• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
реших и аз да си сглобя една бетонобъркачка. Хареса ми какво е сътворил автора на темата. Понеже в статията снимките вече липсват, не ми стана ясно какво точно представляват бъркалките и как са ориентирани. Ще се радвам някой да внесе малко яснота.

Предварително благодаря!
jamezon - специалист



Ето я и моята бетонобъркачка.
Това й е "свфтето" и не знаех колко да сложа,бърках само 2 бъркала и постепенно увеличавам докато стигна да спре мотора.Но това времето ще покаже.Стана доста стабилна ,разглобява се за минута и лесно се пренася в обикновена кола.Варел е 120л,а мотора е 550в.Имам и резервен 1,5кв,но е трифазен свързан монофазно и да речем ще е 900-1000вата ще пробвам по-нататък и с него,първо ще видя какво мога да изцедя от този.


http://prikachi.com/images/828/9600828L.jpg
http://prikachi.com/images/827/9600827I.jpg
http://prikachi.com/images/826/9600826T.jpg
savagebs - специалист
ако човек има чарколяците или има достъп до скрап за без пари си струва да е занимава ама иначе време пари за части занимавка и сметката не излиза, вижте на какви цени има бетонобъркачки и не се занимавайте, даже гаранция си имат като ги убиете от работа иначе аз забървам лепила и разтвори в 90 литров леген и миксер за разтвори от лидъл има добър планетарен редуктор 1600вата е и струваше 99лв, бетона е друга бира бъркал съм в легена но на по високи обороти летят камъчета
bulhomes2 - майстор
Да знаеш, че това на клипа не е никакъв бетон. Бетона трябва да е с такава консистенция, че като го стиснеш с ръка - горе-долу да запазва формата си. Всяко по-нататъшно разреждане с вода влошава драстично качествата му. Ако е нужен по-течен бетон се ползват специални пластификатори, но не се разрежда с вода. Това е химическа реакция и пропорциите са важни за крайния резултат.
jamezon - специалист
Вярно е,че бетона е рядък,но за тук ми трябва такъв http://media.snimka.bg/s1/6408/03906086 ... 7808043532
http://media.snimka.bg/s1/6408/039060868-special.jpg

Не е кой знае колко отговорна задача,че да го правя гъст,трудно се намества в тясно пространство.
Днес сложих другия мотор и другата шайба(голяма ф220,от компресор) за повече сила и от бъркалото излязоха 7 кофи (по 10л,това ми е мярката за пропорциите) готов бетон.Пак беше рядък,даже доста,но тук проблема беше,че изтървах водата,а нямаше място да сгъстявам защото почна да прелива варела.Тук открих първия недостатък,но е лесно поправим.Малък е наклона на варела,но лесно може да се скъси задния ограничител и ще се получи.

jamezon - специалист
Моторите са свързани така,че да може да върти и в двете посоки с презумцията да обръщам въртенето за да я изсипвам,но за момента не може да се тества понеже все още нямам количка да изсипвам в нея,а кофата няма как да я уцеля.
шоп - майстор
чет юли 04, 2019 2:51 pmjamezon написа:
Пак беше рядък,даже доста,но тук проблема беше,че изтървах водата,а нямаше място да сгъстявам защото почна да прелива варела.
Браво, поздравления! Типично в духа на форума.

За да е точна водата и гъстотата на бетона аз ползвам следната система.

Водата, която слагам първа в бурето е с 10-20% по-малко отколкото трябва.

Никога не можем да сме сигурни, колко да е точно водата, защото пясъка и филца са с променливо количество естествена влажност.

След водата, в бурето докато се върти добявям определения брой лопати пясък и филц. Накрая добавям цимента.

След като съм намалил водата с 10-20% сместта е ЗЕМНОВЛАЖНА, даже суха.

С маркуч и накрайник за поливане леко и прецеизно дозирам водата докато сместа се бърка и за стотиците бъркала, които съм направил няма рядко или гъсто:-))
Поздрави!

Стремете се към по-гъст бетон. Вярно, по труден за бъркане, разнасяне, заглаждане, но е по здрав.
С боза работят само ромите:-(

П.П. една 250 грамова чашка пластификатор към едно бъркало с 200 литрова бетонобъркачка върши чудеса:-)
jamezon - специалист
Именно с няколко бъркала,а и все различни докато разбера какви са й възможностите,няма как да знам долу горе колко вода отива.На първия клип използвах 5 литрова кофа за пропорциите,а на втория минах на 10,от тук нататък вече ще преценявам колко вода отива и ще се дозира точно.Няма как с 2-3 бъркания да стана спец.До сега цял живот на ръка съм бъркал.
Аз пък слагам първо 2 кофи чакъл,тогава я включвам да върти,добавям кофа и половина пясък и още половин чакъл.След това водата на око докато се овлажнят хубаво и тогава вече една кофа цимент,след това вече добавям вода докато се получи сместа,обаче все нямам търпение да я изчакам хубаво да го разбърка и все наливам вода и изведнъж...... И така.


П.п много пъти съм чувал за този пластификатор,но така и не знам за какво служи?
Djack - специалист
Първо поздравления за бетонобъркачката! Получила се е перфектно! :partyman:
Обаче, оправданията трябва да са до тук! Бетона си е продукт на химична реакция и като така трябва да се съобразяваме с изходните вещества, били и те в случая пясък, вода и чакъл! Вярно, докато работим с лопати и кофи, точната дозировка ще е винаги под съмнение, но в интернет, ако напишеш "Рецепта за бетон" Излизат сума резултати, по които лесно можем да се ориентираме от кое колко да забъркаме! Чорбалив бетон се прави само за да се измие по лесно крушата на бетонобъркачката и да се отхвърли по набърже клиент на обект! ;-)
Сега за да затвориш кръга трябва да си направиш един вибратор за бетон и тогава няма да те притеснява толкова гъстотата! :wink:
jamezon - специалист
https://photos.app.goo.gl/CiGVVBWCj1oRu34t9



Вече започнах да уцелвам пропорциите,това е преди второто добавяне на вода.Обаче имам проблем с изсипването и май ще трябва да се мисли по този въпрос,така с подлагане на кофата я я уцеля ,я не, не става....
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Моята самоделна бетонобъркачка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: