• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср юни 12, 2019 9:31 amKingLin написа:
Сега сериозно- по твоите думи, повечето къщи в нашия квартал трябва да са рухнали или пред рухване, защото са на по над 50 години. На баща ми къщата е на близо 50 с 8 см. плочи и викаш да я събаряме и да те викаме да правиш нова, така ли? И изобщо, къде почна да съпоставяш виадукти и къщи? Аз ти го написах, че разлика в качеството няма да има, пък ти ако искаш продължавай да си се рекламираш. То лоша реклама няма, както са казали.

А сега, препишете му всички възможни грехове на BLUE-тo. Включително и този, че ви кара да си събаряте къщята. Щом ви харесва си живейте в тях. Ама е смешно да ми казваш, че е приятно усещането от вибрирането, дори и при предпазливо ходене на една 8см плоча със светъл отвор от 4м. Тука вече става въпрос за по-възвишени неща, като комфорт на обитаване и пр. глезотии, дето водят до тези „неприятни“ различия. При виадуктите и къщите- проблема е сходен- липса на достатъчно големи напречни сечения и бетони с посредствени характеристики, с добавката, че товарите са динамични с произлизащите от това специфични състояния и живота е 100години. Къщите също са подложени на динамични натоварвания. Земетръс, вятър, експлозия на бойлер, луди танци до зори. [А пък шоп да турга сол в гредите под плочата на пътното платно с подходяща изолация и да твърди че тя е скъсила 2.5 пъти живота им е малко попресилено.] Хванал си се за тази фраза, че една хартийка няма да доведе до разлика в качеството и не искаш да проумееш, че разликата идва от начина и вида на фундирането, приетата конструктивна схема, специалното отношение към възела колана-греда или колона-безгредова плоча. И пр. и т.н.
Има йерархична структура в почти всичко под слънцето. От домакинските уреди, през автомобилите, та чак до къщите. И няма нужда да си събаряте къщите. Няма нужда и да ме нападате с такава себеотверженост, аз само посочвам позамъглената фактология, просто приемете, че някой от тях са в долната част на скалата. В това няма нищо лошо, срамно или опасно. По скоро е въпрос на психология. По отношение на рекламата, сам виждаш, че от такива като теб пари трудно се изкарват и дори да се изкарат после понагарчат. Та мoето участие тука е породено от желанието да вникна и да разбера народопсихологията, отношението към действителността, политическия афинитет, склонността към насилие и пр. и т.н. плюс още много други фактори които ни правят най-бедните в ЕU.
ср юни 12, 2019 9:31 amKingLin написа:
Ама спри гъбите или смени марката, щото тия не познават явно!
Положението е толкова тежко, че дори и хубави халюциногенни гъби не помагат. Ще трябват или тежка дрога или промяна и пречистване.
ср юни 12, 2019 3:55 pmшоп написа:
=== стоманените греди си ги пазете за Вас ===
Така да бъде, и на мен много ми се иска, хем да е хубаво, хем да е здраво, хем да дяни 200 години, и най-вече да е евтино, ама за добро или за лошо рядко се получава.
Специално за шоп, две от нещата стоящи на най-предните позиции в стр. еволюция. Композитната плоча и перфорираната ст. греда.

Прикачен файл:
145.jpg
Прикачен файл:
147.jpg

Ако им турите и любимите ми големи бет. колони без шайби, и тук там нахвърляте по някоя главна широка бетонна греда (за по-евтино), става произведение на изкуството. :supz: :cool: :snakeman:
savagebs - специалист
това с вибрирането на плочата съм го усещал и си е гадно, ама на на времето са правели икономии
колко дебела плоча се препоръчва, 12-15-20см, каква армировка, ако над плочата се постави дюшаме мисля че се получава нещо като гредоред който ще разпределя теглото на по голяма площ и вибриране няма да има
KingLin - майстор
В къщата на баща ми, която е 40 и кусур годишна (и скоро ще трябва да я събаряме :lol: ) плочите са 8 см. с перлит отгоре, после замазка и плочки или естествен паркет. Че се чува като скачам чува се, ма иначе друг недостатък не съм видял. То някой го каза по-горе - строена е по времето пари има, бетон няма. Изискванията са скочили много от тогава. Примерно вече носещи стени от тухли единички няма да видиш. Стоманобетонната конструкция е самоносеща и тухлите са само пълнеж. Отделно съм бил свидетел на това как арматурата изписана по проект е толкова много, че дори бетона не може да я уплътни (това на жилищна кооперация). Кво да говорим пък за старите къщи с основи и първи етаж от зидан камък... Те, щото са на по над 100 години, вече са се изпарили. Ма са толкоз ефирни, че като тръгна със свредло 60 сантима и едвам пробивам. :supz:
Днес се свързах с две фирми регистрирани в КС. Оферта и от двете само за груб строеж за 270 квадрата по около 130к с всичко от тях, като едната споменаха, че и документите всичко до акт 14 е от тях. Идва ми да се гръмна или да се навра в апартамент и да се псувам цял живот ](*,)
nikolov333 - майстор
На мен пак от такава фирма ми казаха, че 350лв./м2 е реална цена за грубия строеж, но до кой акт, не сме коментирали, а и вероятно цените се различават в зависимост от района, където строиш.. По нашия край в момента цените на имотите падат, а и строителните фирми не са зарити с работа..
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет юни 14, 2019 1:35 amKingLin написа:
То някой го каза по-горе - строена е по времето пари има, бетон няма.

То и истински пари нямаше, а тия дето ги имаше бяха хартийки напечатани без покритие, щото вече системата отдавна е на червено. Та затова нямаше „джелязо„ и цимент, щото нямаше икономика. Ама скока си го бива, от армировка от вторични суровини до 500Мра за под 1.5лв. за килограм! WOW! :shock:
шоп - майстор
пет юни 14, 2019 3:48 pmBLUEPUPIL-2 написа:
пет юни 14, 2019 1:35 amKingLin написа:
То някой го каза по-горе - строена е по времето пари има, бетон няма.

То и истински пари нямаше, а тия дето ги имаше бяха хартийки напечатани без покритие, щото вече системата отдавна е на червено. Та затова нямаше „джелязо„ и цимент, щото нямаше икономика. Ама скока си го бива, от армировка от вторични суровини до 500Мра за под 1.5лв. за килограм! WOW! :shock:
Блу... до сега те мислех за пенсиониран инжинер или проекрант.
Обаче с този си пост вече се зачудих, дали да не си променя мнението на 180 градуса.

Преди 1989 парите си имаха стойност. Ако твърдиш, че парите преди 1989 са били шарени хартийки без стойност ше има да спорим много, защото съм живял съзнателно преди 1989 и след това. Завършил съм икономика в УНСС преди периода на рушвети и платени изпити.Знам какво е валутен лев.

Моето мнение, е че периода на печатене на пари, хипер инфлация и така наречените пари без стойност-шарени хартийки започна през далечната 1991-1992 . Разбира се процеса е инертен и хиперинфлациатя за масовката стана явна след 2-3-4 год.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Ако искаш да спорим пусни нова тема в раздел строителство- къщи: „Цената“ и недостига(Оскъдността) на армировката и цимента в условията на развития социализъм.
пет юни 14, 2019 4:05 pmшоп написа:
Завършил съм икономика в УНСС преди периода на рушвети и платени изпити.

За непредубедената аудитория, тези думи се нуждаят от пояснение. До началото на 90-те в Карл Маркс не се учеше ECONOMICS. Без него няма икономическа наука, а само Политическа икономия и соц. Финанси.
чет юни 06, 2019 8:54 amsavagebs написа:
Здравейте, предстои ми да строя къщата която са ми проектирали (над 100кв е). Всичко добре но сега с новият закон трябва да ми е строи фирма регистрирана в камарата на строителите.Свързвам се с различни фирми и всички започват да ми обясняват колко скъпо било, как много се плаща за доставка на материали и тези цени които са обявени по големите строители борси не били такива каквито ги дават.
Как нямало начин да не ми сложат надценката за материали която на тях им отърва, ясно ми е че за количества ще ги вземат на съвсем различна цена, после ще си вземат 20% ддс и на мен кой знае на колко ще ми ги продават сигурно за всичко ще платя двойно или за неща които даже няма да ги видя на обекта .Ясно ми е че ако аз ида при познати във строителни складове и кажа че ми трябват определени количества бетон, желязо, тухли , цените няма да са такива каквото са обявени ами ще са по ниски.Количествата които ми трябват не са малки.
Та идеята ми е да си регистрирам фирма, да се регистрирам в камарата на строителите и да строя за себе си.
Имам майстори -бгигада която е проверена, имам технически, имам конструктор за приемане на конструкцията, имам фирма за строителен надзор която да проверява, защо сам да не си свърша работата със самия строеж в качеството ми на организатор.Подчертавам че всичко това като идея не е просто за удоволствие ами просто от липса на финанси.
Какво е вашето мнение по въпроса.

Ако SAVAGEBS още влиза тук моля да се свърже с мен на телефон 0888 499 421 да обменим опит . Аз в момента съм в същото положение . Готово разрешително за строеж което получих след две години борба с общината и вече съм принуден да строя по новите правила . Не можах да изпреваря промените в закона поради бързината на действие на проектанти и община .
Pipo71987 - специалист
Здравейте
Искам да ви попитам а някой от вас случайно дали е взимал фиктивно фирма регистрирана в КАмарата.Питам защото много искам скоро да почна да строя къща двуетажна 215кв РЗП,но искам да я строя с бригада и довършителните лично ще си ги правя.Строителният надзор е съгласен да води документацията по тоя начин от мен остава да намеря фирма която да подпише документите,че тя ще е изпълнителя(разбира се ще направиме договор,че няма да търся никакви гаранции от тях).Та въпросът ми е някой правил ли е това упражнение и ако да колко мислите ще иска тая фирма за така наречената документация.
П.С-не познавам никой с такава фирма и не може да я минеме нещата по приятелски или като за приятел :) Благодаря ви за отговорите и ако имате предложения съм отворен към всичко
savagebs - специалист
Казвате нямаше цимент и желязо нямаше , ами това което е построено преди тиквите и тяхната компания да дойдат на власт даже не можем да го боядисаме даже и това което не е разрушено,произвеждало се е в несвяст и се е строило а не като сега кооперацийки и подпорни хотели.Реализирали са такива колосални проекти за които сега само можем да мечтаем нещо като ние сега и строителите на пирамидите.
Иначе аз вече построих, всичкото желязо, тухли - бутане на палети с палетна количка по плочите и разтоварването им с кран, дървен материал(импрегнация дъска по дъска/греда) ми мина през ръцете, бях технически надзор и какво ли още не,общ работник, много ме мразеха майсторите.Доста време отделих за всяко връзване на арматура и всяко заливане,вибриране ....... е обема не беше малък общата застроена площ е около 470кв.Ако бях оставил всичко в ръцете на фирмата /бригадата щеше да има доста скрити неща които нямаше да са добре за в бъдеще.Сякаш най много склонност към омазване имат откъм арматура/заливане /разреждане на бетона, Не вибрирането му - дупки в греди и колони, ранно сваляне на кофраж.
Равносметката една здраво построена къща, доста похабен кофраж над 110 платна, 8 кубика греди които мислех да са за покрив в последствие.И много наем на телескопични подпори държани по 1 месец за всяка плоча.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Регистрация на строителна фирма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: