Всичко за този вид строителство.
Neposlushko - напреднал
Здравейте!
Имам идея да си направя прозрачно пано за прозорец, пълно с течност (може и вода или незамръзваща друга течност), което да се монтира отвътре на прозореца (където има фиксирани стъклопакети) и да абсорбира прекомерната топлина от слънцето през горещите летни дни, като едновременно затоплената в него течност се подава в съд за вода (бойлер със серпентина). Все още обмислям дали е по-добре да бъде монтирано отвън или отвътре на прозореца. Имам остъклена тераса, която е с южно изложение и през лятото на нея става много горещо, въпреки тройния ми стъклопакет. Искам да създам прозрачна преграда за инфрачервените лъчи на слънцето, която едновременно ще ги спира (абсорбира) и едновременно няма да ме лишава от естествената слънчева светлина и няма да ми затъмнява терасата и стаята, както ще стане ако сложа например щори или завеси. Също така искам ако е възможно да оползотворя тази налична слънчева инфрачервена топлинна енергия и да я използвам.

Идеята ми е за фиксирана към прозореца конструкция от прозрачен поликарбонат (с дебелина минимум 10 мм или повече), който има фабрично оформени канали, подобно на артерии, като така по тях насочено ще може да протича течността. Каналите ще бъдат ориентирани вертикално. В горния и долния край течността ще бъде събирана от общ канал или тръба. В единия край на панела по маркучи с помощта на малка помпа, течността ще бъде отвеждана към бойлера или друг съд, а в другия край охладената вече течност ще бъде вкарвана обратно в панела. Така ще се получи циркулация на водата, като при по-високи обороти на помпата течността ще циркулира по-бързо и ще охлажда панела, а при по-ниски обороти (или с пауза на работата на помпата) течността ще се задържа повече време и ще може да се затопля повече от слънцето. Панела ще е полезен и през зимата, защото ще е допълнителна топлоизолация и ще възпрепятства образуването на конденз по вътрешното стъкло.

Каква помпа ми е необходима? Горния край на прозорците ми е на 2.50 м височина... Засега става дума за два фикса с размери Ш-80 см на В-160 см. По-късно мога да прибавя към системата и фикс с Ш-120 см на В-160 см. Дали ще има някакъв ефект? Имате ли още някакви съвети по конструкцията? Някой от вас правил ли е подобно нещо? Чували ли сте за нещо такова някъде?
Ще ви бъда признателен за всеки ценен съвет, информация или помощ.
Предварително благодаря на всички за помощта!
Поздрави!

Прикачен файл

Прозорец с конденз - снимка-97312.jpg
Последна промяна от Neposlushko на вт юли 09, 2019 4:52 pm, променено общо 2 пъти.
Andri01 - майстор
Интересна идея,и още по интересно ще бъде уплътняването на джамовете ,входа и изхода . На тази площ и 0,16 бар. статично налягане??? Управлението на помпата?? :?
Neposlushko - напреднал
вт юли 09, 2019 2:40 pmAndri01 написа:
Интересна идея,и още по интересно ще бъде уплътняването на джамовете ,входа и изхода . На тази площ и 0,16 бар. статично налягане??? Управлението на помпата?? :?
Идеята ми е за създаване на допълнителен панел от поликарбонат, а не за ползване на нов/съществуващ стъклопакет. Ако се използва в стъклопакет и той се напълни с вода обезателно на определени места (в средата например) трябва да се осигури слепване на стъклата с някакъв точков дистанционер и те да са или закалени или триплексови, за да не се спукат от налягането. Уплътняването на поликарбонатната плоскост може би ще се извърши с помощта на силно лепило от рода на Тотал Фикс или Експрес Фикс. Със силикон едва ли е възможно. По отношение на помпата - ако е възможно да се ползва помпа с по-ниско налягане? Управлението на помпата ще е с таймер (мой приятел електротехник ще ми направи всичко - той е факир в тези неща) и/или управление на оборотите.
Благодаря за мнението ви.

П.П.: Първоначалната ми идея беше тази система да се използва вградена в троен или четворен стъклопакет. Но ще е малко тежък и ще е сложно и по-скъпо.
Последна промяна от Neposlushko на вт юли 09, 2019 4:20 pm, променено общо 3 пъти.
Andri01 - майстор
Грунфос 25/4, центробежна. Ако стигнеш до реализация направи някое кадро. Да я видим играта :)
шоп - майстор
Ще се получи супер гледка след като водата зеленяса, и се отложат полепите по поликарбоната.

Топлата вода е открита и определено не е това начина. Трябва абсорбираща повръхнина, от задната страна изолирана, а от предната да кажем призматично стъкло.
Neposlushko - напреднал
вт юли 09, 2019 2:53 pmAndri01 написа:
Грунфос 25/4, центробежна. Ако стигнеш до реализация направи някое кадро. Да я видим играта :)
Добре. Обезателно. Само да навия нашите, че вкъщи е революция! Ха ха... Благодаря!
Neposlushko - напреднал
вт юли 09, 2019 3:01 pmшоп написа:
Ще се получи супер гледка след като водата зеленяса, и се отложат полепите по поликарбоната.

Топлата вода е открита и определено не е това начина. Трябва абсорбираща повръхнина, от задната страна изолирана, а от предната да кажем призматично стъкло.
Хм. Добре. Да речем че е така, макар че при липса на въздух (ако системата е плътно херметизирана) не виждам как ще се развият тия плесени. Водата може да се замени с антифриз. Решение. Абсорбиращата повърхност може да е самия цвят на поликарбона - зелен или син например, вместо безцветен (прозрачен). Тук целта ми е постигане на абсобираща горещината слънчева бариера и чак после на втори план топлинен акумулатор. :)
Основната ми цел е спиране на инфрачервените лъчи и работа като охладителен панел. Каквото остане друго е добре дошло.
Andri01 - майстор
Поликарбоната дали ще издържи на 70гр. нагрята вода? Малко ме съмнява. как ще направиш входа и изхода на водата ?А уплътнението от ПК към 1/2"?? :?
Neposlushko - напреднал
Всъщност докато рових днес намерих ето тези две статии така че нито съм луд нито пък предлагам нещо невъзможно.

Първа статия:

Българи разработват парно в прозореца

22 ноември 2015 г., в. Монитор

"Български специалисти разработват стъклопакет за прозорец, пълен с вода, която през зимата може да циркулира в него подгрята и да отоплява помещението, научи Агенция Монитор.

„Голямото предимство на изделието е, че през лятото водата пропуска само светлината, но не и топлината”, обяснява арх. Димитър Паскалев, решил да направи възможно иновацията да стане факт и в България. Технологията се разработва от 8 години и в Испания, където са изградили система с циркулираща вода с температура от 21 градуса в няколко сгради. Нашият архитект разказа, че екипът му вече е създал модел на прозрачен слънчев колектор, загряващ водата до 43 градуса, имащ топлинна мощност от 450 вата на квадратен метър. През лятото са били направени успешни тестове на на типовите изделия.

„Радиаторът в прозореца може да се свърже със слънчев колектор, монтиран на покрива на сградата или по фасадите й”, обясни още той. По думите му технологията е подходяща за сгради с нулево енергопотребление от външни източници. Според него след време, с използването на типови модули, цената й ще падне значително.

Младият архитект каза още, че в следващите 3 години ще работи заедно с колеги от Испания и Германия за усъвършенстване на технологията и реализацията на демонстрационни проекти. Според експерти този тип стъклопакети са следващо поколение, които не само предпазват от загуба на топлина в помещенията."


Втора статия:

Стъклопакет с циркулираща вода изработват в БАН

05 юни 2019 г./ BusinessNews.BG

"Иновативният стъклопакет ще бъде използван за сградите с почти нулево енергийно потребление

В двора на „Научeн комплекс 2“ на БАН започна изграждането на демонстрационен павилион по европейски проект „Индустриално производство на стъклопакети с циркулиращ воден поток“. Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН е един от десетте партньора, които работят по този проект от Германия, Испания и България. Проектът е по програмата Хоризонт 2020.

Разработен е иновативен фасаден стъклопакет с циркулиращ воден поток, който е техническа иновация за сгради с почти нулево потребление на енергия. За първи път в Европа се изгражда демонстрационен павилион, използващ тази иновативна технология. До края на 2020 година стандартът за почти нулево енергийно потребление ще стане задължителен за новото строителство в Европа.

Стъклопакетите, разработени в рамките на проекта, използват циркулираща вода в камерата между стъклените плоскости, за да улавят слънчевата радиация, като генерираната топлина бива транспортирана чрез тръбна система. Тя ще се използва за различни цели като отопление, подгряване, за битова гореща вода и други. Чрез циркулацията на нагрятата или охладена вода в стъклената камера на прозореца, цялата фасада може да действа като отоплително или охлаждащо устройство.

Демонстрационният павилион трябва да бъде готов през август, като официалното му откриване е предвидено за месец октомври."



https://www.businessnews.bg/lyubopitno/ ... v-ban.html


Та така...
Вече и в БАН са достигнали до тази мъдра мисъл... И аз мислех отначало за стъклопакет но се отказах. Скъпо ми е а и не искам да си пипам / сменям стъклата. Те са си ми добри - троен стъклопакет.
Аз питам за съвет за нещо по-обикновено - за допълнително пано което да може да служи за проста, евтина реновация на съществуващ (!) стъклопакет.

Това е. Благодаря.
Neposlushko - напреднал
вт юли 09, 2019 4:33 pmAndri01 написа:
Поликарбоната дали ще издържи на 70гр. нагрята вода? Малко ме съмнява. как ще направиш входа и изхода на водата ?А уплътнението от ПК към 1/2"?? :?
При първоначални опити с прозрачен прототип водата се нагря до +40 градуса по Целзий. Не повече. Имайте предвид моля че водата няма да се държи в статично положение, а чрез помпата ще циркулира до бойлера (който при мен е на 6-8 метра) и обратно по тръбите (маркучите) така че ще се връща охладена и ще охлажда и самия панел. По информация доколкото си спомням поликарбоната може да издържа поне до +70-80 градуса. Но никога няма и да се наложи да се подлага на такова топлинно натоварване. Казах вече - ще има циркулираща вода с помпа. Но каква да е помпата не зная. Мислех за помпа за шадраван (фонтан) но май е слаба.... Уплътнението от ПК към изхода и входа ще е или със силикон (от черния за автомобилни стъкла и стъклопакети - той е с много добри залепващи качества) или с някакво много здраво строително лепило за пластмаса. Търся в момента решение.
Отгоре и отдолу на панела ще залепя полу-тръба или някакъв П-образен профил (може да е и алуминиев или ПВЦ). Предпочитам срязаната наполовина тръба, която в единия й край ще запечатам, а в другия ще изведа към съединение със скоба и маркуч. (?)
Панела ще се постави вертикално зад прозореца (ако е отвътре) като го покрива напълно. Под панела ще залепя П-профил от ПВЦ или алуминий за да лежи в него като релса върху ПВЦ дъската на прозореца. В горния край панела ще се закрепи с някакви райбери или скоби за да не се наклони и да падне (сега търся някакви подобни в нета). Така ще мога да изваждам и свалям цялото пано при нужда / желание.
Последна промяна от Neposlushko на вт юли 09, 2019 5:50 pm, променено общо 1 път.

Тема "Охлаждащ колекторен прозорец с течност - идея за иновация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: