• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
съб май 04, 2019 8:10 pmD103314 написа:
Hahahah, бравос колеги......сега като се оказа, че има проект и е 1:1, дай да видим сметките....проектантите некадърни.....сметки има, но достатъчно време отделих да свалям, компресирам и качвам тук снимки, като почти винаги качвам максималния позволен брой за максимална яснота.
Другари, в процеса на онагледяване на етапите на строителство, през които съм минал, и с цел да помогна на някой бъдещ строител/инвеститор....възникна въпроса с провисването на носещите греди. Oсвен колегата Bluepul_2 не срещам съдействие....ами да го събарям покрива май....
Благодаря на всички отзовали се със съвет. :drinkers: :rock: Спирам дотук, успех в строителните дейности.
Много бързо се засягаш. Имах въпроси, на които не отговори. Твоя воля. Не разбрах с какво помагаш, ако не се посочат грешките при строителството? И никой не те насилвал да показваш през какво си минал.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Недейте да се конфронтирате. Къщата е много хубава, а дървената ферма е поправима. Tова което се вижда от двете снимки и проекта е че:
Първо, майсторите не са го спазили и Второ колегата е попретупал работата и е допуснал грешка при композицията на прътите.
Трябва да се изяснят два въпроса: 1..Колко е в действителност разстоянието между вертикалните пръти и 2..От снимката се вижда, че между двете средни наклонени в горната част има разстояние т.е. няма обща връзка, колко е това разстояние?
BLUEPUPIL-2 - специалист
Подпираш с по два хюнебека, както е било подпряно, точно под двата броя средни вертикали. В двата края на фермата, колкото и добре да е вързана към поясите, ще трябва да окачиш с въже или сапани по няколко торби цимент или да я вържеш за основите с обтегачи. Повдигаш с крик и навиваш подпорите да обереш луфта и гледаш двата края да не се повдигат от поясите, мериш с нивелира да повдигнеш над хоризонтала в средната част 2см, ако може повече още по-добре, ама няма как да стане на практика. Освен това, най вероятно ще се разместят капаците и керемидите и после ще искат интервенция. После като пуснеш и връзките дето ще укрепим ще опънат хлабините и в идеалния вариант фермата няма да има първоначално провисване и в следващите да речем 10 години ще направи около 2см, ако падат повече снегове и не може да се върне в първоначално положение на 100%.
Руди - майстор
съб май 04, 2019 6:36 pmD103314 написа:
Нещо май за мезе почваш да ме взимаш колега...
Попитах за проекта, защото от снимките трудно се преценят размери.
На проекта са написани черно на бяло. Не исках да засегна никого.
Не бих казал, че проектът е лош, аз нямаше да го направя така, така се правеха
преди 12-15 години. Предполагам, че го е правил опитен колега (колежка).
Изпълнението колко е точно, не мога да преценя, последният, най-къс
вертикал очевидно го няма, но според мен не е там проблемът.
Покани някой да направи оглед на място, от форумни съвети може да се
получат заблуждаващи решения, с налучкване. Не е спешно, няма да падне,
така че не бързай да правиш проби и грешки само за спорта.
Предложението на Blue e брутално! Само за краен случай... Не смятам, че е належащо.
Успех!
PIP - майстор
Докато стрителите на грубия строеж правят всичко така ще е. Основна част от покривите в бг се правят с тесла, резачка и обикновени пирони/винтове. Няма сглобки, зарязвания, инжинерни планки и крепежи. За парите, които си платил си могъл да получиш по-добро изпълнение. Най-малкото нов покрив без двойна скара, където разликата е два наръча летви и половин ден работа за един човек е недопустимо. Иначе поздравления за къщата, със здраве да я ползвате и да и се радвате, не я мисли, не е човешка глава, ако се наложи ще се поправи.
Svetoslavoff1 - майстор
Както се казва - след дъжд качулка :), но можело е с нискотемпературна ТП въздух-вода, не се изискват сондажи, комфортът от подовото...
Живи и здрави да сте, че и обзавеждане ви чака :)
Адмирации за доброто онагледяване на процесите!
schuldiner - майстор
съб май 04, 2019 2:06 pmD103314 написа:
Или пък с два диагонала да ги хвана за съществуващата с тези черните планки, показани от BLUEPUPIL-2?
Извинявам се, не бих писал във форума, ако личните ти не бяха изключени...
Напълно подкрепям Руди и BLUEPUPIL, но
1. На снимката, струва ми се, се заблуждавате - това не е краят на фермата, има още една клетка и там косото подпиране май е правилно.
2. Ако се налага изправяне на провисването, по-лесно ще е да се подпрат поотделно и горната, и долната греда, да се демонтира вертикалът и след надигането - пак отделно горната и долната - монтиране на вертикала. Гвоздеи и цигански скоби не са правилните крепежи.
3. Ако има грешка, то тя е, че не е тествана конструкцията чрез претоварване още при изграждането. Тук са поправими нещата. Миналата година при тест на същата ферма долното 14х14/6м направо се скърши - скрит чеп някакъв. Не ми се мисли, ако се беше случило след издаване на покрива...
BLUEPUPIL-2 - специалист
Вторият вариант, както и Първият, който Руди определи като брутален, се опитва да реши въпроса перманентно т.е. за целия проектен живот на сградата- 50г. Ст. греда, горещо валцовано двойно „Т“- НЕА или студено формована правоъгълна кутия. Вкарва се през един от двата крайни прозореца на ветрилото. Ако не се отваря временно се сваля стъклопакета. Към ст. бет. греди се анкерира едно заварено „L“ от ГВ „П“. Тъй като се намира близо до Чирпан, а след Пернишкото земетресение на подобна греда анкерите излязоха с по 0.5-1см, отдолу се слага дървена колона 16х16 способна да носи при Н=250см около 12 тона. Фермите се подпират и повдигат по малко, гредата се слага на място и след това разстоянието между нея и фермите се попълва плътно с леко набиване с парчета дърво. Накрая се пускат подпорите. Връзка между фермите и гредата не съм много убеден че е нужна, но е винаги добре дошла за помощ в хоризонталното укрепване.

Прикачен файл:
STEEL.BEAM.BELOW.TRUSSES.jpg


И остана Третият вариант, за който Ти загатна с чертежите върху снимките- обтегачи. Той е с една идея по-малко надежден, но затова пък е по-лесен за изпълнение и ако Те интересува можем да разгледаме и него.

P.S.
D103314, не се засягай от колегите. Руди сигурно са го ядосали негови майстори, а пък при Чираче, нещата са доста комични- верен на чешкия си архитект, а може би и на чешкия конструктор, упорито отхвърля моето предложение да му се преработи носещата стоманена конструкция за да може градежа да замяза на уютна и приятна за обитаване къща.
Чираче - майстор
нед май 05, 2019 4:26 pmBLUEPUPIL-2 написа:
, а пък при Чираче, нещата са доста комични- верен на чешкия си архитект, а може би и на чешкия конструктор, упорито отхвърля моето предложение да му се преработи носещата стоманена конструкция за да може градежа да замяза на уютна и приятна за обитаване къща.
И какво му е на чешкия архитект-конструктор? Той е арменец, завършил в Прага точно стоманени конструкции. Той само направи проекта за пред общината по моите изисквания и приет след моето одобрение. Прекалено лека и здрава стана, въпреки, че вече нищо не се вижда от нея. Ако имаш път от тук, заповядай да видиш дали е уютна и приятна за обитаване. Но после ще искам ПУБЛИЧНО извинение за твоите думи пред целия форум. Разбрахме ли се?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Строителство на нова къща на голя поляна - докъде стигнах." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: