Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
В дясно се виждат подпори. Не са попове, защото поповете са друг конструктивен елемент.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср апр 24, 2019 1:24 pmVLADO66 написа:
В дясно се виждат подпори. Не са попове, защото поповете са друг конструктивен елемент.
И какво общо имат с въпроса на panaira?
VLADO66 - майстор
Това са тъй наречените летви, констатирани от panaira на снимката.
BLUEPUPIL-2 - специалист
panaira, на чертежа в равнината на билото и поповете си сложил подкоси. Тяхното поведение при земетръс не е добро и горещо препоръчвам да се сложат поне два диагонала, общо за цялата дължина. Изобщо при липсата на хоризонтално укрепващи елементи в съответното направление: пояси, ст. бет греди, ст. бет. попове или колони, стоманени попове или колони с достатъчно корава долна връзка- трябват диагонали. Ето това е основен недостатък на дървените рамки и е крайно време при направата на дървени покриви, веранди, навеси и пр. проблема да не се замазва с дървени 45 градусови подкоси или стоманени 90 градусови или „Т“ образни шини с къси рамена и като правило сложени само от едната страна.
P.S.
Много съм ядосан на Virtеx, че се поддаде на натиска на един-двама съфорумци, да махне снимките на небостъргачите с диагонали и хиксове илюстриращи по прекрасен начин, каква трябва да е философията при направата на дървени конструкции и да се спре с това недомислие, да няма адекватно поведение при латерална сила. Ама така ще е!



Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
209.JPG
209.JPG (27.13 KиБ) Видяна 1206 пъти
Прикачен файл:
10.jpg
BLUEPUPIL-2 - специалист
клещи-
вт апр 23, 2019 4:46 pmpanaira написа:
вт апр 23, 2019 2:44 pmVLADO66 написа:
Това са дебели дъски, които свързват ребра от двете страни на скатовете и се получава нещо като буквата А ако се гледа отдолу
Ако можеш да качиш някоя снимка, било то и от нета, ще е супер. На тази, която прикачам, виждам, че е нещо подобно, но са сложили летви отстрани на ребрата.
ср апр 24, 2019 1:24 pmVLADO66 написа:
В дясно се виждат подпори. Не са попове, защото поповете са друг конструктивен елемент.
ср апр 24, 2019 1:44 pmBLUEPUPIL-2 написа:
И какво общо имат с въпроса на panaira?
ср апр 24, 2019 1:57 pmVLADO66 написа:
Това са тъй наречените летви, констатирани от panaira на снимката.
:rolleyes: :shock: :?
panaira - специалист
Благодаря на всички за включването. В крайна сметка, има ли нужда да правя нещо в моя случаи, и ако да, какво ще ме посъветвате.

Единия скат продължава над веранда, предполагам и това има значение, ще кача снимка по-късно, защото са на компютъра.
panaira - специалист
Ето малко повече снимки, за да може да прецените ситуацията. Както споменах, единия скат продължава над верандата. В двата края от страната на дългия скат са оставили по една греда (маркирал съм я в червено), която ми казаха, че е като противоземетръсна мярка.

Две зими издържа на снега, но земетръс не е имало.

А относно летвите на по-горна публикация, имах предвид не поповете, а това, което сега съм маркирал в червено.

Поздрави

Прикачен файл

original.jpg
original.jpg (54.21 KиБ) Видяна 1153 пъти

Прикачен файл

IMG_20161025_180239.jpg

Прикачен файл

IMG_20161028_165908.jpg

Прикачен файл

IMG_20161102_162917.jpg

Прикачен файл

IMG_20161117_195220.jpg
BLUEPUPIL-2 - специалист
Първо, поздравления за начина на стъпването на колоните от верандата върху бетона. От снимката не се виждат подробности за стоманения детайл, но като цяло това е правилният подход- стоманата като посредник между колоната и бетона. И разбира се, поздравления и за избора на изчистения от проблеми двускатен покрив.
Второ, по отношение на хоризонталната стабилност на дървения покрив. Приемаме, че ребрата и столиците над зидовете са захванати добре и осигуряват достатъчна стабилност в хоризонталното направление перпендикулярно на оста на билото. В другото направление, обаче- по оста на билото има нужда от допълнителни мерки. Проблема е по-сериозен при билната столица, която носи грубо, почти два пъти повече от столицата на предната страна на верандата, където също ще се наложи да се направи нещо.
Ако подпокривното пространство, няма да се ползва, освен за натурии- най-евтино ще излезе да се сложат мин. 2бр. диагонали, под билнана столица, между поповете. Подробности след точни размери.
Проблема с верандата е по-сложен, тъй като не могат да се ползват диагонали, защото според някой са спорни по отношение на естетиката. И при положение, че няма дори и една колона с корава връзка с бетона, например вбетонирана стоманена квадратна кутия, че дори и дървена колона в долната част, на която е набит квадратен тънкостенен профил с дължина колкото ще влезе в бетона 30-50см, то отиваме на решения, които са сравнително слабо ефективни и се налага да се наблегне на количеството:
1..Традиционните дървени 45 градусови подкоси двустранно на всеки поп и едностранно за крайните. Решението в чистия му вид не е добро, защо- дълго е за обяснение. Затова се налага да се прибегне до ст. шини или обувки подпомагащи връзката подкос-столица и подкос-поп. За мразещите стоманата има и само дървено изпълнение, при което освен подкоса се добавят и дъски от долната страна на столицата плюс от двете страни на попа под и над подкосите.
2..Според други дори и подкосите са неестетични и до голяма степен пречат, защото в крайна сметка те са едни мини диагонали. Тогава, при липсата на поне една ст. бет. или стоманена колона, минаваме към двустранни „Т“ и за крайните попове „Г“ образни шини, между столицата и поповете, достатъчно дълги и с ширина мин. 2/3 от тази на попа. Добре е двете шини да се обединят, чрез връзка с шпилки, което затруднява монтажа, най-малкото, при на намирането на достатъчно дълги бургии.
panaira - специалист
Благодаря за отделеното време и предложенията. За диагонали предполагам имаш предвид това, което съм се опитал на илюстрирам на снимката по-долу (в червено), от горе до долу (а може би само в горния край като на третата снимка?).

Относно шините, като приключиха, им казах, че нещо не ми вдъхва много доверие и дойдоха и монтираха Т образните планки от снимката, но далеч не са с големината, която казваш и са само от едната страна. 45 градусови подкоси няма да мога да сложа над верандата, заради тези (незнам как се казват) елементи, декоративни ли са, функционални ли са, които свързват вертикалната греда със столицата (на снимката посочени със стрелка).

Визуално за верандата няма да ми пречи, ако има диагонали от долу до горе.

Яд ме е, че викаме майстори, плащаме си и после се чудим какво да правим... Това ми е втори покрив между другото, първия беше без коментар. Втория път ме таксуваха и за сушене на материала и пак има изкривявания и усуквания тук там. Ако правя трети ще е метален :)

Поздрави

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

gredi1S.jpg
gredi1S.jpg (122.22 KиБ) Видяна 1091 пъти
BLUEPUPIL-2 - специалист
Диагоналите за под билото си ги уцелил на чертежа; За клещите, виж схемите- през 2-3 ребра т.е. на всяко трето или четвърто ребро, от двете му страни, да не са по-тънки от 3см- дано ребрата от двете страни на билото да са едно с-щу друго; По отношение на верандата, капителите между столицата и попа няма да пречат на подкосите, както се опасяваш, може и с диагонали, пиши на кое се спираш и ще ги измъдриме, да станат „визуално ненатрапчиви.“


Прикачен файл:
200.jpg
Прикачен файл:
100.jpg

Тема "Помощ за покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: