• 1
  • 2
Проявете вашата изобретателност.
lov - майстор
Една същата такава съм я моднал и я карам на отработено масло в една селска къща. Не че няма дърва но се ходи само зимата за съботите и неделите. През деня няма кой да поддържа огъня. А така като я пална в петък вечерта та чак до неделята.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юли 01, 2019 9:55 pmlov написа:
Една същата такава съм я моднал и я карам на отработено масло в една селска къща. Не че няма дърва но се ходи само зимата за съботите и неделите. През деня няма кой да поддържа огъня. А така като я пална в петък вечерта та чак до неделята.
Сподели :-)
lz2skt - специалист
Имам правена от празни кутии от сухо мляко и др.За раницата е супер,но предвид дебелината на ламарината би имала сравнително малък живот.Даденият от мен пример е за транспортиране с кола, а относно здравина и по-дълъг живот няма сравнение .Предвид конструкцията и, позволяваща подаване на затоплен въздух в зоната на горене имаме почти пълно изгаряне без дим-при сухи дърва....от към икономичност е по-добре от откритото огнище защото харчи малко дърва-а примерно има места за бивакуване,риболов където почти няма дърва за огрев примерно и се налага да носиш от къщи...А ,сетих се и още нещо добър пазар за нашите нафтови печки има в Иран и Ирак...ако имаш познат тиражия дето ходи до там може да ти ги продаде....за вторични по 30ст килото от двете ще изкараш за 2 кутии цигари или да чакаме нафтата да стане няколко стотинки както през 70г на мин век.За печка на отработено масло според мен по-добрият вариант е с принудително подаване на въздух в зоната на горене,
lov - майстор
Какво да споделя. Разширени отвори за въздуха. На дозатора също.Процепа за регулиране на подаването на гориво съм го разширил. Сменил и цедката дето е в него с по едра иначе маслото не може да тече Маслото е с много по голям вискозитет и няма друг начин. Едно канче смес нафта и масло в камерата за да се разгори ударно и стопли маслото в резервоара и те това е. Работи си като нормална нафтова печка. Няма да пуши или нещо такова разхода много по малък щото маслото по калорично. За 4-5 години не ми се е налагало да чистя камерата. Но то и ползването ми е ограничено три месеца от зимата и само съботите и неделите. По важното ми е като се прибера вечерта мокър и намръзнал от лов да ми е топличко. :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт юли 02, 2019 9:35 amlov написа:
Какво да споделя....
Да, логично :-) . А доколко филтрираш първоначално маслото? Не знам отде го взимаш, но което аз съм "пипала" е ...
lov - майстор
Мойто си е чистичко компресорно. :lol: Иначе ми събираха от една работилница но без дизелно щото то гъсто като мазут. Маслоприемника им е с достатъчна едрина на филтъра та няма как да попадне нещо по едро от това което излиза от двигателя. А филтрирането един дамски чорап заврян в резервоара на печката и края стегнат на гърловината. Наливам направо в него пък той да си се филтрира когато ще. Чорапа е голям и кат се разпъне го запълва. Та за това не му се вглежам повече. Не че не съм и слагал и по гъсто масло но му добавям малко нафта. Някой ще каже че била скъпа. Верно е ама то иначе и за ток и дърва ще трябва да дам пари. Ама по добре два лева и да се топля два дни.
То съм се хванал и с още една масларка но е за работилницата. :lol: Топлинна пушка :-D печка от Баркас. Тя по принцип е бензинова но си работи и спокойно и на нафта без никакви доработки. Сега съм я докарал но 50:50 масло с нафта. Само дето тази зима така и не ми остана време да довърша нещата със изолацията и да я продължа пробите с маслото. Трябва по голяма серпентина за подгряването и разделно палене докато тръгне. На клипа не се вижда де е намотана на ауспуха въпреки че се опитах да покажа.
Но дори и така пак ме устройва щото топлинната мощност е голяма и за екстрени случаи зимата като духа в теб е достатъчно човек да си свърши работата. Принципно там не мисля да го отоплявам постоянно. А идеята е взех от руснаците дето зимата топлят огромни палатки на полеви условия. А печката понеже е доста шумна я изкарват от вън и закачат само въздуховодите за нея.


n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт юли 02, 2019 3:57 pmlov написа:
Мойто...
Благодаря!
Чорапът е идеен :-)
kolev_k - специалист
n_a,срещу почерпка от моя страна мога да те отърва от едната
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон фев 17, 2020 8:53 amkolev_k написа:
n_a,срещу почерпка от моя страна мога да те отърва от едната
Леле върна ме да чета цялата тема, да видя за какво става дума :-)
Ма направи го като цитат, поглези реципиента... :-)
Напомни ми след някое време, хем да ми отлежи идеята, че трудно се разделям със съкровищата си :-:-) Хем, да се постопли...
  • 1
  • 2

Тема "Ефективна походна газова печка от консервена кутия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: