• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
josifn - напреднал
Нещо ми е съмнителна тази концепция. Иначе, "медията", както беше писал един колега от форума, може да е стиропорени топчета, PVC мрежа или нещо подобно. А те си я и продават отделно.
Без да съм голям специалист по темата (и аз търся решения), ми се струва, че има няколко проблема в тази система.

Първо, естествено преминаващ въздух и вентилация през първичния утаител, където според тях се извършва денитрификация (анаеробни бактерии), за мен означава мнооого миризма. И защо трябва да вкарват вентилация в анаеробна среда?!
Второ, освен "облекчена годишна поддръжка", никъде не видях периода на изпомпване за еди-колко си членно семейство? Струва ми се, че ще е доста къс или просто зависи от обема на цистерната. Да не говорим за чистенето на филтъра, водещ към "реактора".
Трето, крайно съмнително е, че аерация само с естествена вентилация ще бъде достатъчна. Нитрификацията изисква огромно количество кислород и температури над 12 градуса(опт. 26-28). А зимата? Не знам от какъв материал е този "кош за по-лесно обслужване" (и какво е това обслужване?!), но от картинката се вижда, че въздухът минава от външната страна на този кош!
За мен, тази пречиствателна станция не е ефективна нито като аеробна, нито като анаеробна, нито като комбинирана.

И на мен ми се ще аеробно пречистване без ток, ама за сега единственият вариант, който виждам, е с някакъв фотоволтаик.

И ако някой по-разбиращ, може да ми обясни следното: Според Кръговрата на азота, органичните съединения на азота от тоалетната, в контакт с водата се превръщат веднага в амониев азот (амонификация), който на свой ред, чрез аеробни бактерии се превръща в нитрити и нитрати. Това е нитрификацията. Чрез анаеробни бактерии, нитратите стават нитрити и накрая атмосферен азот. Това е денитрификация.
Та въпросът ми е, защо на входа на пречиствателната станция поставят резервоар за денитрификация, като първо трябва нитрификацията да създаде "храна" (нитрити и нитрати) за денитрификацията? За мен, първото отделение е просто утаител, с минимална ефективност за денитрификация, или бъркам някъде?

Това е интересно разяснение по темата - https://www.youtube.com/watch?v=BosHU4ARR9w
djogobg - специалист
Тази на Биорок ми изглежда като да мирише много с толкова много вентилация на анаеробния резервоар. Медията, освен стиропорени топчета или керамзит, започвам да си мисля, дали не е по-удачно да е накакъв вид рехав текстил, примерно с текстурата на кокосови влакна. Много пластове сложени - по този начин човек няма да се притеснява от това, че може да му изтекат топчетата. Аз сега имам проблем именно с тези топчета, защото на изхода на аеробния резервоар съм сложил решетка, за да не изтекат, а тя взе, че започна да събира колонии от бактерии и трябва да я чистя през месец- два, заради което не мога да зария шахтата без да оставя половината от нея достъпна по някакъв начин(в момента с дълга клечка прохождам дупките на решетката, които са с фи 5мм. но за целта трябва да съм много ниско долу, за да мога да бръкна в резервоара). Когато се задръсти и препълни започва да връща вода от входа на аеробния резервоар и тя попива в земята отдолу, но така не стига храна до бактериите и започва една миризма... пак трябва начално захранване... та сега събирам пари и ще си купувам станция без анаеробен цикъл.
preslav - майстор
ср апр 24, 2019 6:56 amdjogobg написа:
та сега събирам пари и ще си купувам станция без анаеробен цикъл.
Мъдро решение.
CappY - специалист
ср апр 24, 2019 2:18 amjosifn написа:
Нитрификацията изисква огромно количество кислород и температури над 12 градуса(опт. 26-28). А зимата?
Че другите станции да не би да имат духалка която загрява въздуха преди да го вкара?
ср апр 24, 2019 2:18 amjosifn написа:
Второ, освен "облекчена годишна поддръжка", никъде не видях периода на изпомпване за еди-колко си членно семейство? Струва ми се, че ще е доста къс или просто зависи от обема на цистерната.
Нитрификацията изисква огромно количество кислород и температури над 12 градуса(опт. 26-28). А зимата?

В сайта пише:

Рядко изпомпване на първичния утаител:
Веднъж на 3-4 години. Спестени разходи за година: 400'лв*.

А относно ефективността, това е пак от сайта им:

Най-добрите окончателни резултати от изпитване на пречистени отпадъчни води
Малките пречиствателни станции за отпадъчни води BIOROCK пречистват канализационните води до удивително ниво. Те достигнаха 99% степен на пречистване по време на периода на изпитване CE EN 12566-3, при използване на вторичен утаител с две нива. Системите са тествани в PIA, DiBt - Германия, Certipo - Белгия и др. Това е значително по-висок ефект от пречиствателните станции за отпадъчни води, използващи електричество, които се предлагат на подобна цена.

Все пак не може да не отбележа и следното:

Гаранционен период
Медиа: 10 г
Резервоари: 25 г

За разлика от BioCleaner , където е 2 години.
Последна промяна от CappY на ср апр 24, 2019 11:29 am, променено общо 1 път.
CappY - специалист
Имам един въпрос към разбирачите: Задължително условие ли е анаеробната среда и аеробната да са разделени по въздух ? (например с воден затвор)? Или не го бърка?
preslav - майстор
ср апр 24, 2019 8:31 amCappY написа:
Имам един въпрос към разбирачите: Задължително условие ли е анаеробната среда и аеробната да са разделени по въздух ? (например с воден затвор)? Или не го бърка?
Ако прочетеш отново поста на josifn и си направиш труда да изгледаш подробно видеото в края му, ще си отговориш на много въпроси. Тази система, за която говориш ти е твърде съмнителна за да се налеят в нея едни пари - гаранцията на съдовете и на медията е гаранция за материалите, а не за липсата на миризма и качеството на пречистената вода.
josifn - напреднал
ср апр 24, 2019 8:25 amCappY написа:
Че другите станции да не би да имат духалка която загрява въздуха преди да го вкара?
В сайта пише: ...
Именно затова писах преди няколко поста за подгряването на тайландците. Тези бактерии(аеробни и анаеробни) са доста капризни и изискват определени граници на температура, киселинност, кислород, налягане и т.н., за да живеят. Извън тези граници ще ги убиеш или стават неефективни. Да вкараш минусови температури в контейнера, за мен не е никак добра идея. За миризмата да не коментираме. Нормално е всяка фирма да си прави реклама, друг е въпросът, колко е достоверна. Тази станция е по-скоро "високотехнологична" отворена изгребна яма, а за тези "3-4 години" спокойно можеш да забравиш, освен ако не ходиш само уикенда на обекта, с един-двама души.(но тогава бактериите ще са измрели)
Задължително условие ли е анаеробната среда и аеробната да са разделени по въздух ? (например с воден затвор)? Или не го бърка?
Разликата между аеробната и анаеробната среда е именно във въздухът :)
Намирал съм информация, обаче, че аеробни и анаеробни бактерии могат да съжителстват заедно, дори има такива пречиствателни станции, където ги делят с нещо като резервоар в резервоара, или големи промишлени, където се предполага, че част от водата ( например в средата) е по-бедна на кислород, а другата част я аерират.
Въпреки това, смятам, че особено за малки пречиствателни станции това е неефективно.

Ефективната нитрификация изисква богата на кислород среда, температура около 26 гр. (въпреки, че с намаляване на температурата, концентрацията на кислород се увеличава, бактериите са друга бира), и киселинност около 7-7,5pH. При нитрификацията се отделя топлина, която намалява концентрацията на кислород.
При денитрификацията не се отделя топлина, но ако във водата има кислород, бактериите първо ще предпочетат него и няма да "изяждат" нитратите и нитритите. При липса на кислород, те "ядат" тези азотни съединения, т.е. вентилирането на денитрификационната зона не е добра идея. За намаляване концентрацията на кислород в тази зона, може да се увеличи температурата, увеличи солеността, намали налягането. Обратното ще увеличи концентрацията на кислород.
Не знам как може да се намали налягането в анаеробната зона, но ако увеличим някак налягането в аеробната зона, това ще увеличи ефективността.

Аз сега имам проблем именно с тези топчета, защото на изхода на аеробния резервоар съм сложил решетка, за да не изтекат...
Не знам каква точно ти е системата, но не можеш ли изхода да го направиш високо като преливник и да взима водата от под топчетата? Предполагам, че не е необходимо целият резервоар да е в топчета, а те ще изплуват нагоре?
djogobg - специалист
уви, има топчета, които са на дъното, топчета, които са по средата и топчета, които са на повърхността, в зависимост от това, доколко са успели да се наквасят. Изглежда някои топчета имат повече запечатани каверни а други са по-разцепени и успяват да потънат. Имам вариант да извадя керамзита - ще трябва някакво приспособление да измисля от гърлото на бидона да го извлека - около 300 литра е обемът на керамзита, жената ще ме убие, докато го заровя. Тогава ще стои въпросът да взема подходящ текстил, а не ми се искаше да използвам пластмаси, поради това, че все в някой момент може започнат да изтичат парченца, а това не ме кефи, също така ще трябва да преработя изхода от бидона(за което вече си имам подходящ поялник, но пак ще е доста занимавка). Отделно от това искам да впрегна водите за поливане, без попивно поле, доколкото знам аеробните пречиствателни предоставят тази възможност - примерно на капково напояване да пусна водата. Текущо излизащата вода бих я пуснал в попивно поле, но не и на капково. Има време, докато събера пари ще го мисля, как би могло да се направи.
josifn - напреднал
По логика, чисто аеробните пречиствателни вадят вода с нитрати (и май висока киселинност)... да си поливаш марулите примерно, ако ги обичаш така.
Трябва да има процес на денитрификация, за да се изведе азота от нитратите и нитритите в атмосферата и да остане чиста вода - някакъв утаител/избистрител, хем с отдушник, хем с минимално количество кислород във водата.

Не знам този текстил колко време ще оцелее :?
И аз го мисля още.
Sandman - специалист
вт апр 23, 2019 11:33 pmCappY написа:
Какво мислите за това? Изглежда по-лесно за копиране и е без разход на ел. енергия. Единствено е интересно каква е тая "медия" за аеробната среда?

https://biorock.bg/_files/file/brochure ... G_2018.pdf
https://cleantechnica.com/2009/06/19/bi ... at-sewage/

Тук пише, че се ползва няква скала, ама дали е правена или естествена не разбрах.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Пречиствателна станция-направи сам" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: