Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
Здравейте,

Имам проблем с един такъв генератор. Проблема е следния. Паля го. Всичко в норма. 50Hz, 230V, 400V. Има мощност, но... Така може да работи 5 часа, може да работи и 5 мин. Какво става. Изведнъж падат напреженията съответно на 190V и 330V. Генератора забучава странно и започва да искри от едната четка. Насочих се към изправителния блок на възбуждането.Четките са 4. Две по две са свързани. Те за за възбудителната намотка и са съответно две за + и две за -. Меря диодите - изглеждат здрави. Въпреки това съм поръчал и ще ги сменя. Кондензаторите също изглеждат наред - 1mF. Ако има колега с опит в поддръжката на такива български генератори моля за помощ и насока.
Прикачен файл:
shema.jpg
shema.jpg (85.95 KиБ) Видяна 3271 пъти
lov - майстор
Кондензатор като направи ликаж рядко се оправя сам да не кажа никога. Но ги смени и тях задължително. Диоди и транзистори много пъти са ми играли номера. Мериш го на място има нещо ама му се чудиш, като го разпоиш всичко наред. Върнеш го работи с дни и след това пак си почнат магариите. Сменяй ги и се надявам да се оправи. Па то и няма какво друго да е в тази елементарна схема. А и признаците които описваш са баш като на пробил диод.
plamen6703 - майстор
пет май 17, 2019 12:31 pmMIRO_073 написа:
Меря диодите - изглеждат здрави. Въпреки това съм поръчал и ще ги сменя. Кондензаторите също изглеждат наред - 1mF. Ако има колега с опит в поддръжката на такива български генератори моля за помощ и насока.
Диодите се измерват един по един и пак може да бъдеш подведен при измерването, същото важи за кондензаторите. По принцип, ако не са "цъфнали" винаги изглеждат наред като ги погледнеш. Почти със сигурност проблема е в диодният блок! :partyman:
MIRO_073 - майстор
Диодите вече са сменени. Резултата е нулев засега. Ред е на всички кондензатори. Само, че нещо не ги намирам. Кондензаторите са такива

https://kip-voronezh.ru/catalog/mbgp-1-1-mkf-1000v/

но намерих и поръчах тези

https://vikiwat.com/kondenzator-1muf-1000v-mbgch-1.html

Надявам се, че са заменяеми. В описанието поне така са го написали руснаците,
plamen6703 - майстор
Кондензаторите си ги намерил, сменяй ги и тях и мисли какъв ще е следващият ход при евентуален нулев резултат :roll: Ако резултата отново е нулев може да се окаже междувитково късо в тринамотъчния /т.3 от схемата/. :partyman:
lov - майстор
Точно със същия генератор не съм си имал работа но нямаше ли някаква аварийна защита. Не ми се рови сега за схеми. Не е типично да прави номера от време на време от трафа за възбуждането. Ако и и с кондензаторите не се оправи вземи един мегер и провери намотките на генератора.
plamen6703 - майстор
Разгледай тази схема може да ти бъде от полза при ремонта!

Прикачен файл:
АД30.jpg
MIRO_073 - майстор
съб май 18, 2019 8:54 pmplamen6703 написа:
Разгледай тази схема може да ти бъде от полза при ремонта!


АД30.jpg
Намерих ръководство. Но схемата не се чете.
Brassmonger - специалист
Провери кондензаторите за възбуждането един по един като са разкачени от схемата триъгълник преди това и от всичко друго. Виж дали изобщо имат капацитет, а не просто отворера или затворена верига.
MIRO_073 - майстор
Днес смених и кондензаторите с нови. Резултата отново е нулев. По логиката отивам към генератора... Ще викам фирма да го обследва.

Тема "Дизел-генератор АД30-3Т3 - проблем" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: