в Бриколаж-

Тема "Заточване на вериги на дърворезачки." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: