• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Jacket - специалист
Сдобихме се с 1 декар парцел с построена 35м2 стара вила. Не е живяно поне година там (а и преди това не е поддържано на 100%) и всичко е обрасло в бурени. Плана е възможно най-бързо да подадем документи за строителство и евентуално догодина да започнем строеж на къща, като преди това ще трябва да се събори сегашната постройка и да се отрежат 10-тина дървета. Докато чакаме обаче ни се иска да си го разчистим за да можем да ходим там да тичат децата през уикендите или след работа.
Повечето буреняци и храсти са до кръста, но има и такива които стигат 2-3 метра. Има доста малини (в малиновата долина е), по земата всичко е в пълзящи буреняци, диви ягоди, слой клони, шишарки и листа. Имам голям мерак да си взема един храсторез и да ходя да бръмча, но не ми се струва реалистично да се справя при положение че ще мога да му отделям максимум по половин ден седмично. Дори да успея да окося нещо, къде ще изхвърлям всичкият боклук... А и то не са само храсти.
Смятам да търся фирма или фирми, но тук искам първо да се посъветвам с вас как е най-добре да се подходи при положение че ще се строи догодина (а може и по-догодина ако ни замотаят нещо), т.е. да избегнем двойна работа, че и цените за декар подобна работа са доста плашещи.
Предполагам че работата е за багер, но има 10-15 дървета, които ще трябва да се отрежат за да може да влезе. Да си намеря ли преди това някой тъмнокож с каруца (има такива в района) който да ми ги отреже или да ги оставя на фирмата да свърши всичко накуп? Повечето дървета са малки и сигурно направо багера ще може да ги събори. Има няколко средно големи, включително един орех (може и да не е, трябва пак да го проверя) по средата. Какви биха били разумните цени на м2 за такъв тип дейност? Намерих по сайтовете на няколко фирми цени между 1 и 10лв на м2... доста широк диапазон. Желаният краен резултат е да се разчисти терена до почва.
При евентуален успех реалистично ли е след това да мога сам да се грижа за мястото така че до догодина да не стане същата джунгла без да трябва да съм целодневно там. Примерно някоя друга вечер след работа (доста е наблизко) и уикендите за по няколко часа. Зимата едва ли ще се ходи много често, особено като падне сняг. Друг вариант е сега да го зарежа така и догодина преди строежа да се заравни целия терен заедно, но ми се иска през това време да го ползваме малко като вилно място, освен това сега ще трябва вероятно да влизат геодезисти да замерват и не знам дали изобщо ще могат с този пущинак...
Качвам и малко снимки за да се ориентирате.

Изображение Изображение Изображение Изображение
Изображение
Последна промяна от Jacket на пет юли 05, 2019 9:06 am, променено общо 1 път.
djogobg - специалист
Като човек с опит с вече два такива двора - звъниш на 5-6 приятеля. осигуряваш две ножици за клони, две ножици за храсти, една моторна резачка, едно мачете или храсторез. Предвиждаш ядене и пиене за два дни за хората, които ще работят и започвате. Самото кълцане е супер бързо, по-големият проблем е след това разчистването - за целта наемаш дробилка(това е най-скъпото от всичко), надробявате всичко и го разхвърляш пак по двора или пък го оставяш на купчина, на удобно място, после със строежа могат да ти го изнесат.
Два декара така стават за 2-3 дни.(единият двор, на който съм помагал)
Половин декар става за един ден.(моят си двор, за който на мен ми помагаха)

Задължително заведи жената да види, кои цветя иска да запази. От снимките не изглежда прекалено буренясал, но пък се виждат разни шарени цветове, а дърветата изглеждат много приятни за катерене на деца, така че може тях да ги оставиш за догодина преди строежа.

След това, обаче си иска и поддръжка. Ако искаш децата ти да могат да тичат и да играят разпръскваш трева, примерно. Ако можеш половин ден седмично да отделяш - взимаш моторна коса и кълцаш по-високо избуялите бурени. Така хем тревата ще вижда слънце, хем няма да обраства двора прекалено... и кръстът ти ще заякне.

Ако имаш идея, какво къде ще се строи може да бочнеш фиданки и лоза където намериш за добре, в подходящото за целта време.

Ако ще ти дойде много тази работа(от личен опит да ти кажа, че е много приятно да плевиш и да унищожаваш бурени, някак си изпарява се всичката агресия от човек), остави за няколко седмици преди строителните работи.

Орехът нямаш право да го режеш без експертна оценка, защото е защитен вид. Не че някой ще те проверява в твоя двор, но поне не го обявявай наляво и надясно. Ако дървото е здраво и право по-добре си го запази - хем прави хубава сянка, хем орехи ще ядеш, хем жълтите листа, като ги изсушиш и после отварата от тях можеш да я ползваш за обработка на рани и драскотини по децата, защото има йод в тях.
vlax - майстор
Jacket честито за покупката и с здраве да я ползвате.
Много работа те чака.Трябва много добре да прецениш какво можеш да свършиш сам или с приятели.Аз ти препоръчвам да наемеш фирма.И без багер няма да минеш.Според мен огледай и прецени дали можеш да оставиш някои от дърветата,които няма да ти пречат на строителството и след това да си останат.За ореха трябва разрешително,че ако те изпее някой от комшиите ще имаш главоболия.С една дума трябва да имаш точна представа какво искаш и какво трябва да се получи,за да не си хвърляш труда на вятъра и да правиш едно и също нещо по два-три пъти.
Успех.
:partyman:
gnt69 - майстор
Аз бих извикал някой да го разчисти първоначално от голямата растителност и от издънките щото е тежка работа. След разчистването ще видиш как двора се уголямява и ти идват съвсем други мисли за разпределението на двора, после подръжката е лесна. Големите дървета не ги закачай ако са хубави здрави и не ти пречат на застройката, малките издънки под ножа. Можеш да им повдигнеш короните с изрязване на ниските клони. Ако искаш да го ползваш докато започне строежа не го прави строителна площадка от сега с влизането на багери. Като започне строежа ще има и багер и камион на обекта и всичко ще е лесно.
Към момента ти трябват двама с моторни коси за първоначално разчистване. :partyman:
Jacket - специалист
Благодаря за мненията! Мераклия съм да се пробвам сам или с приятели, но не ми се струва реалистично да се справя... за ореха не съм сигурен дори че е такъв, снощи единия комшия спомена че май е орех. За съжаление точно натам не съм снимал, но намирам една лоша снимка от Google:



Според вас какво дърво е това? Ако наистина е орех със сигурност ще го съобразим.
На имота има над 20 дървета и се надявам поне половината да мога да ги запазя. Има един страхотен бор заради който дори съобразявам разположението на верандата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Честито!!!
Орехът на снимката е череша
:-)))
Полученото от дробилката го струпай на купчина и ще си имаш собствен мулч и евентуално тор
А там разрешават ли повече от 35 квадрата строеж??
djogobg - специалист
Ако имаше предвид това, със светлата кора, по-скоро пречи на снимката - прилича на орех, да. На другите снимки се мярна една череша и една слива видях, за другите дървета не мога да преценя.
Jacket - специалист
Нямам по-добри снимки и комшията не беше сигурен (IT-та сме... кой ти разбира дървета), така че като ходя пак тези дни ще проверя със сигурност.
n_a написа:
А там разрешават ли повече от 35 квадрата строеж??
Надявам се разрешават. Съседите са вдигнали по 150-200м2 на по-малки имоти. Гледах и издадени визи в съседство - с 25% застрояване са.
muhala - майстор
Това място не е ли като се пуснеш от околовръсното надолу по Климент Охридски и се пада в дясно ? Да не би да сте го взели в сряда 03 юли ?
Jacket - специалист
Не. Някой друг има да черпи за там :). Та темата беше за разчистване. Ще взема аз един храсторез (той така или иначе ще ми трябва и в бъдеще) и ще отида да дръпна един тест за час-два да видим до къде ще я докарам и така ще стане ясно изобщо става ли работата поне да се събори храсталака. Някаква идея за подходящ модел? Загледал съм HONDA GS35. Май с багера имота ще заприлича на военно поле наистина, пък и дърветата много ще му пречат а наистина прибързано да ги режем само заради това ще е грешка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Разчистване на 1 декар обрасъл двор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: