Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Тоз път ми хареса ,сайта си обяви цените и готово ,дано за напред е така за цялата гама продукти .Интерметал правят малко сечено ,че само продават -а кой свари монтира ,като стане нещо кой ще вдигне телефон в събота ,неделя и по празник :wink: .
шоп - майстор
пет юни 28, 2019 8:58 pmLazarGanev написа:
Разбира се, че всеки си има глава на раменете, но при някои е по-пълна, при други не толкова. Затова някои се обзаведоха с "пелетни" чугуняци и имат по няколко тона безполезна железария в мазата, която ще бъде наследена от горди внуци и правнуци.
Съгласен!
Не е икономически оправдано към този момент да горим пелети.
В чугуняците само автоматизирано горене на въглища. Евтини и калорични:-)

Радвам се, че ние с теб не сме се набутали, а сме с термо помпи...
LazarGanev - "Велик майстор"
Евтини и калорични въглища в Бг няма, нашите са евтини боклуци. Поляци, украинци, руснаци имат и затова по тяхните форуми това основно се обсъжда, но ние нямаме какво да учим от тях. Тъй или инач въглищата ще бъдат забранени в евросъюза или поне ограничени. Поляци и украинци няма да са доволни от това, но те поне има за какво да роптаят - имат качествено гориво. А ние с нашите боклуци, наистина е по-добре да се ориентираме към нещо по-съвременно. Агропелети обаче винаги ще има като отпадък от селското стопанство и това за България ще си остане най-евтиното гориво, но разбира се с подходящи пелетни съоръжения, а чугунените "всегоривни" ретортни горелки и чугунените котли са далеч от истината. Друго голямо предимство на пелетните котли е, че много лесно и безболезнено се вграждат в съществуващи инсталации. Газификацията в Бг е съвсем на нулево ниво, макар че напоследък интересът значително е увеличен. Малките населени места обаче дори и не могат да си мечтаят за газ. Термопомпите са добра алтернатива за в бъдеще, но изискват специални отоплителни инсталации, а това не винаги е възможно. За ново строителство - да, но ако всичко се планира навреме. Обикновено се случва за отоплението да се сещаме след като се нанесем, като дойде първата зима :-D . А и не всеки може да си позволи немалката инвестиция. Това, че един си направил, друг си направил и им излязло по-евтино нищо не значи, не определя нещата. Освен това в момента тока в Бг е евтин, но това няма да е вечно. Така че отоплението с пелети и агропелети и занапред ще си остане основен тип за България.
fbr - майстор
Кефя се на ентусиазма ти относно агропелетите, но има ли някъде проучване, в един килограм пелети, какъв е дела от цената на енергията в агропелетите, и какъв е дела на разходите по събиране, обработване и логистиката. Имам големи съмнения, че по-голяма част от цената на пелетите отиват за дейности и горива по тяхното преобразуване в технологизиран вид и логистиката. Нали разбираш, че трошенето в големи количества свръхтехнологизирано гориво като ток, дизел, за да оползотвориш някаква мижава в общия случай енергия не е устойчиво развитие.
LazarGanev - "Велик майстор"
fbr, не са трудни сметките, за да покажем, че процентно не са толкова големи разходите за производство. Например бай Иван лани се е топлел на дърва с котел Дакон и е давал 1000лв на сезон. Последната зима е сложил пелетна горелка и пак дава 1000лв на сезон, но е много по-доволен и оттук нататък забравя за дървата. Това е така, защото на дърва КПД на котела е примерно 70%, а на пелети 85% и по-високото КПД на пелети компенсира допълнителните разходи за производство, което пък означава че те не са повече от 15-20%, другото е скъпа дървесина.
Слънчогледовите пелети се правят от слънчогледова люспа, която си е чист отпадък и допреди няколко години маслопреработвателите се чудеха какво да я правят и къде да я дянат. Например Папас олио в Балчик са я трупали някъде накуп и като се подпалил тоя куп, не могат да го изгасят. Тоест суровината е без пари остават само разходите за производство, които дори са по-малки от тези на дървесни пелети, защото липсват дробене и сушене, които са доста енергоемки. Това означава, че производителите им за на доста добра печалба, да не ги мислим :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юни 29, 2019 11:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хм, кой речи "Спекула"?
Спекуланти имаше едно време, сега са предприемачи :wink:
Timoti - специалист
Колеги на етикета с данните на гърба на камината пише 'пелети 8мм.' а не примерно 6/8мм предпологам не означава ,че гори само 8 милиметрови ? :? Поздрави!
n.ganev - майстор
Справя се безгрешно и с костилки от сини сливи

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: