Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Здравейте, някой слагал ли е алуминиево фолио под гипсокартон и как, с коя част насочена на вътре към помещението?

Искам да направя окачен таван на едно подпокривно пространство с дървена конструкция. Кострукцията му е от 10х10 см бичмета и дървена обшивка, върху която има "хартия" (или някаква си мембрана) и скарата с керемидите. Взех вата по 5 см да я сложа на два слоя между бичметата, но четейки и гледайки разни неща по темата, видях че преди да сложат гипсокартона, полагат нещо като найлон върху профилите. До колото разбрах, целта на тази мембрана била да предпазва ватата от влагата в помещението, която можела да мине през гипсокартона.

После пък видях, че има и разни алуминиеви термофолиа (може би по северните страни) ги слагат зад гипса, май пак върху профилите.

Ся, дишащи истории ОК, въпреки че не разбирам как през латекс ще минава влага, ама да кажем че е така и си трябва тая мембрана/найлон. Въпроса е че като се направи констукцията за гиспокартона, ще има разстояние за още един слой вата и се чудя дали да купя още вата или да сложа такова алуминиево термофолио?

На теория алуминия е много термопроводим, ама тия фолиа имат някакъв изолационен слой и отразявали топлината. Ако слагам такова, как да го положа - да отразява на вътре, т.е. да запазва топлината вътре през зимата или да отразява през лятото топлината от вън??!!

А и тези ветровити дни гледам, че май много фири на тавана. Може и да е заради прозорците, около които не е опушено добре, ама може и да е заради дървената обшивка, която все пак не е идеална, без фуги и от горе има само някаква "хартия" и керемидите. Не е ли добре да сложа нещо преди ватата, та да няма такова движение на въздуха, пък и влага да не идва от вън към ватата?
EDI - майстор
Много хора слагат, даже си има такава вата.Ползва се като паро и термо защита.Може и парозащитна мембрана, има много видове.Фолиото/мембраната се слага към помещението.У дома под северо-западна стена с дървена облицовка имам каширана вата от 10+ години, скоро правих малък ремонт и махнах една плоскост, ватата си е като в деня на полагането.От момента на полагане на ватата и дървото, изчезнаха всички проблеми със стената свързани с влага и студ.

Тема "Алуминиево термофолио на подпокривна конструкция" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: