• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
stridata - специалист
Нямам никакво намерение да влизам в полемики. Няма маслени бои на българския пазар. Никой уважаващ себеси производител на маси няма да си намаже масите с "масълцата" които гледаш в американските клипчета в тубата. Това с първата забравена мокра чаша и масата е дала фира! Толко е "качествено", че наистина може да го лакираш! Ако намажеш маса с масло на Осмо примерно и го лакараш с акрилен или полиуретанов лак, и издържи тест за аджезия ще ти подаря къщата си! Аман от ютубъри. Дела трябват не думи! Лека вечер! Може да си мажете масите с каквото ви е кеф.
bimbaeco - майстор
Не знам дали не разбираш за какво говорим, или се правиш. Аз споря, че естествените масла СА съвместими с лакове и привеждам изтточници и примери. Твоите аргументи свършват с това да повтаряш едно и също голо твърдение.
Не съветвам човека да маже масата САМО с масло. Казвам, че върху ленено масло лакът хваща още по-добре отколкото върху голо дърво. Изрично казах, че не говоря за готови продукти, като Осмо.
Освен, че съм Тубър, както ти се изразяваш, съм правил разни неща и хората в този форум знаят. Досега лак не ми се е олющил.
Иронично е, че точно ти говориш за дела. Аз нещо, направено от теб, още не съм виждал, публикувано тук.
stridata - специалист
нед май 19, 2019 5:37 pmbimbaeco написа:
Не знам дали не разбираш за какво говорим, или се правиш. Аз споря, че естествените масла СА съвместими с лакове и привеждам изтточници и примери. Твоите аргументи свършват с това да повтаряш едно и също голо твърдение.
Не знам защо по нашите географски ширини така се получава!? Нямам нищо лично към тебе, сигурно си голям пич с кадърни ръце, но това че си мазал две "масла" не те прави експерт с маслата.
bimbaeco написа:
Не може масло върху лака. Лак върху маслото може.
E това ако ми кажеш защо така категорично го написа ще те призная за майсторче? Нека ти обясня с прости думи защо не може така лесно под теми на хората да пишеш така категорично!
1. Маслата които визираш нямат твърда вакса и втвърдители и са неустойчиви!
2. Маслата които използваш се ползват за импрегниране но не и за финишни покрития!
3. Най-вероятно си мазал маслата си с технологията на избърсване и няма никакъв повърхностен слой, и ти се е хванал лака. ЧИСТ КЪСМЕТ.
4. Човека си е купил масата а не е DIY и гарантирам, че е мазана с масло с твърда вакаса и няма никакъв шанс лака който нанесе да има добра адхезия към маслото. Това въобще не означава, че няма да седи отгоре!
5. Прилагам ти няколко снимки на неща които съм си правил с масла в дома ми за да не си толко категоричен в оценката си за потребители във форума :partyman:
Изображение
Изображение
bimbaeco - майстор
Използвам понякога масла под лака, защото увеличават контраста. Точно понеже са нетрайни, ги запечатвам отгоре с лак, или ги смесвам с него, както се прави в продукта, наречен Danish Oil, който по твойта логика сигурно не съществува.

Вече два пъти казах, че ГОВОРЯ ЗА ЕСТЕСТВЕНИ МАСЛА, А НЕ ЗА ГОТОВИ ПРОДУКТИ.

Предавам се.
Който иска да знае - чете.
la_bamz - специалист
Не съм голяма специалист, но имам "наблюдения" над нанасянето на масло преди лак. Имам прител с доста сериозен цех за мебелитук във Варна. Работят основно бук и всичко се мианва предварително с масло след това се пръска с лак. Причините са 2 доколкото са ми казвали. Едната е импрегниране, другата е по-добър контраст на дървесината. Също така преди 2 години на дърводелският събор който организира Вальо в Габровският балкан, говори доста за употребата на маслата. Също спомена че се използва ленено масло преди лак. Смея да му вярвам, все пак е производител на финиши за дърво :)
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на цвета на холна маса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: