• 1
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nikolov333 - майстор
Е па за 20000лв.разлика, къф проект ще му барнат не е истина.. :-D :partyman:
bmwww - специалист
След като уредя всички документи със земята , ограда , ВиК и ток съмнявам се да има разлика :?
nikolov333 - майстор
Ще има..поне 10-12К, но по-бавно става и разбиването и извозването ти отпада + проекта ще ти е какъвто решиш и какъвто ти трябва..
D103314 - специалист
Както са писали и по напред колегите - и двата варианта са с плюсове и минуси. Аз влязох във филма с нова къща от голя поляна с диви ягоди и не съжалявам. В Бг колкото по-малко е населеното място - общината, талкова по-лесно и по-евтино стават нещата.../евтиното е относително понятие :shock: /. Четири години по-късно съм с Удостоверение за ползване, но до реално нанасяне ме делят около 15к за мебелите и оборудване.Мисля догодина пролетта да се нанасям т.е. пет пълни години след първа копка :rock:
Руди - специалист
нед май 05, 2019 9:53 pmn_a написа:
Води се РЕМОНТ на къщата. С акъл и малко врътка си става почти като старата
Тая "врътка" на никого не я препоръчвам.
Не се знае като спестиш от нормални книжа в какъв филм ще се вкараш.
Понеже това хоро го играя постоянно, проектът пак се прави и се плаща,
спестяват се едни такси 200-300 лева, и после строежа е полу-законен
да му трепериш дали и кога ще те хванат.
bmwww - специалист
Не бързам . Просто си отговарям на въпросите предварително , чертая къщи всеки ден и се опитвам да си наредя нещата в главата . Четох я твоята тема , доста интересна , и аз съм на мнението , че цените в малките градчета не са тези които се въртят тук във форума . Имам и роднина който строи в момента и за 70кв.м грубия строеж с покрива му стъпи 25000лв. Той купи къща , събори я и вдигна нова със същия размер + 1 стая и баня повече . Не го питам него какво ме интересува , защото не знам защо , но все още след 30 години темите колко ти е заплатата , за колко купи това и т.н. не са на почит в БГ :mrgreen:
Chefo77 - майстор
Каквото и да избереш като вариант, имай предвид че вече за строежи над 100 м2 задължително се иска изпълнителят да е фирма с регистрация в Камарата на Строителите в България. По стопански способ не може. Не зная дали при заявка за ремонт същото важИ.
Ама пък "тук" си имаш и пуснати ток и вода (главоболия с доставчиците), малко строителни материали ...
CappY - специалист
Ето моите 5 стотинки по темата: Аз мисля,че по-добре да строиш.
Миналата година взех къща която стъпа на ~400лв. на кв.м. финална цена - без мебелите. И сега малко съжалявам, че не вдигнахме нова къща.

Минуси:
1. Разположението на стаитe и крайното покритие e компромис.
2. Некадърни изпълнения на част от нещата. От тук следват непредвидени разходи които уж не трябваше да ги има - защото нали затова вземаме готова къща - да не правим по нея нищо.

Лошото е, че незнаеш дали ти харесва докато не поживееш поне една година в къщата. Отначало ми харесваше но след 1 година вече не ми харесва.
нед май 05, 2019 11:19 pmChefo77 написа:
имай предвид че вече за строежи над 100 м2 задължително се иска изпълнителят да е фирма с регистрация в Камарата на Строителите в България. По стопански способ не може.
Това до АКТ16 ли е? Или може до АКТ14 и после да си я довършиш сам?
Chefo77 - майстор
Е това вече трябва да го каже по-голям спец от мен (т.е. какъвто и да е спец), но предполагам до Акт 14 - всичко касаещо конструкцията и комуникациите на сградата.
Сега видях само, че важИ и за реконструкции...
ЗУТ и Закон за КСБ.
nikolov333 - майстор
Виж и моята тема, ако не си я прочел.. viewtopic.php?f=47&t=61892 Има информация за разходите за проектиране, но реално и аз още не съм решил, дали ще строя или не, понеже има тесен път до парцела и предпочитам да купя и съседния с готовата вила до моя за да ги обединя, ако цената ме устройва..
 • 1
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Тема "Дилема за закупуване на къща или строеж от голата поляна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: