• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 29
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nikolov333 - майстор
Вчера пак виках геодезистите, да проверят основата за оградата от горния край на парцела, която направих по ориентирите, които бяха сложили, че ме усъмниха, защото ги правиха с отмерване от странични точки понеже се падаха в "сянка" и уреда им не ги "лови", а сега вече разчистих навсякъде и въпреки, че белязах по 8-10см в моя парцел, сега ми сложиха нови колчета, които се падат в канала за основата, който вече направих.. Вчера мериха с оптически уред, а предишния път с електронен и явно резултатите са различни.. Сега взеха, координати от някоя трасировъчна точка наблизо и мериха спрямо нея.. Освен това исках да видя и вертикалната нивелация как е и в крайна сметка нещата вече са по ясни.. Освен това изкоренихме дърветата които бяха останали вплетени в мрежата на оградата към горния парцел и изкопахме канал за основа на новата ограда..уж в моя парцел, но реално на места е на "център между двата по новите граници, макар че визуално е от 30 до 50 см навътре в моя парцел спрямо старите огради, което не знам на какво се дължи.. Геодезиста твърди, че е от заснемането, което се е правило преди и методите му не са били точни.. Не знам дали не можех да поискам пречертаване на границите по реалните огради, но вече свърши.. :)

Прикачен файл:
Ograda-Osnova.jpg

Разкопаването на канала за оградата имаше и друг смисъл. Да видя каква е почвата и колко са слоевете чернозем за бъдещите основи, понеже доста от къщите наоколо имат пукнатини.. Повърхностния плодороден слой е 50-60см., с доста влажна пръст, но няма подпочвени води и почти веднага след него започва сивкаво песъчлив слой, на който мисля, че ще може да се строи.. С две думи на 90 см.от повърхността на най-високата точка на парцела има здрава основа за строителни работи.. За това искам да я сваля в ниво 40-50 см да кажем, за да се подравни долния край на парцела и наклона му да се намали..

Прикачен файл:
Kanal.jpg

Дадоха ми ориентировъчни коти на няколко точки и сега съм пред дилемата колко заравняване да "гоня" в горния десен ъгъл..
По-принцип ми се ще да е не повече от 50см.с идеята, когато се строи там сградата да има равна поляна пред нея с малък наклон на терена надолу до 5% за отичане на дъждовните води.


Прикачен файл:
Niva.jpg
Прикачен файл:
Nakloni.jpg

Тука възниква дилемата с денивелацията към горния парцел над моя и затова вкопах основата за оградата на 90см от терена за да се получи комбинация между основа и подпорна стена, която да компенсира вкопаването с 40-50см от към парцела ми..
Идеята ми е да гоня насрещното ниво като компенсирам близките наклони..

Прикачен файл:
Nivo.jpg
Чираче - майстор
вт май 14, 2019 6:44 pmnikolov333 написа:
.. Геодезиста твърди, че е от заснемането, което се е правило преди и методите му не са били точни.. Не знам дали не можех да поискам пречертаване на границите по реалните огради, но вече свърши.. :)
Аз вече на геодезисти не вярвам. Каквото и да твърди устно, няма полза. Поискай подробен протокол от замерването с всички измервания и с данните на геодезиста, и го пази като Нотариален акт. Казвам го от горчив опит от препатил, а ти постъпи както решиш.
nikolov333 - майстор
Питах ги вчера, точно за протокол и ми измрънкаха нещо, но ще им го поискам да имам, че си е важно наистина.. :partyman:
D103314 - специалист
Добре си го помислил, навреме.
И при мен е подобна работата само, че отгоре е баир. Изчистих хубаво парцела, насадих по оградата Туи и обикновена ограда с мрежа. За възпрепятстване на вода над парцела на 1 метър извън оградата "опасах" с успореден на оградата канал - дълбок 60-70см, който отвежда водите встрани от моята и на комшията къща. Понеже съм последен, над мен не преча на никой.

Прикачен файл

DSCF137.jpg

Прикачен файл

02062012067-1.jpg

Прикачен файл

DSCF137.jpg

Прикачен файл

DSC_1004.jpg
nikolov333 - майстор
Точно за отводняването на дъждовните и подпочвени води при оградата се замислям сега, понеже основата и ще ги спира и май ще трябва дренаж преди нея от горния край или дренажни отвори в основата и за да не ги спира.. Не знам от дренаж на основата има ли смисъл..
Чираче - майстор
вт май 14, 2019 8:09 pmnikolov333 написа:
Питах ги вчера, точно за протокол и ми измрънкаха нещо, но ще им го поискам да имам, че си е важно наистина.. :partyman:
Не само го искай, те са длъжни да ти го дадат. И да е заверен, според всички изисквания.
nikolov333 - майстор
След дъждовете напоследък, изникна серьозен проблем с отводняването, понеже парцела ми е до дерето и в него се отичат дъждовните води на доста голям водосбор от местата над мен и при последните дъждове направо помете чакъла от 160-те метра път до парцела, та по спешност взех мерки за да канализирам нещата. До сега, дъждовната вода се отичаше в плитка канавка, но тя не можеше да поеме обема и преливаше през моя парцел. Тези два-три дни преправяхме канавката в пълноценна дъждовна канализация със стари бетонни и етернитови тръби ф300-400-500, които бяха затрупани с пръст по дерето и след като ги почистих добре днес успяхме да монтираме 25м канализация, преди следобеда да завали юнашки. Добре, че беше за кратко, та утре се надявам да я довършим.. :drinkers:

Прикачен файл

IMG_20190622_001728.jpg
D103314 - специалист
Обилния /пороен/ дъжд е полезен, че ти е показал "слабите" места, преди да почнеш да строиш. Много добре, че го правиш сега, преди същинското строителство :supz:
egomen66 - майстор
Понякога мерака замъглява разума....
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 29

Тема "Въпроси за статута и строежа..овреме!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: