Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
АБВ потребител - специалист
В дядо Мраз не ,но в дядо Коледа, да. :-D Ясно ми е че няма от къде да дойде енергията, любопитно ми е как става номера на фокусника. :)
АБВ потребител - специалист
Сега съм подготвил кутия за Бармалейската схемичка :) Електрожена е почти готов. След това съм се прицелил за резонансен мост с тиристори на 50 херца. Ще използвам траф от Кра-Кра. Никой не прояви интерес за чаркалъците,които смятах да разкарам,явно няма много мераклий да правят електрожени. Май шоуто ще продължи. Парите за Фрониуса отидоха за голям ремонт на джипа, ама какво да се прави така е трябвало да стане . :) Трудно се намират части по магазините,а и цените варират доста,някой елементи може да се намерят и за лев , а на друго място струват по пет. Никой не пише ,явно не ви се занимава с тези глупости :-D Нищо де ,ще пиша само аз тук. Действате и си мълчите знам аз.
Последна промяна от АБВ потребител на чет май 30, 2019 8:46 pm, променено общо 3 пъти.
АБВ потребител - специалист
пон апр 22, 2019 8:46 pmalien написа:
резонанс на празен ход не трябва да има
трябва да се приближава към резонанс равномерно с натоварването, и при максимален товар да клони към резонанс
Не Колега, не да клони, а трябва да е в резонанс при максимален ток. :)
АБВ потребител - специалист
Всъщност има няколко варианта за настройка на резонансните инвертори.Затова се получават тези неточности. С широчинната модулация има 3 варианта за настройка, под резонанс,в резонанс и над резонанс. Говорим при максимален ток. В единия вариант тока се ограничава от кондензатора,в другия от дросела и в третия от двете заедно. Ако се използва честотна модулация, настройката е до резонанс и над резонанс. Като до резонанса тока се ограничава от кондензатора, а над резонанса ,от дросела. Като капацитета и индуктивноста трябва да бъдат внимателно подбрани. Индуктивноста на трансформатора също играе роля. Това е за последователния кръг,при паралелния протичат малко по други процеси. И при свиване на импулса не излиза от резонансната честота, бях в грешка за това, намалява се напрежението върху кондензатора и респективно тока. Като при всяка от настройките заварката е малко различна, когато тока се ограничава от кондензатор,работата е по твърда и малко повече пръски, и обратно когато се ограничава от дросел работи по меко и няма толкова пръски при заварката.Пълно щастие няма . :partyman: Това е зассега ,има още материал да усвоявам ,така че продължавам нататък.
АБВ потребител - специалист
Има и тънкости при подбора на индуктивноста и капацитета. Ето трите точки при максимален ток при широчинната модулация. При резонанс също има голямо значение от подбора на L+C за максималниия ток. Там дросела го определя.
Прикачен файл:
рез 33.gif
рез 33.gif (23.33 KиБ) Видяна 1448 пъти
АБВ потребител - специалист
Вижте какво получих от таймера 555, може да стане перфектна еднотактна схема. :) Широчината на импулса плавно се намалява. Диапазона на тока се регулира към 70%. Без обратни връзки , само чипа и полумоста :) красота и простота. И за ограничаването на тока е измислено. Схемата на Колегата- gogo7777 може и да проработи.Това на снимката е прав и обратен импулс ,драйверния траф се движи от еднотактна схема
Прикачен файл:
20190602_165820_opt.jpg
АБВ потребител - специалист
Не съм ги учил тези неща и малко трудно ги обеснявам ,но колкото толкова. :) Като направените апарати станат над 20 тогава сигурно ще ми е по лесно. :supz:
АБВ потребител - специалист
Преди години беше замислен един проект за импулсен електрожен, но хората които бяха го замислели се отказаха по незнайни причини. Темата е в друг форум. Спарки,Стойчо,инж.Сапунджиев и други.Защо са се отказали незнам. Повечето хора гледат само файдата и ползата от дадено нещо,затова и малко хора успяват. Трябва да се гледа към крайната точка и идеята която имате, а начина по който ще стане природата ще ви го измисли. Човека е безсилен в това. Но и да се упорства и да се плати цената за това благо.Ако чакате нещо на готово,ще е трудна работа.Прави ми впечатление че хората са страшно мързеливи и хитри. Направи ми това, онова ,та ми го донеси и у нас. Е с такова мислене няма прогрес.
АБВ потребител - специалист
Само да предупредя че трябва много да се внимава с направата на тези играчки , защото може да има фатален край понякога. Форума се чете от много хора, и ВНИМАВАЙТЕ МНОГО като започнете да правите нещо такова. Вижте какво прочетох в един друг форум. :)

<<<Като го чета това и страх ме хваща.Преди година в селото на приятел възрастен човек,сина му и кравата която била на двора с тях останаха на място от саморъчен електрожен.Земята била мокра,заваряли и верятно късо в намотките...така,че внимавай какво правиш!>>>
АБВ потребител - специалист
Може да се случи и при фабричните ,след някой качествен ремонт примерно :-D не е само при самоделките.

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: