• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mongoose - напреднал
Чудех се дали изобщо да се включа в темата, но забелязах, че известно време мисля по казуса който имате, дали да купите готова къща или да си построите нова от нулата. Мисля си , че трябва да започнете с други въпроси и то не към съфорумците а към себе си. Интересно ми е колко къщи(домове) мислете да построите през живота си, един, два, няколко? Работите в чужбина и си идвате за някой друг месец, колко време ще продължи това, а ще се установявате ли изобщо тук, кога ще стане това, в трудова възраст ли, а после какви ще са ви доходите, ще стигат ли? То дойде ред и на, а мислите ли да създадете семейство, деца? Локацията подходяща ли е, а къщата, а половинката дали няма да иска нови промени, а дали Вие след някоя друга година няма да сте на друго мнение...? Нямате парите за целия проект и искате малко по-малко. Не винаги е правилното решение, познавам хора които строят от 20 години и още не са спали вътре. Друг аспект, завършите една стая, докато съберете пари за другата и те модите се сменили и новите материали не се връзват с първата стая, ами сега...? Примери много... . Попитали един чужденец, който дълги години живял в България какво правят българите , той отговорил: "Цял живот строят къща." , а после, "После живеят в пристройка до къщата". Та мнението ми е, че при толкова много имоти на пазара все ми се струва, че ще попаднете на нещо, което да се приближава до вкусовете Ви, а че не Ви харесват подовите настилки или цветът на стените е най-малкия проблем, нанесете се и си поживейте а докато сте в чужбина някой доверен човек ще се погрижи при следващото Ви завръщане всичко да е според вкусът Ви. Остана най-важното - финансирането, то щом сте се принудили да работите в чужбина е ясно ама както се казва "Да сте жив и здрав а пък пари се изкарват". И само да допълня, бях на 16 когато започнахме първия семеен проект, участвал съм в два и не съм свършил още, предпочитам да се прибера и да си отворя бира от колкото да лепя плочки или да бъркам бетон :yawinkle: .
bmwww - специалист
Здравейте отново . Понеже голямата къща я купиха , а човека със земята не писа повече и оставам с 1-2 вариантa , а те са да си вдигна 2ри етаж на сегашната ми къща където живеят родителите ми или да търся друг парцел какъвто няма . Имам 2-3 конкретни въпроса . Ако съседите не живеят в БГ ,а къщата е на калкан как мога да се сдобия с разрешително и по важния въпрос - ако къщата се води търпим строеж има ли как да се вдигне втори етаж ? Последен въпрос - ако няма законови пречки може ли да се излее плоча директно като се използват сегашните тухлени стени за носещи ? Мисля ,че и сега са носещи всичките защото са от тухли еденички и дебели около 25см . Основите са каменни . Става на въпрос за плоча макс 50кв.м . Ако не може да мине без колони около къщата то колко колони горе долу са нужни за къща 10x5кв.м ? Прикачвам не професионален чертеж от мен за да добиете представа . Размерите са много близко до реалните ако не и реалните Всичко с червено са преградни стени , а всички стени с черно са от еденички дебели по около 20-25см . Идеята ми е стените на 2ри етаж да покриват всички вуншни контури на снимката ,а ако не може то поне да следват тези на 1ви етаж като червеното в ляво може да остане тераса , а малкото червено в дясно задължително трябва да е баня ! Надявам се да добиете престава .
djogobg - специалист
Ако е на търпимост не можеш да просто да дострояваш(Поправка - всъщност се оказа, че има вариант, в който можеш просто да направиш проект за дострояване, но е много специфичен. Има изменение от 2015-та година на член 53 от ЗУТ(но успях да намеря само препратки към него, а не и самото изменение) ). Трябва да се направи проект и се спазва процедура, реално, по узаконяване на къщата и дострояване.
За съседите в чужбина - в тамошно консулство могат да подпишат документ и да ти го пратят с някаква поща.
Относно плочата - от екипа, който ти прави проекта, ще ти кажат, но ако е каменна основа, най-вероятно ще трябва пояс да се прави, което пък ти улеснява избора за колоните.
Antonii - майстор
При нас като надстройвахме къщата в проекта си пишеше къде какви колони и трегери на долния етаж трябва да се направят.
За да отговори на съвременните изисквания за сеизмоустойчивост няма как да се мине без укрепване.
Отделно ще си трябват и разрешителни за стоеж като за нова сграда, поне преди 15години беше така.
bmwww - специалист
Пак да си повдигна темата , не съм мислил , че е толкова трудно самото вземане на решение какво да прави човек , да не говорим за изпълнението му . Загледах се в една къща за доста голяма според мен цена , защото къщата от 30 години е със спукана външна стена с процеп от 5 до 15см от горе до долу . Парите които искат за нея са 50 000 лв. Имота е 560кв.м къщата се води двуетажна 83кв.м , но не е точно 2 етажа . Първия етаж е вкопан малко в земята . От друга страна има една земя (гола поляна) около декар на много добро за моите разбирания място . Води се "вид територия Урбанизирана, НТП Ниско застрояване (до 10 m)" цената на която предполагам ще е в диапазона 20-30 000лв. От изчетеното по темата във форума ми става ясно , че при такава цена на земята да кажем макс. 30 000 лв. само за да започнеш да строиш ти трябват поне още 20 000лв. и 2-3 години разправии и точно тук възниква недоумението ми . Кое е по на далавера . Да си купи човек тази земя и да строи на нея или да купи старата къща , да я събори и да строи нова . Прикачвам снимки на къщата за която говоря .
Изображение
image hosting
Изображение
nikolov333 - майстор
Тая къща не става.. При добра инфраструктура с безпроблемен достъп за строителни машини и наличие на спестявания около 1000лв.на квадрат, можеш да се замислиш дали да строиш. :partyman:
moimoimoi - майстор
тая къща не струва, ще се разцепи,няма нито колони,вероятно е и на гредоред.
нова къща-отнема много време за документи,но новото си е ново,но като не си тук да контролираш всичко ще е трудно
на запазена стара къща ще смениш дограма,покрив,инсталации, вероятно нова изолация на стени и таван , единствения плюс е че почваш ремонта веднага
друг вариант е имот от Частен съдия изпълнител / ЧСИ / има доста изгодни имоти
и последния вариант къща в строеж , ново е,ако не е довършен строежа могат да се правят промени,има изкарани всички необходими разрешителни и документи, а има и такива готови на груб строеж с покрив, дето остават довършителните работи като мазилки,инсталации и изолации,
bmwww - специалист
Мисълта ми беше дали да купя тая къща , да я съборя и да вдигна нова на нейно място . Плюса е в това , че земята си е в регулация , с ток и вода т.е. нищо не трябва да чакам . Минуса е високата продажна цена и местоположението . При земята пък е ниска продажната цена спрямо тая на къщата , но пък има да се вкарва ВиК,ток,ограда и да се минава през другите процедури докато започне строеж цената и вероятно да подмине даже тази на къщата . Голяма дилема , голям кръстопът .
plamen6703 - майстор
Разходите по събарянето, извозването и депонирането на строителните отпадъци смятал ли си колко ще ти струват, После пак ти трябват документи за строежа на новата къща, единствено запазваш партидите за ток и вода. :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед май 05, 2019 8:54 pmplamen6703 написа:
Разходите по събарянето, извозването и депонирането на строителните отпадъци смятал ли си колко ще ти струват, После пак ти трябват документи за строежа на новата къща, единствено запазваш партидите за ток и вода. :partyman:
Води се РЕМОНТ на къщата. С акъл и малко врътка си става почти като старата
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Дилема за закупуване на къща или строеж от голата поляна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: