Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
пет май 03, 2019 9:35 pm1115 написа:
По кофти, че ще трябва да разделя по фази сушилнята и пералнята, а ми се щеше да са на една ДТЗ.
Размени с някой от коридорите. Там едва ли има голям товар. Най-много прахосмукачка, но не постоянно. Опитал си се да групираш функционално еднаквите помещения на една ДТЗ, което съответно е на една фаза. По скоро групирай различни, дето се ползват по различно време на една фаза.
nikolov333 - майстор
Разпределянето на товара по фазите ще стане най-лесно в общо табло, понеже позволява допълнително преразпределяне на консуматорите, което сигурно ще се наложи в бъдеще.. Повторното заземяване е много отговорно като изпълнение и понеже контрола му в бъдеще е неясен, аз бих ползвал поне неръждаеми колове..
1115 - специалист
Ами реално погледнато товарите ще са прахосмукачка (винаги асиметричен, но за кратко време), миялна, пералня, сушилня, готварска печка и кухненски електроуреди.
Тия спални, холове, трапезари - там са лаптопи, телевизори, лампи не са голям товар и трудно биха се балансирали.
iliya_i - майстор
пет май 03, 2019 10:25 pm1115 написа:
Ами реално погледнато товарите ще са прахосмукачка (винаги асиметричен, но за кратко време), миялна, пералня, сушилня, готварска печка и кухненски електроуреди.
Тия спални, холове, трапезари - там са лаптопи, телевизори, лампи. Не са голям товар и трудно биха се балансирали.
Именно. Сега си сложил кухнята на едната фаза, миялна-пералня-сушилня на другата, а на третата - нищо. Не става въпрос за балансиране - това няма как да го направиш. А да не се чака да свърши пералнята, за да се пусне миялната.

Та раздели двата кухненски кръга на различни фази. Трите машини - миялна, пералня, сушилня - по една на всяка фаза. Закачи към тях по една спалня, по един коридор и хол, трапезария, осветление и ще получиш по-малка вероятност за претоварване на една от фазите.
1115 - специалист
Да, ще ги разместя...тъкмо когато са в едно табло ще е лесно.
zz_stefanov - майстор
пет май 03, 2019 9:35 pm1115 написа:
пет май 03, 2019 9:24 pmiliya_i написа:
Баш бойлера ли остана без ДТЗ?
Мислих го, но това евентуално е голям трифазен бойлер, който рядко ще се ползва на ток, а ще бъде добре заземен и занулен. Отделно тръбопроводът е ПВЦ. Мисля, че не е проблем да е без ДТЗ.

По кофти, че ще трябва да разделя по фази сушилнята и пералнята, а ми се щеше да са на една ДТЗ.
Тръбопропводът като ти е PP, не ти дава никакво предимство в случая. При стационарни уреди може да си позволиш да си без ДТЗ, но не е зле да я имаш.
И нека бойлера да не е едновременно заземен и занулен при него, щото може тази връзка да поеме всичките утечки на комшиите (като се знае колко зле заземяват нулата от страна на енергото). Ако имаш сигурно твое земно, само го заземи.
1115 - специалист
Дайте съвет за прекарването на инсталацията.
Хич не ми се ползват разклонителни кутии.Четох там една огромна тема в която бая народ се кара и нищо не ми стана ясно.
Та нагледно да питам на една снимка от нета.
Виждам 2 варианта - червен и син, кой е по-удачен?

Прикачен файл

12.jpg
nikolov333 - майстор
Ако ще правиш замазка или изолация на пода има и трети вариант.. най-добре е в гофрирани тръби с голямо сечение в замазката до кутии в два насрещни ъгъла за всяко по-голямо помещение и от тях си захранваш двете съседни стени.. За осветлението си предвиди трипроводна инсталация до конзолите с ключовете и от там до лампите, колкото са ти нужни, но пак е добре да с три.. :idea:
Последна промяна от nikolov333 на вт май 07, 2019 5:45 pm, променено общо 1 път.
1115 - специалист
Ще има замазка по пода, но гофрираните тръби няма как да ги пусна и по стените, а освен това вече си имам мостови кабел.
nikolov333 - майстор
Става с гофрета до кутиите с малко вкопаване, без проблем и по стените, но с мостовия няма да стане в гофре.. Ще трябва да се захранват кутиите с ПВ-А1 или СВТ, а връзките ще са задължителни, ако продължаваш с мостовия.. За себе си, аз предпочитам директното окабеляване до таблото в гофре. По-трудоемко и скъпо е като изпълнение, но позволява модифициране и е ремонтопригодно в бъдеще, ако е добре изпълнено трасето с гофрето, разбира се..

Тема "Ел. инсталация на нова(стара) къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: